Orta düzeyde zihinsel engelli çocuklara okuma öğretiminde ses temelli cümle ve cümle çözümleme yönteminin etkililiklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness methods of sound-based sentence and sentence analysis in secondary teaching of reading to the moderate mentally retarded children
  1. Tez No: 192612
  2. Yazar: RUKEN DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engelli, Okuma, Okuma Yazma Öğretimi, Mentally-retarded, Reading, Teaching Reading and Writing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZETDündar, R., Orta Düzeyde Zihinsel Engelli Çocuklara Okuma Öğretiminde SesTemelli Cümle ve Cümle Çözümleme Yöntemlerinin etkililiklerininkarşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, ÇocukGelişimi ve Eğitimi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Yapılan buaraştırma orta düzeyde zihinsel engelli çocuklara Ses Temelli Cümle ve CümleÇözümleme Yöntemleri ile okuma öğretimi yapılarak, bu çocukların eğitim sonundaokudukları ses, hece ve sözcük sayısına göre, Ses Temelli Cümle ve CümleÇözümleme Yöntemlerinin etkililiklerinin karşılaştırılması amacıyla planlanmıştır.Araştırmanın örneklemini bir özel eğitim kurumuna devam etmekte olan ortadüzeyde zihinsel engelli 12 öğrenci oluşturmuştur. Öğrenciler, zeka bölümü 35-50ve okuma- yazma öğretimine hazırlık seviyesinde olan öğrenciler arasındanseçilmiştir Ses Temelli Cümle Yöntemi grubunda; 4 erkek, 2 kız; Cümle ÇözümlemeYöntemi grubunda ise 2 erkek, 4 kız öğrenci bulunmaktadır. Öğrenciler PortageErken Çocukluk Dönemi Bilişsel Gelişim Kontrol Listesi ile düzeyleri eşleştirilerekve araştırmacı tarafından geliştirilen Okuma Performansı Belirleme Kartı ile okumadüzeyleri belirlenerek seçilmiştir.Eğitim sonunda; öğrencilerin ulaştıkları okumadüzeyi ön değerlendirme kısmında uygulanan ?Okuma Performansı Belirleme Kartı?ile belirlenmiş; tekrar Portage Erken Çocukluk Dönemi Bilişsel Gelişim KontrolListesi ile bilişsel gelişimleri kaydedilmiştir. Ayrıca; öğrencilerin okuma ile ilgilibecerileri ?Okuma Becerileri Değerlendirme Kartı? ile değerlendirilerekkarşılaştırılmıştır.Ayrıca okuma ile ilgili becerilerin demografik özellikler ile ilişkisiincelenmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler sayı ve yüzde değerleri, önemliliktestleri ve korelasyon analizi kullanılarak yapılarak, tartışılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular, orta düzeyde zihinsel engelli çocuklara okumaöğretiminde Ses Temelli Cümle Yönteminin Cümle Çözümleme Yönteminden dahaetkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDündar, R., Comparison of the effectiveness methods of sound-based sentenceand sentence analysis in secondary teaching of reading to the moderatementally-retarded children, Hacettepe University, Institute of Health Sciences,Program of Child Development and Education, Master?s Thesis, Ankara, 2006.This research which was conducted was aimed to compare the effectiveness of themethods of the sound-based sentence and sentence analysis by teaching reading tothe mentally-retarded children attending to secondary schools, by means of thesemethods, according to the number of sound, syllable and words which are read bythese children at the end of this education.Sampling of the research was constituted by 12 mentally-retarded attending to aprivate educational institute. The students were selected among whose intelligencelevel is between 35 and 50 and who are in preparatory class for the reading andwriting teaching. In the sound-based sentence method group, there were 4 males and2 females and in the sentence analysis method group, there were 2 males and 4females. The students were selected by being matched according to their levels bymeans of the Portage Early Childhood Period Cognitive Development Checklist andtheir level of reading being determined with the Card for Determination of theReading Performance which had been developed by the researcher. At the end of theeducation, the reading level which had been attained by the students was determinedby the Card for Determination of the Reading Performance which was implementedin the pre-evaluation part and their cognitive developments were recorded with thePortage Early Childhood Period Cognitive Development Checklist. Moreover, thereading skills of the students were evaluated and compared by the ?Reading SkillsEvaluation Card?. Furthermore, relation of the reading skills with the demographiccharacteristics was examined. The numbers and percentages which had beenobtained from the research were discussed by using the importance tests andcorrelation analysis.Findings which were obtained from the research prove that the method of the sound-based sentence is more effective than sentence analysis method in teaching readingto the mentally-retarded children at secondary level.