Malakit yeşili ve meldola mavisinin papaine etkisi
Interactions of malachite green and medola's blue with papain
  1. Tez No: 192689
  2. Yazar: ZUHAL YAZICI GÖKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Triarilmetan boyalar, fenoksazin boyalar, malakit yeşili, meldola mavisi, nil mavisi, sistein proteazlar, papain, enzim inhibisyonu, Triarylmethane dyes, phenoxazine dyes, malachite green, meldola?s blue, nileblue, cysteine proteases, papain, enzyme inhibition
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETYazıcı Gökbulut, Z. Malakit yeşili ve meldola mavisinin papaine etkisi. HacettepeÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Programı Doktora Tezi, Ankara,2006. Triarilmetan (TAM) grubu boyalardan malakit yeşili (MG+) ile fenoksazin yapılıboyalardan, meldola mavisi (MB) ve nil mavisinin (NB) papain (E.C. 3.4.22.2) aktivitesiüzerine etkisi araştırıldı. Ticari kristal papain (sp.akt. 25 U/mg) 50 mM 3-N-morfolinopropansülfonik asit-2 mM etilendiamin tetraasetik asit tamponunda (MOPS-EDTA,pH 8), 50 µM ditiyotreitol (DTT) ile 25 0C' de 10 dk. preinkübe edilerek aktive edildi.Aktivite, MOPS-EDTA tamponunda, substrat olarak 1.6 mM Nα -benzoil-D,L-arg-p-nitroanilid (BAPNA) ile 410 nm'deki absorbans değişimi takip edilerek tayin edildi. Boyaetkisi 0-200 µM aralığında incelendi. Her 3 boyanın yatışkın-durum enzim aktivitesine ılımlıtersinir etkisi olduğu bulundu. Dixon grafiklemesi (boya derişimine karşı 1/νi), Kideğerlerinin > 1 mM (MG+ için ), 427±55 µM (MB için), 360±80 µM (NB için) arasındaolduğunu gösterdi. Boyalarla uzun süreli inkübasyon, enzim inaktivasyonu ile sonuçlandı.MG+ , MB ve NB'nin neden olduğu inaktivasyonun enzim-boya kompleksi oluşumuüzerinden geliştiği görüldü. MG+- aracılı inaktivasyona ait parametreler, Ki = 104 ± 17 µM vet½ = 34,7±6,9 dk. MB- ve NB- aracılı inaktivasyona ait parametreler ise, sırasıyla, 34±17 µMve 6,2±1,7 dk ile 127±73 µM ve 62±18 dk idi. MG+, MB ve NB tarafından gerçekleştirilenyatışkın-durum inhibisyonuna ve uzun-dönemde gelişen inaktivasyona ait Ki değerleriarasındaki fark, boyaların papain üzerinde birden fazla bağlanma bölgesi olduğunudüşündürdü. Bu çalışma sonuçlarının, boyaların biyolojik sistemler üzerine etkisini konu alantıbbi araştırmalarda yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYazıcı Gökbulut, Z. Interactions of malachite green and meldola?s blue with papain.Hacettepe University Institute of Health Sciences, Ph.D. Thesis in Biochemistry, Ankara,2006. The aim of this study was to investigate the effects of a triarylmethane (TAM) dye(malachite green, MG+) and phenoxazine dyes (meldola?s blue, MB; nile blue, NB) on theactivity of papain (E.C. 3.4.22.2). Commercial crystalline papain (sp. act. 25 U/mg) wasactivated by preincubation with 50 µM dithiothreitol (DTT) in 50 mM 3-N-morpholinopropanesulfonic acid-2 mM ethylenediamine tetraacetic acid (MOPS-EDTA, pH8) for 10 minutes at 25 0C. Activity was determined in MOPS-EDTA buffer, with 1.6 mM, Nα-benzoyl-D,L-arg-p-nitroanilide (BAPNA) as substrate and 0-200 µM dye, by monitoring thechange in A410. All three dyes were found to have a modest effect on steady-state enzymaticactivity. Dixon plots of 1/νi versus [dye] yielded Ki values which ranged between > 1 mM (forMG+), 427±55 µM (for MB), 360±80 µM (for NB). Prolonged incubation with the dyesresulted in enzyme inactivation. The inactivation by MG+, MB and NB appeared to involvethe formation of an enzyme-dye complex. The parameters relating to MG+- mediatedinactivation were Ki = 104 ± 17 µM and t½ = 34,7±6,9 min. The corresponding parameters forMB- and NB-mediated inactivation were 34±17 µM and 6,2±1,7 min.; 127±73 µM and 62±18min., respectively. The difference between the Ki values relating to steady-state inhibition andlong-term inactivation by MG+, MB and NB suggests that the dyes bind at more than one siteon papain. The result of this study should be useful for medical research on dye effects onbiological systems.