Koroner anjioplasti yapılan hastalarda kardiyovasküler düzenlemenin ve antiagregant ilaç uygulamasının hemoreolojik parametrelere etkisinin incelenmesi
Investigations of the effects of cardiovascular regulation and antiaggregant drug administration on hemorheologic parameters in patients underwent coronary angioplasty
- Tez No: 192626
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUNUS KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Kardiyoloji, Physiology, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner Anjioplasti, Antiagregan, Hemoreoloji, Kan viskozitesi, Plazma viskozitesi, Coronary Angioplasty, Antiaggregant, Hemorheology, Blood Viscosity, Plasma Viscosity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kan reolojisi, klinik olarak pek çok patolojik durumu ilgilendirdiğinden çeşitlihastalık gruplarında incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı, koroner anjioplasti vesonrasında hastalara uygulanan tedavi ve antiagregant, antitrombotik ve lipid düşürücüilaçların, hemoreolojik parametreleri özellikle de total kan viskozitesi ve plazmaviskozitesi üzerine etkisini araştırmaktır. 61 hasta üzerinde gerçekleştirilen buçalışmada, (48 erkek ve 13 kadın hasta, yaş 38-72 arasında) koroner anjioplastiye gerekgörülmeyen 24 hasta kontrol grubu ve koroner anjioplasti yapılan 37 hasta iseanjioplasti grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Tüm gruplarda, total kan viskozitesi(TKV), plazma viskozitesi (PV), tam kan sayımı (CBC) lipid profili tetkikleri yapıldı.Koroner arter hastalığı olan tüm hastalarda TKV ve düşük dansiteli lipoprotein(LDL) - kolesterol'ün trombosit sayısı (PLT) ile pozitif korelasyon gösterdiği saptandı(r=0,357, p=0,005; r=0,319 p=0,033). Tedavi öncesi koroner anjioplasti hastalarındaTKV ve PLT (r=0,450, p=0,004; r=0,471, p=0,031), TBV ve PV (r=0,463, p=0,004),kolesterol ve PLT (r=0,507, p=0,016) arasında pozitif korelasyonlar bulundu. Tedavisonrası koroner anjioplasti hastalarında ise TKV ve PV arasında pozitif korelasyonvardı. (r=0,525, p=0,044). Koroner anjioplasti hastalarının tedavi öncesi LDL -kolesterol değerleri ile tedavi sonrası PV değerleri arasında ise negatif korelasyonmevcuttu (r=-0,749, p=0,013).Sonuç olarak; koroner anjioplasti yapılan hastalarda kardiyovasküler düzenlemeve bir ay süre ile uygulanan medikal tedavi, hemoreolojik açıdan olumlu etkiye sahipolmaktadır. TKV ve PV'de meydana gelen sınırlı azalma, anjioplasti yapılan koronerarterlerin restenozu bakımından koruyucu olmakla birlikte yüksek shear rate şartlarındaoluşabilecek etkileşimleri de önlemektedir.
Özet (Çeviri)
Blood rheology is investigated in many disease groups since it is clinicallyrelated to several pathological conditions. This study aims to research the effects ofantiaggregant, antithrombotic, lipid lowering drugs and treatments which are used incoronary angioplasty and afterwards on hemorheological parameters, especially wholeblood (WBV) and plasma (PV) viscosity. In this study, the blood parameters such asWBV, PV, CBC and lipid profiles have been measured for 61 patients (48 men and 13women; age range of 38-72 years) classified as coronary angioplasty group (37 patients)and control group (24 patients).WBV and Low Density Lipoprotein (LDL) cholesterol are positively correlatedwith platelets (PLT) for all the patients with coronary artery disease (r=0,357, p=0,005;r=0,319 p=0,033). These positive correlations between the WBV and PLT (r=0,450,p=0,004; r=0,471, p=0,031), the WBV and PV (r=0,463, p=0,004), the cholesterol andPLT (r=0,507, p=0,016) are determined in coronary angioplasty patients before thetreatment. There is a positive correlations between the WBV and PV in coronaryangioplasty patients after (r=0,525, p=0,044) the treatment. The LDL cholesterol valuesbefore the treatment and the PV values after the treatment in coronary angioplastypatients are negatively correlated (r=-0,749, p=0,013).Finally, cardiovascular regulation and medical treatment which applied to thecoronary angioplasty patients during one month results in a hemorheologically positiveeffect. Limited decrease in WBV and PV has a protective effect on restenosis ofcoronary arteries that have undergone angioplasty and also effects on preventing theinteractions occurring in the conditions of high shear rate.