Mide antrum mukoza örneklerinde sitokrom P450 gen ekspresyonunun mRNA düzeyinde belirlenmesi
Determination of cytochrome P450 gene expression in stomach antrum tissue samples at mRNA level
- Tez No: 192878
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Genetik, Pharmacy and Pharmacology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Cytochrome P450, stomach tissue, drug metabolizing enzymes
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Sitokrom CYP450 enzimleri, yapısında demir grubu içeren ilaçlar ve bir çok karsinojen maddeler dahil, geniş bir aralığa ait zenobiyotik metabolizmasında görev alan bir enzim süper ailesidir. CYP enzimlerinin aile ve alt aileleri aminoasit dizilimi yönünden benzerliklerine göre değerlendirilmektedirler. Son yıllarda CYP' lerin kanserle ilişkisi hakkında çok sayıda araştırma yapılmıştır. Bu enzimlere ait genler genellikle karaciğerde eksprese olmaktadır. Ekspresyonları ise genellikle doku spesifikliği göstermektedir. 20 CYP enzimi insan dokularında tanımlanmakla birlikte mide dokusunda CYP ekspresyonu çalışması yeterli sayıda yapılmamıştır. Bu enzimlerin gastrointestinal sistemdeki ekspresyonuna bağlı endojen ve zenobiyotik enzim metabolizmasını daha iyi anlayabilmek için revers transkriptaz RT-PCR yöntemi ile mide dokusunda mRNA ekspresyonunu inceledik. Kullandığımız spesifik primerler yardımı ile CYP -1A1, -1A2, -2B6, -2C, -2D6, -2E1, ve -3A5' in doku spesifik mRNA ekspresyonunu araştırdık. Doku spesifik CYP ekspresyonunun incelenmesi ile bir çok kimyasal karsinojenin doku spesifikliği ve ayrıca ilgili terapötik ajanların vücudu zenobiyotiklere karşı potansiyel koruma görevinin etkileri daha iyi açıklanabilecektir.Anahtar kelimeler : Sitokrom P450, Mide dokusu, ilaç metabolize eden enzimler.
Özet (Çeviri)
Cytochrome P450 (CYP) is a heme-containing enzyme superfamily metabolizing a wide variety of xenobiotics, including drugs and carcinogens. The CYP families and subfamilies are defined on the basis of their amino acid sequence similarities. Over the past years there have been an increased number of researches on the relationship between CYPs and cancer. The majority of these genes are expressed most abundantly in liver. The regulation of CYP expression is, in part, tissue-specific. Approximately 20 individual CYPs have been identified in human, however relatively little is known about the individual CYP forms present in stomach tissues. To understand more thoroughly the function of CYP systems in human gastrointestinal system and their significance in the metabolism of xenobiotics and endogenous compounds, we analyzed the mRNAs for the CYPs in stomach tissue samples using reverse transcriptase-polymerase chain reaction (RT-PCR) method. The mRNA detections were made by using specific primers for CYPs -1A1, -1A2, -2B6, -2C, -2D6, -2E1, and -3A5. The tissue specificity of CYP expression may possibly underlie the organ specificity of chemical carcinogens and their potential roles in the protection of the body against xenobiotics as well as influence in the bioavailability of therapeutic compounds.