Kompleks parsiyel nöbetleri olan temporal lob epilepsili hastalarda interiktal kardiyovasküler otonomik fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of interictal autonomic cardiovascular function in parinets with temporal lobe epilepsy
- Tez No: 192759
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÖZDEMİR ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: nteriktal Otonomik Fonksiyonlar, Temporal Lob Epilepsi, KalpHızı Değişkenliği, Otonom Sinir Sistemi, Hipokampal Skleroz, Interictal Autonomic Function, Temporal Lobe Epilepsy, Heart RateVariation Autonomic Nervous System, Hippocampal Sclerosis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETAmaç: Temporal Lob Epilepsili (TLE) hastalarda otonomik kardiyovaskülerfonksiyonların (OKVF) interiktal dönemde değerlendirilmesi ve hipokampal skleroz (HS),sağ ve sol HS, hastalık süresi, karbamazepin (KBZ) kullanımı, nöbet sıklığı gibi çeşitli klinikve nöroradyolojik özelliklerin OKVF'lar üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığınıbelirlemek.Gereç ve yöntem: Çalışmaya kompleks parsiyel nöbetleri olan 60 TLE hastası alındı.TLE hastalarının 40'ında (%66.7) HS (20 sağ 20 sol HS) vardı. Karbamazepin (KBZ)kullanan 41(%68.3), nöbetleri dirençli olan 33(%55) ve hastalık süresi 10 yılın üzerinde olan25(%41.7) hasta vardı. Otonomik kardiyovasküler fonksiyonlarının değerlendirilmesi için,normal solunum ve derin solunumla RR intervallerin varyasyon katsayısının (RRIV VK)ölçümü ve ayağa kalkmaya kan basıncı cevaplarının ölçülmesi [ (ortalama sistolik kan basınçfarklılığı (SKBF) ve ortalama diastolik kan basınç farklılığı (DKBF)] kullanıldı.Sonuçlar: Normal solunumla elde edilen ortalama RRIV VK değerleri sağlıklıkontrollerden farklılık göstermedi (p>0.05). Derin solunum sonrası ölçülen ortalamaRRIV VK değerleri, TLE'li hastalarda sağlıklı kontrollerden daha düşüktü (p0.05). Sağ ve sol HS olan hastalar birbirleri ile karşılaştırıldığındaotonomik kardiyovasküler kontrolün hemisferik lateralizasyonu açısından farklılıkbulunamadı (p>0.05).Tartışma: Bulgularımız kompleks parsiyel nöbetleri olan TLE hastalarında interiktaldönemde otonomik kardiyovasküler düzenleyici sistemin fonksiyon bozukluğunugöstermiştir. Sonuçlarımıza göre OKVF'ların bozukluğu HS varlığı, hastalık süresi, dirençliepilepsi ve KBZ kullanımı ile ilişkili olmayıp epilepsinin kendisi ile bağlantılı görünmektedir.Epilepsili hastalarda OKVF'ları değerlendirmek üzere daha fazla hasta sayısı ile yapılmışçalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: The aim of this study has been to evaluate interictal autonomiccardiovascular functions (ACVF) in patients with temporal lobe epilepsy (TLE) and todetermine if there has been any influence of some clinical and neuroradiologic properties suchas, hippocampal sclerosis (HS) presence, right and left HS, duration of the desease, using ofkarbamazepine (CBZ), seizure frequency.Methods: The study has been performed with 60 TLE patients with complex partialseizures. When we consider some clinical and neuroradiologic properties of the patients,40(%66.7), 33(%55), 41(%68.3), 25(%41.7) patients have HS ( 20 right HS and 20 left HS ),refractory epilepsy, treatment with CBZ and desease duration longer than 10 years,respectively. For the assessment of autonomic cardiovascular functions, coefficient ofvariation of R-R interval (CV RRIV) during normal and deep breathing and blood pressureresponses to standing [sistolic blood pressure difference (SBPD) and diastolic blood pressuredifference (DBPD) ] have been investigated.Results: CV RRIV during normal breathing have not showed any difference betweenthe patients and the control subjects (p>0.05). CV RRIV with deep breathing has been foundto be lower in patients with TLE than in control subjects (p0.05). No significantdifference has been found in the cerebral hemispheric lateralization of autonomic cardiaccontrol on comparing the patients with right and left HS (p>0.05).Conclusion: Our results have showed some dysfunction of the cardiovascularautonomic regulation in patients with TLE during interictal period. According to our findings,autonomic cardiovascular dysfunction seems to be associated with epilepsy itself rather thanHS, CBZ usage, seizure frequency and duration of epilepsy. In the future, further studieswhich involve more patients are needed to clearly determinate functions of autonomiccardiovascular system in patients with epilepsy