Nöroşirürji servisinde yatan hastalarda doktor istem formları ile hemşire takip formları arasındaki uyum
The consistency between the doktor's order amd nurse obsevertation form for patients which are thereated in the neurosurgery clinic
- Tez No: 192714
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADEM ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nöroşirürji, Nursing, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Doktor istem formu, Hemşire takip formuPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Physician?s request form, nurse follow-up formPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
8ÖZETAraştırma; nöroşirurji servisinde yatan hastalarda doktor istem formları ile hemşiretakip formları arasındaki uyumun saptanması amacıyla tanımlayıcı olarakyapılmıştır.Araştırma örneklemini; Şubat-2004 ile Aralık- 2005 tarihleri arasında nöroşirurjiservisinde yatan hastalar oluşturmaktadır. Nöroşirurji arşivinin taranmasıyla 50 hastadosyasına ulaşılmıştır.Hastanın protokolü, adı, soyadı, yaşı cinsiyeti, adresi, tanısı, yattığı bölüm ve yatışsüresinin de belirtildiği bir form hazırlanmıştır.Formda, hastanın yatışından itibaren bir haftadaki, doktor isteminde yer alanyaşam bulguları; ateş, nabız, tansiyon, solunum, EŞPT, mayi takibi ve ilaçuygulamaları ile hemşire takip ve uygulama formları karşılaştırılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik sayılar ve aritmetik ortalamakullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre; ateş takibinin %13,90, nabız, tansiyon,solunum takibinin %11,92 oranında isteme uygun yapılmadığı bulunmuştur.Mayi takibi %6,94, aldığı çıkardığı takibi %24,61, ekstremite, şuur, pupillatakibinin %40 oranında isteme uygun yapılmadığı saptanmıştır.Oral ilaçlar %4,18, parenteral ilaç uygulamaları %2,88 oranında isteme uygunyapılmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
9SUMMARYThe aim of this study is to determine the accordance of charging patients inneurosurgery clinic between the physician?s request form and nurse follow-up form.The study materials were chosen from the charging patients in neurosurgery clinicbetween February 2004 and December 2005. We evaluated the file of 50 patientsfrom neurosurgery clinic archive.We prepared a form which include the name, surname, age, gender, address,diagnosis, duration of charge, protocole number, and department of the chosenpatients.We compared in our form the accordance between the physician?s follow-up form(include the vital signs: fever, arterial pulse, arterial blood pressure, extremity-consciousness-pupilla follow-up, parenteral and oral drug therapies follow-up) andnurse follow-up form in the first week of patient charging.We evaluated the datas with percent and aritmetic mean numbers.The results of study decleared that fever follow-up 13.90%, arterial pulse, arterialblood pressure and breathing follow-up 11,92% had not been applied according tothe physician?s request form.Parenteral therapy follow-up 6.94%, follow-up of liquid that the patient took inand took out orally and parenterally 24.61%, and extremity-consciousness-pupillafollow-up 40% had not been applied according to the physician?s request form.Oral drugs 4.18%, parenteral drugs 2.88%, had not been applied according to thephysician?s request form.