Atlarda deneysel ve klinik artroskopik incelemeler
Experimental and clinical observations in equine arthroscopy
- Tez No: 192911
- Danışmanlar: PROF.DR. RAUF YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Artroskopi, topallık, eklem, veteriner.Bu tez çalışması Üniversitesi Araştırma Fonu tarafındanİstanbulDesteklenmiştir, Arthroscopy, horse, lameless, joint
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Çalışma, ülkemizde kullanımı yaygın olmayan artroskopi tekniğinin sporatlarındaki uygulamaları ve yöntemin fakültemiz kliniğinde olması gereken yeregelmesinde, öğrencilere verilen eğitim kalitesinin arttırılmasında bir adım olarakgerçekleştirilmiştir. Çalışmada; Şubat 2003-Ocak 2006 arasında, İstanbul veLudwig Maximillian Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim DalıKlinikleri, Türkiye Jokey Kulübü, Brems ve Fistel Özel At Kliniklerine topallıkşikayetiyle getirilen, topallığın eklemden kaynaklandığı belirlenen çeşitli ırkta, 73olgunun 110 farklı eklemindeki değişik lezyonların artroskopik tanı ya dasağaltımları gerçekleştirildi ve uzun dönem sonuçları değerlendirildi. Bunların30'u konkur, 15'i yarış, 14'ü dresaj, 7'si dresaj+konkur, 3'ü av amaçlı sporatlarıydı. Ortopedik önem taşıyan bütün eklemler, çalışma kapsamına alındı. İlkuygulamalar, teknik deneyim kazanmak ve sağlıklı eklem yapısını tanımakamacıyla, uyutulan ya da ölen hayvanların eklemlerinde gerçekleştirildi. Etikkurul onayı ile 4 atın 12 farklı eklemi deneysel olarak incelendi. Olguların; 30'utopuk, 24'ü ayak, 21'i genu, 18'i karpal, 15'i tarsal, 1'i dirsek ve 1'i omuzeklemiydi. Kalça ve çene eklemi lezyonlarına ait olgumuz bulunmamaktadır.Çalışmada artrsokopiyle; sinovitis, kapsülitis, osteokondral kırıntı, OCD, DEH,kronik proliferatif sinovitis, subkondral kemik kisti, çapraz bağ ve menisküslezyonları belirlendi ve aynı teknikle sağaltımları yapıldı. Olguların uzun dönemsonuçlarında, 55'inin eski performansıyla kullanıldığı, 1'inin emekli, 2'sinindamızlık, 1 `inin ölmüş olduğu öğrenildi ve 3'üne ulaşılamadı. Geri kalan 11'ineçeşitli sebeplerden (hafif derecede devam eden topallık, ileri yaş, başkahastalıklar) hafif antremanlar yaptırıldığı ya da çalıştırılmadığı öğrenildi. Eldeedilen sonuçlarla, artroskopinin eklem hastalıklarının tanı ve sağaltımında etkilibir teknik olduğu, yeterli tecrübeyle kısa sürede oldukça olumlu sonuçlarınalındığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to apply the arthroscopy technique, which iscurrently not used extensively in our country, in competing horses and toevaluate the results, as well as to implement the rightful use of this method inclinical practice and to achieve a further step in improving the quality of traininggiven to veterinary undergraduates. In this study, in cases where the lamenesswas discovered to originate from the joint, arthroscopic diagnosis and/ortreatment was carried out in a range of lesions in 110 different joints belongingto 73 cases of various horse breeds presented to the Surgery DepartmentClinics at the Veterinary Faculties of Istanbul University and Ludwig-MaximillianUniversity, The Turkish Jockey Club Equine Hospital and The Brems and FistelPrivate Equine Clinics between February 2003 and January 2006 with acomplaint of lameness. Late period results were evaluated. The 73 casescomprised of 30 showjumpers, 15 racehorses, 14 dressage horses, 7 eventinghorses and 3 hunters. Any joint that was considered to be significant withrespect to orthopaedics was included in the study. Initial studies were carriedout on cadavers in order to gain technical experience and to familiarize withhealthy joint structure. Under permission granted by the Ethics Committee,experimental examinations were carried out in 12 different joints belonging to 4horses. Distribution of the cases was as follows: 30 fetlock, 24 coffin, 21 stifle,18 carpal, 15 tarsal, 1 elbow and 1 shoulder joint. No cases of hip or mandibularjoint lesions have been presented in this study. Arthroscopic diagnosis includedsynovitis, capsulitis, OCD, DJD, chronic proliferative synovitis, subchondralbone cysts and lesions of the cruciate ligaments and the menisci. Treatmentwas given using arthroscopy. In the late period follow-ups of the cases; 55horses were seen to have returned to their previous performance levels, 1 hadretired, 2 were being used for breeding, 1 had since died and 3 could not becontacted. The remaining 11 horses were either being given light exercise dueto various reasons (continuing slight lameness, advanced age, other diseases)or not being exercised at all. The results obtained indicate that arthroscopy is aneffective technique in the diagnosis and treatment of joint diseases and that withsufficient experience, positive results can be achieved in a short period.