İç hastalıkları yogun bakım ünitesinde metisiline dirençli staphylococcus aureus (mrsa) kolonizasyonu ve infeksiyonu için risk faktörleri
Risk factors for methicillin resistant staphylococcus aureus (mrsa) colonization and infection in an internal medicine intensive care unit (icu)
- Tez No: 192750
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DOĞANAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: nfeksiyon, Kolonizasyon, Metisiline dirençli Staphylococcus aureus, Yoğun bakım ünitesi, Colonization, Infection, Intensive care unit, Methicillin resistant Staphylococcusaureus
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) infeksiyonları yoğun bakımünitelerinde (YBÜ) sık görülen infeksiyonlardır. Bu prospektif çalışma YBÜ'lerde kazanılanMRSA kolonizasyonu ve infeksiyonu için risk faktörlerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır.Gereç ve yöntem: Bu çalışma 1 Aralık 2004 ile 30 Ocak 2006 tarihleri arasında ErciyesÜniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi ç Hastalıkları YBÜ'de yapıldı. YBÜ'de48 saatten fazla kalan ve yatışta MRSA ile kolonize veya infekte olmayan hastalar çalışmayadahil edildi. Sürüntü kültürleri; burun, koltuk altı ve kasıktan YBÜ'ne yatıştan itibaren ilk 48saat içerisinde alınarak hasta başında 6mg/L oksasilin içeren mannitol salt agar'a ekildi.Hastalar YBÜ'nü terk edene kadar haftada bir tekrarlandı. Hastaların demografik verilerikaydedildi.Bulgular: Çalışma boyunca 408 hasta takip edildi. Bunlardan çalışma kriterlerine uygun olan259 hastanın 48'inde (%18.5) MRSA ile kolonizasyon gelişti. zlenen hastaların 19'unda(%7.3) MRSA infeksiyonu tespit edildi. Hastaların 15'inde kolonizasyon sonrası MRSAinfeksiyonu gelişti. MRSA ile kolonizasyon için risk faktörlerinin değerlendirildiği tekdeğişkenli analizde YBÜ'de yatış süresi, hastanede yatış süresi, karaciğer sirozu, totalparenteral nutrisyon uygulanması, antibiyotik kullanımı, antibiyotik kullanım süresi, santralvenöz kateter, entübasyon, mekanik ventilasyon, trakeostomi ve bir başka mikroorganizmanınetken olduğu infeksiyona bağlı ölüm istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çok değişkenlianalizde YBÜ'nde yatış süresi (OR:1.083,CI:1.040-1.129,P=0.001) ve mekanik ventilasyon(OR:4.186,CI:1.359-12.895,P=0.013) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. MRSA infeksiyonuiçin risk faktörlerinin değerlendirildiği tek değişkenli analizde; YBÜ'nde yatış süresi,hastanede yatış süresi, trakeostomi, MRSA kolonizasyonu, MRSA ile yedinci gün burunkolonizasyonu istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çok değişkenli analizde ise MRSA ilekolonizasyon (OR:14.080,CI:3.896-50.884,P=0.001) ve trakeostomi (OR:8.245,CI:2.454-27.703,P=0.001) istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Sonuç: Bu çalışmadan sonucunda YBÜ'nde ve hastanede uzamış yatış süresi, total parenteralnutrisyon uygulanması, antibiyotik kullanımı, antibiyotik kullanım süresi, entübasyon,mekanik ventilasyon, trakeostomi varlığı MRSA kolonizasyonu ve infeksiyonu için riskfaktörleri olarak belirlenmiştir. Bu faktörlerin saptanması MRSA infeksiyonlarının kontrolüiçin geliştirilecek sürveyans programlarında hedef hasta topluluğunun belirlenmesindeyardımcı olacaktır. Risk grubundaki hastaların erken dönemde sürveyans kültürleriylesaptanarak gerekli infeksiyon kontrol önlemlerinin alınması YBÜ'lerde MRSAinfeksiyonlarının yayılımının engellemesinde önemli katkı sağlayan bir yaklaşım olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim of study:Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) infections are frequent inintensive care units (ICUs). This prospective study was implemented to investigate the riskfactors for colonization and infection of MRSA acquired in ICU.Materials and methods: This study was conducted in Erciyes University Medical FacultyGevher Nesibe Hospital Internal Medicine ICU from 1 December 2004 to 30 January 2006.The patients who stayed in ICU more than 48 hours and without previous colonization orinfection of MRSA at admission were included in the study. Nose, axilla and groin swabcultures were performed within 48 hours of ICU admission then cultivated on mannitol saltagar including 6mg/L oxacillin. The cultures were repeated every week until the patientsdischarged. Demographic data of patients were recorded.Results: Overall 408 patients were followed during the study. MRSA colonization wasdetected in 48 (18.5%) of those 259 patient that fitting study criteria and included. MRSAinfection was detected in 19 (7.3%) of these patients. MRSA infection was detected aftercolonization in 15 patients. In univariate analysis of risk factors for MRSA colonization;lenght of ICU stay, lenght of stay in hospital, chirrosis, total parenteral nutrition, previousantibiotic use, duration of previous antibiotic use, central venous catheter, entubation,mechanical ventilation, trakeostomia, and death attributed to infection due to an othermicroorganism were found statistically significant. In multivariete analysis; lenght of ICUstay (OR:1.083,CI:1.040-1.129,P=0.001) and mechanical ventilation (OR:4.186,CI:1.395-12.89,P=0.013) found statistically significant. In univariate analysis of risk factors for MRSAinfection; lenght of ICU stay, lenght of stay in hospital, trakeostomia, MRSA colonization andMRSA nasal colonization on seventh day found statistically significant. In multivarieteanalysis; trakeostomia (OR:8.245,CI:2.454-27.703,P=0.001) and MRSA colonization(OR:14.080,CI:3.896-50.884,P=0.001) found statistically significant.Conclusion: According to results of this study; lenght of ICU stay, lenght of stay in hospital,total parenteral nutrition, previous antibiotic use, duration of previous antibiotic use,entubation, mechanical ventilation and trakeostomia are risk factors for MRSA colonizationand infection. Detection of these risk factors could help to determine the target patientpopulation for implementing effective infection control programmes for MRSA. Earlydetection of MRSA colonized patients with proper infection control procedures could limitthe spread of this microorganism in ICU.