Hemşirelerin diyebet ile ilgili bilgi düzeylerinin tespiti
The establishment of knowledge level of nurses about diabetes
  1. Tez No: 192709
  2. Yazar: AYŞE AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, hemşire, eğitim, hastane.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Diabetes, nurse, education, hospital.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
1ÖZETHemşirelerin Diyabet İle İlgili Bilgi Düzeylerinin TespitiBu çalışma, Afyon İl merkezinde görev yapmakta olan hemşirelerin diyabet ile ilgilibilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmamız, Haziran 2005-Eylül 2005 tarihleri arasında AfyonkarahisarDevlet Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi, GöğüsHastalıkları Hastanesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve merkeze bağlı11 Sağlık Ocağında araştırmayı kabul eden 236 hemşire üzerinde uygulanmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan anket formukullanılmıştır. Birinci bölüm demografik bilgileri içermektedir. İkinci bölümünde isehemşirelerin diyabet bilgilerini ölçmek amacıyla, Michigan Diabetes Resarch andTraining Center tarafından geliştirilmiş `Diabetes Knowledge Test' kullanılmıştır.Araştırmada anket sonuçlarına ilişkin veriler; Kruskal Wallis Testi, MannWithney UTesti, Ki kare testi uygulanarak değerlendirilmiştir.Araştırma; Afyon İl merkezinde görev yapmakta olan hemşirelerin diyabetbilgi düzeylerini geliştirmeleri gerektiğini göstermiştir. Bilgi düzeyini etkileyen enönemli faktörün eğitim olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin mezuniyet düzeyleri,hizmetiçi eğitim alma ve yeni bir hizmetiçi eğitim almaya istekli olma durumlarıdiyabet bilgi düzeylerini etkilemektedir.`
Özet (Çeviri)
2SUMMARYThe Establishment Of Knowledge Level Of Nurses About DiabetesThis study was performed in order to determine the knowledge level of the nurseswho are working in the different hospitals in Afyon town centre.This research was occupied with 236 nurses who admitted to attend the studywho were working in Afyon Public Hospital, Zübeyde Hanım Obstetrics and ChildHospital, Thorax Disease Hospital, Afyon Kocatepe University Medical FacultyHospital and in 11 Public health centers. A questionnaire, that has 2 parts, was usedto collect the data. The first part, included the demographic data. DiabetesKnowledge Test, that was developed by Michigan Diabetes Researh and TrainingCentre was used to determine the did of diabetes knowledge of nurses in the secondpart.The resulting data were determined by T-testi, Kruskal Wallis Test, MannWithney U Test and Chi Square Test.The study showed that the nurses who are working in Afyon town centreshould improve their knowledge about diabetes. The most important factor thateffects the knowledge level was detected as education.`