Antrenmanlı ve antrenmansız bireylerde bacak hacminin anaerobik güç ve kapasite değerleri ile ilişkisi
Relationship between the leg volume and anaerobic power and capacity in training and non-training individuals
- Tez No: 192569
- Danışmanlar: DR. TAHİR HAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Su taşırma yöntemi, bacak hacmi, pik güç, ortalama güç, water displacement, leg volume, peak power, mean power
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Harmancı, H. Antrenmanlı ve antrenmansız bireylerde bacak hacmininanaerobik güç ve kapasite değerleri ile ilişkisi. Hacettepe Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü Spor Bilimleri Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006.Bu çalışmanın amacı antrenmanlı ve antrenmansız bireylerin alt ekstremiteanaerobik güç ve kapasiteleri ile bacak hacmi (BH) arasındaki ilişkilerinbelirlenmesidir. Çalışmaya 18 kuvvet sporcusu (halterci ve güreşçi) (yaş (yıl) =19.28) ve fiziksel aktivite yapmayan 18 üniversite öğrencisi (yaş (yıl)= 20.22)gönüllü olarak katılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmuştur; birinci bölümdeBH'nin ölçümü için araç geliştirilmiş, aracın kalibrasyon ve doğrusallık kontrolüyapılmış ve güvenirliği test edilmiştir. İkinci bölümde sırasıyla antropometrikölçümler, BH ölçümleri ve son olarak da anaerobik güç ve kapasite testi yapılmıştır.BH ölçümleri su taşırma yöntemi ile (water displacement), anaerobik güç ve kapasiteölçümleri ise Wingate anaerobik güç testi (WAnT) ile belirlenmiştir. BH'nin aynıgün test-tekrar test (tekrarlanabilirlik) ve günler arası (stabilite) sınıf içi güvenirlikkatsayıları R > 0.994'dür.Antrenmanlı grubun BH'si, vücut ağırlığı (VA) ve yağsız vücut kitlesi (YVK)antrenmansız gruptan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0.05).Antrenmanlı grupta VA'ya ve YVK'ya oranlanmış OG antrenmansız gruptan yüksekviolmakla beraber (p0.05). Güçdeğişkenleri vücut boyutlarına (VA, YVK ve BH) göre düzeltildiğinde, PG için YVKve BH'ye (sırasıyla b = 1.06, b = 0.80), OG için VA'ya (b = 0.73) ait ortak beksponenti (üstü) olduğu saptanmıştır. Antrenmanlı ve antrenmansız grupların vücutboyutlarına göre allometrik olarak düzeltilmiş PG ve OG değerlerine ait istatistiksonuçlar, oranlanmış sonuçlara benzer bulunmuştur.Sonuçlar, antrenmanlı ve antrenmansız grubun bacak hacmiyle anaerobik güçve kapasitesi arasında orta düzeyde anlamlı ilişkinin olduğunu, ayrıca antrenmanlıgrubun absolüt PG ve OG ile VA'ya ve YVK'ye oranlanmış OG'nin antrenmansızgruptan yüksek olduğunu göstermektedir. VA'ya, YVK'ye ve BH'ye oranlanmış PGile BH'ye oranlanmış OG değerleri arasında ise gruplar arasında anlamlı farkarastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Harmancı, H. Relationship between the leg volume and anaerobic power andcapacity in training and non-training individuals. Hacettepe UniversityInstitude of Health Sciences, Master of Science Thesis, Ankara, 2006.The purpose of this study was to determine the relationship between theanaerobic power and capacity and leg volume (LV) in training and non-trainingindividuals. Eighteen strength athletes (weight lifter and wrestler) (mean age = 19.28years) and 18 university students who do not participate in physical activities (meanage = 20.22 years) participated voluntarily in the study. The study was conducted intwo sections; in the first section a tool was developed to measure LV, the tool'scalibration and accuracy was checked and reliability was conducted. In the secondsection respectively anthropometric measures, LV measures and finally anaerobicpower and capacity tests were conducted. The LV measures were conducted using awater displacement method, the anaerobic power and capacity measures weredetermined using the Wingate Anaerobic Power Test (WAnT). The same day test-retest reliability (repeatability) and the between days (stability) interclass reliabilitycoefficients of the LV was R > 0.994.The LV, body weight (BW) and lean body mass (LBM) of the training groupwas found to be significantly higher than the values for the non-training group(p0.05). Inthe training group the MP values related to BW and LBM were both found to behigher than in the non-training group (p0.05). When the power deviations were corrected for bodydimensions (BW, LBM and LV), it was determined that there was a common bexponent for PP with LBM and LV (respectively, b = 1.06, b = 0.80), and for MPwith BW (b = 0.73). The statistical results for the PP and MP values that werecorrected allometrically according to body dimensions of the training and non-training group were found to be similar to the ratio standard model.The results show that there is a moderately significant correlation betweentraining and non-training groups' leg volume and anaerobic strength and capacity,and in addition the absolute PP and absolute MP values and the MP values related toBW and LBM of the training group were found to be significantly higher than thenon-training group. No significant differences were found between the groups for thePS values related to BW, LBM and LV and the MS values related to LV.