Ankilozan spondilitli hastalarda yapılandırılmış grup eğitiminin etkinliği
The effectiveness of structured group education on ankylosing spondylitis patients
- Tez No: 192861
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT BİRTANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, hasta eğitimi, yaşam kalitesi, Ankylosing spondylitis, patient education, quality of life
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETAnkilozan spondilit, ağrı ve ilerleyici sakatlığa yol açan kronik bir hastalıktır. Buçalışmanın amacı ankilozan spondilitli hastalarda hasta eğitiminin hastalık parametreleriüzerine etkisini araştırmaktı.Bu çalışma modifiye New York kriterlerine göre kesin ankilozan spondilit tanısı almıştoplam 41 hasta üzerinde yapıldı. Olgular rastgele olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruptakihastalar, yataklı servise yatırılarak yapılandırılmış eğitim ve egzersiz programına alındı. Buprogram 4-5 kişilik gruplara ayrı ayrı uygulandı. İkinci gruptaki hastalar rutin polikliniktakibine devam etti.Tüm hastalarda tedavi etkinliği Bath ankilozan spondilit fonksiyonel, Bath ankilozanspondilit hastalık aktivite, Bath ankilozan spondilit global, Bath ankilozan spondilit metrolojiindeksleri, göğüs ekspansiyonu, solunum fonksiyon testi, short form-36, ?ankylosingspondylitis quality of life?, beck depresyon ölçeği ve laboratuvar parametreleri aracılığıylaincelendi. Hastalar başvuruda ve 3 ay sonunda değerlendirildi.Çalışmanın sonunda ankilozan spondilit eğitim grubunda Bath ankilozan spondilitfonksiyonel, Bath ankilozan spondilit hastalık aktivite ve Bath ankilozan spondilit globalindekslerinde, göğüs ekspansiyonunda, short form-36 ve ?ankylosing spondylitis quality oflife? yaşam kalitesi ölçeklerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelme gözlenmiştir. Bathankilozan spondilit metroloji indeksi, solunum fonksiyon testi ve Beck depresyon ölçeğindeanlamlı fark bulunmamıştır.Sonuç olarak, bu çalışma ile hasta eğitiminin ankilozan spondilit hastalarındafonksiyonel durum, hastalık aktivitesi, genel iyilik hali ve yaşam kalitesi üzerinde etkili biryöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Bir süre hastanede yatırılıp yapılan grup eğitimi, rutinpoliklinik takibinden daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTIVENESS OF STRUCTURED GROUP EDUCATION ONANKYLOSING SPONDILITIS PATIENTSSUMMARYAnkylosing spondylitis is a chronic disease causing pain and progressive disability.The aim of this study was to assess the effect of patient education program on diseaseparameters in patients with ankylosing spondylitis.This study was performed on 41 patients with the diagnosis of ankylosing spondylitisaccording to modified New York Criteria. The patients were randomly allocated into twogroups. Structured education and exercise programs were applied to the first group patientswho had been hospitalized for this aim. The program was performed seperately in subgroupsconsisting 4-5 patients each. The second group followed the routine outpatient departmentprogram.The effectiveness of the treatment was assessed by Bath ankylosing spondylitisfunctional, Bath ankylosing spondylitis disease activity, Bath ankylosing spondylitis global,Bath ankylosing spondylitis metrology indices, chest expansion, respiratory function tests,short form-36, ankylosing spondylitis quality of life scale, beck depression scale andlaboratory parameters in all the patients. Patients were evaluated on admission and at the endof 3 months.Significant improvements in terms of Bath ankylosing spondylitis functional, Bathankylosing spondylitis disease activity and Bath ankylosing spondylitis global indices, chestexpansion, Short Form-36 and ankylosing spondylitis quality of life scale indices wereobserved in first group patients undertaking structured education, at the end of the study. Nodifference could be found in Bath ankylosing spondylitis metrology index, chest expansion,respiratory function tests and beck depression scale.As a result, it is concluded that patient education program is an effective method onfunction, disease activity, general well beeing and quality of life in patients with ankylosingspondylitis. The group education program in hospital is more effective than routine outpatientfollow-up.