Sıçanların solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerindeki makrofajların histolojik yapılarının ışık ve elektron mikroskobik olarak incelenmesi
Light and electron microscopic examination of rat macrophages in respiratory, digestive and urinary systems.
- Tez No: 192627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Makrofaj, Sıçan, Işık mikroskobu, Elektron mikroskobu
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada sıçanların solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerindeyerleşmiş bağ dokusu makrofajlarının, akciğerdeki alveoler makrofajların vekaraciğer Kupffer hücrelerinin ışık ve elektron mikroskobik olarak incelenerekhistolojik özelliklerinin belirlenmesi ve birbirleriyle karşılaştırılarak, farklı ve ortakmorfolojik özelliklerinin tespit edilmesi amaçlandı.İnönü Üniversitesi Deney hayvanları laboratuvarından alınan 8 adet Wistarcinsi erkek sıçandan altı tanesine yedi gün süresince hergün intraperitoneal 3mltrypan blue (0.01gr/ml serum fizyolojik içinde) solusyonu enjekte edildi. İkitanesine ise herhangi bir işlem uygulanmadı. Sıçanlar sekizinci gün sakrifiyeedilerek dil, özefagus, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, trakea, akciğerler,böbrek ve mesaneden doku kesitleri alındı. Işık mikroskobi için Bouinsolusyonunda tespit edilen dokular, doku takibinden sonra parafine gömüldü.Alınan kesitlere hematoksilen-eozin ve safranin-orange G boyası uygulandı.Elektron mikroskopi için glutaraldehitte tespit edilen dokular, osmium tetroksitfiksasyonu ve doku takibinden sonra araldit CY212'ye gömüldü.Makrofajlar dil, özofagus, ince ve kalın barsak submukozası veadventisyasında damarlar çevresine yerleşmiş yuvarlak, oval, piramidal veyayassı şekilli, mavi sitoplazmik granüller içeren büyük hücreler olarak gözlendi.Karaciğerde ise perisinüzoidal yerleşmiş küçük yıldız şekilli mavi granüllühücreler olarak seçildi. Akciğerlerde bronş, bronşiol ve kan damarlarıçevresinde yerleşmiş, oval, büyük çekirdekli, mavi granüllü hücreler olarakgözlendi. Elektron mikroskopda makrofajlar, oval, yuvarlak, plazmalemmasıgirinti ve çıkıntılı hücrelerdi. Düzensiz şekilli büyük çekirdekleri vardı.Sitoplazmalarında bol primer ve sekonder lizozom, Golgi kompleksi mevcuttu.Kupffer hücreleri ise uzun ve kısa sitoplazmik uzantılara sahip yıldız şeklindehücreler olarak izlendi.Sıçanların sindirim ve solunum sistem organlarına yerleşmiş bulunanmakrofajlar enjekte ettiğimiz trypan blue vital boyasını fagosite ederek görünürhale geldiler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the morphology of the macrophagesin digestive, respiratory and urinary systems with light and electron microscope,and to evaluate their morphologic differences in different organs.8 male Wistar albino rats were used in the study. 6 rats were injected with3ml trypan blue solution (0.01g/ml w/v in saline) intraperitoneally everyday forseven days. 2 rats didn?t receive trypan blue injections. The rats were killed atthe end of the injections. Tissue sections were collected from tongue,esophagus, stomach, small and large intestine, liver, trachea, lung, kidney andvesica urinaria. For light microscopic evaluation the tissue sections were fixed inBouin?s solution and embedded in parafin. The sections were stained withhematoxylin eosin and safranin O-orange G stainings. For electron microscopicevaluation tissue sections were fixed with glutaraldehyde and osmium tetroxide,then embedded in araldite CY212.The macrophages were detected in the connective tissue of the organs,around the blood vessels as flat, oval or pyramidal large cells containing bluegranules in their cytoplasms. Ultrastructurally they were large cells with irregularplasmalemma and large irregular nucleus. Primer and seconder lysosomeswere prominent in their cytoplasm. Kupffer cells were seen as small cellslocalized along the sinuzoids and showed cytoplasmic granulation. They alsoshowed cytoplasmic projections, Golgi complex, primer and seconderlysosomes.In conclusion the tissue macrophages didn?t show morphologic differencesin the examined tissues. Only Kupffer cells had different morphology andshowed cytoplasmic projections.