Standart posterolateral torakotomi ile serratus anterior kasını koruyucu torakotominin çok değiskenli karşılaştırılması
Comparison of muscle serratus anterior sparing thoracotomy and standart posterolateral thoracotomy as multiparameters
  1. Tez No: 192677
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: M. Latissimus dorsi, Standart posterolateral torakotomi, M.Serratus anterior koruyucu torakotomi, M. Serratus anterior.vii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETGiriş ve Amaç: Pulmoner hilus, mediasten, akciğerler ve vasküler yapılarda iyi bir eksposuresağlaması nedeniyle konvansiyonel posterolateral torakotomi standart yaklaşımdır. Minimalinvaziv cerrahi prosedürlerin popüler olduğu günümüzde; kas koruyucu torakotomiyöntemlerine ilgi artmaktadır. Bu çalışmada; Standart posterolateral torakotomi ve M.Serratus anterior koruyucu torakotominin etkinliğinin çok değişkenli karşılaştırılmasıamaçlanmıştır.Hastalar ve yöntem: Aralık 2005 - Kasım 2006 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi TıpFakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'na başvuran ve torakotomik yaklaşımlı tedaviendikasyonu konan, prospektif randomize kontrollü 60 hastanın; 30'una standart posterolateral torakotomi SPLT (I.Grup) , diğer 30'una ise M. Serratus anterior koruyucu torakotomiSKT (II. Grup) uygulandı. I.Grupta hastaların 21'i erkek (%70,0), 9'u kadın (%30,0) idi. II.Gruptaki hastaların 20'si erkek (%66,6) ve 10'uv(%33,3) kadındı. I.Grupta yaş ortalaması 52,7±16,2 (22-78) ve II. Grupta yaş ortalaması ise48,2±19,3 (18-75) idi. Bu iki yaklaşım arasında; ipsilateral omuz kuşağında abdüksiyon veflexiyonda postoperatif 1,2,7. günlerdeki kısıtlanma, postoperatif 3,7.günlerdeki kas gücütesti, postoperatif 0,4,16,24,48'nci saatlerdeki GBÇ ile ölçülen ağrının şiddeti yinepostoperatif 1,2,3,5. günlerdeki gereksinilen narkotik analjezik dozu, postoperatif 3 ve 7.günlerdeki solunum fonksiyon testlerindeki FVC, FEV1 değişimleri, komplikasyonlar,eksposure, torakotomiyi açma kapama süreleri kaydedildi.Bulgular: Preoperatif I. Grupta omuz fleksiyonu 171,8±5,49◦ ve abdüksiyonu172,3±4,49◦, II. Grupta omuz fleksiyonu 174,8±5,33◦, abdüksiyonu 175,5±4,61◦ idi. kigrupta da hareket ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. (p>0,05)II. Grupta postoperatif ipsilateral omuz kavşağı hareketlerindeki kısıtlarımapostoperatif 1,2,7. günlerde daha az iken, I.Grupta eklem hareket açıklıkları, postoperatif1,2,7. günlerde kısıtlanma daha belirgin olmaktadır (p0.05) , latissimus dorsi kas gücü değerleri 7. günde, serratus anteriorkas gücü 3. ve 7. günde Grup II lehine anlamlı bulundu (p0,05). II. Gruptasolunum fonksiyon testlerinin FVC, FEVı parametreleri postoperatif 3 ve 7. günlerde daha iyikorunmuş olup aynı parametreler I.Grupta ise anlamlı derecedeviazalmıştı (p0.05). Majör komplikasyonlar (eksitus, retorakotomi, pnömoni, seroma vb.) her iki gruptada görülmedi. Standart teknikte olduğu gibi M. Serratus anterior koruyucu yaklaşımda darahatlıkla rezeksiyon yapılabilecek kadar eksposure temin edildi.Sonuç: Alternatif bir yaklaşım olan SKT, serratus anterior adalelesini korumakta veomuz kavşağı hareketlerinde daha az kısıtlanmaya yol açmaktadır. Serratus kasının gücündeninsanları yoksun bırakmamaktadır. Postoperatif erken dönemde solunum fonksiyonlarını dahaiyi korumaktadır. Post-torakotomik daha az ağrı ve daha az narkotik analjezik gereksinimisağlamakta ve üstelik bütün bunları cerrahı sıkıntıya sokmadan en az standart tekniktekikadar eksposure sağlayarak yapmaktadır. Torakotomi süresini kısaltarak,hastaların daha azanestezi almasını sağlayan bir yöntem olarak dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF MUSCLE SERRATUS ANTERIORSPARING THORACOTOMY AND STANDARTPOSTEROLATERAL THORACOTOMY ASMULTIPARAMETERSABSTRACTAim: Posterolateral thoracotomy is a standart approaches since it gives satisfactoryexposure on pu1monary hilum, mediasten, lung and vascular structures. At presentday; while minimaly invasive surgical procedures are populer the interest of musclesparing thoracotomy method?s is going to increase. The aim of this study wascomparison of M. Serratus anterior sparing thoracotomy and Standart PosterolateralThoracotomy as multi parameters.Materials and methods: This study was made at University of Erciyes, Faculty ofMedicine Department of Thoracic Surgery between November 2005 and Octoberviii2006. Randomly choosed 60 patients are operated by using bothtechniques. Half of them were operated by using standart approach (Group I)and other part was operated by serratus-sparing approach (Group II).I. group contains 21 male (%70) and 9 female (%30).II.Group 21 male (%66,6) and 10 female (%33,3) patients.