Tanjansiyel meme ışınlamasında kaynak-yüzey mesafeli ( SSD ) ve kaynak-eksen mesafeli ( SAD ) tedavi tekniklerinin karşılaştırılması
The comparison of the source-axis-distance (SAD) and source-skin-distance (SSD) treatment techniques in the tangential breast radiation
- Tez No: 192555
- Danışmanlar: PROF.DR. İ. LALE ATAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Tanjansiyel meme ışınlaması, Termolüminesans Dozimetri( TLD ), Diyot İn-vivo Dozimetrisi, Tangential breast irradiation, thermoluminescent dosimetry(TLD), Diode In-Vivo Dosimetry
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
SAĞLAM, Y. Tanjansiyel meme ışınlamasında kaynak-yüzey mesafeli (SSD)ve kaynak-eksen mesafeli (SAD) tedavi tekniklerinin karşılaştırılması,Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Radyoterapi Fiziği Programı,Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışmada sol meme ve sol göğüs duvarıtanjansiyel ışınlamalarından ?SSD? ve ?SAD? teknikleri karşılaştırılmıştır.Alderson Rando Fantom üzerinde BTPS, TLD ve diyot in-vivo doz ölçümsistemleri kullanılarak karşılaştırma yapılmıştır. Hedef hacim içersindeki dozdağılımları, kritik organlarla ilgili doz değerleri (sol ve sağ akciğer, kalp ), sağmeme, sol ve sağ meme cilt dozları incelenmiştir. Ayrıca yarı alan bloğu veasimetrik kolimasyonun kullanıldığı supraklavikuler fossa ile tanjansiyel alanlarınbitiştiği düzlemin farklı kolimatör ve masa açısında aldığı dozlar incelenmiştir.Işınlama alanı dışarısındaki sağ meme, sağ ve sol meme cilt dozları yanlız TLDkullanılarak ölçülmüştür. Uygulanan SSD ve SAD tedavi tekniklerinde kritik organ(sol ve sağ akciğer, kalp) ortalama doz değerlerinde fark %7'den az bulunmuştur.Kritik organ doz dağılımları açısından SAD tekniğinin daha üstün olduğugözlenmiştir. Sol meme ve sol göğüs duvarı cilt dozlarında tedavi teknikleriarasındaki fark %5'den az bulunmuştur. SSD ve SAD teknikleri arasında en anlamlıfark karşı ( sağ ) meme cilt dozlarında bulunmuştur. Işınlanan alan kenarına yakınolan sağ meme cilt ölçüm noktasında SSD tekniğinde SAD tekniğine göre %18 dozartışı vardır. Karşı ( Sağ ) meme içi doz değerlerinde tedavi teknikleri arasındakifark %6'dan az bulunmuştur. SSD ve SAD tekniklerinde sol meme ve sol göğüsduvarında doz homojenitesi açısından fark bulunmamıştır. Supraklavikuler fossa iletanjansiyel alanların bitiştiği düzlemde oluşan sıcak doz bölgesi masa açısıylaönemli ölçüde azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
SAĞLAM, Y. The comparison of the source-axis-distance (SAD) and source-skin-distance (SSD) treatment techniques in the tangential breast radiation,Radiotherapy Physics Program of Oncology Institute at Hacettepe University.In this study, SSD and SAD tangential irradiation techniques in left breast and leftchest wall were compared. The comparison was perform over the ALDERSONRANDO PHANTOM by using computerized treatment planning system (cTPS),thermo-luminescence diodes (TLD) and diode in vivo dose measurement systems.The dose distribution of the target volume, the dose values of the critical organs(left and right lung, heart), the skin doses of left and right breast were examined. Inaddition, the doses at the junction area between tangential fields and thesupraclavicular fossa (SCF), where semi-field block or asymmetric collimationtechniques are used, were examined at different collimation and table angles. Theskin doses of the right and left breast out of radiation field were measured by TLD.The difference of the median dose values between SSD and SAD techniques werefound to be less than % 7. It was observed that SAD technique is superior to SSDwith regard to the critical organ dose distribution. The difference of skin doses inthe left breast and chest wall were less than %5 between two techniques. The mostsignificant difference between SSD and SAD techniques was found in the skin doseof right breast. There was 18% increase at the point dose of contralateral breast(right) skin measured next to the irradiated field border with the SSD techniquecompared to SAD technique. The difference in dose values inside the contralateralbreast was less than 6% between the different treatment techniques. There was nosignificant variation between SSD and SAD techniques with respect to dosehomogeneity at left and right breast. Overdose region formed at the junction area ofSCF and tangential fields was decreased significantly by the angle of the table.