Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan hemşire, ebe ve sağlık memurlarının benlik saygısı ve atılganlık düzeyleri.
Self-esteem and assertiveness level of in nurses and midwifes working in primary health care services
- Tez No: 192940
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİM BUZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlık ocağı, benlik saygısı, atılganlık, hemşire, ebe, sağlık memuru, Health center, self-esteem, assertiveness, nurse, midwife
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETYıldız, A. (2006). Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Hemşire, Ebe Ve SağlıkMemurlarının Benlik Saygısı Ve Atılganlık Düzeyleri. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. stanbul.Çalışmanın amacı; birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan hemşire, ebe ve sağlıkmemurlarının benlik saygısı ve atılganlık düzeylerini belirlemek ve elde edilen verilerdoğrultusunda uygulanabilir gerçekçi öneriler geliştirmektir.Araştırmanın evrenini, stanbul'da 214 sağlık ocağında çalışan hemşire, ebe ve sağlık memurlarıoluşturdu. Örneklem seçilmemiş olup evrenin tümüne ulaşılmak hedeflenmiştir. Evrenin %69'una ulaşıldı.Çalışmada, anket formu, Rathus Atılganlık Envanteri ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeğikullanıldı ve elde edilen veriler z testi, ANOVA analizi, post hoc testler, yüzdelik dağılım ve Scheffe testikullanılarak değerlendirildi.Araştırmaya katılan sağlık personelinin çoğunluğu (%92,8) kadın, yaş ortalaması 36,9 ± 7,0 olup,(%53,5) Önlisans mezunu, (%91,5) evli, (%48,2) hemşire, (%59,6) 10-19 yıllık mesleki deneyimesahiptir.Sağlık personelinin benlik saygısı puan ortalaması orta düzeyde, atılganlık puan ortalaması düşükdüzeyde bulundu.Benlik saygısı puan ortalamasının, yaş ve meslek deneyimi arttıkça azaldığı saptandı. Benliksaygısı puan ortalaması, kendilerini mesleki açıdan yetersiz bulanlar, atılganlık eğitimine gereksinimduyanlar, kendisini saldırgan olarak tanımlayanlar, hayır demekte sorun yaşayanlar, sağlık ekibi içerisindekendini ifade etmekte güçlük çekenler ve sağlık ocağına başvuran kişilerle iletişim güçlüğü çekenlerdedaha düşük bulundu.Atılganlık puan ortalaması, yaş ilerledikçe azaldığı görüldü. Atılganlık puan ortalaması, ailenin ilkçocuğu olanlar, kendilerini mesleki açıdan yetersiz bulanlar, atılganlık eğitimine katılmayanlar, atılganlıkeğitimine gereksinim duyanlar, kendisini çekingen ve saldırgan olarak tanımlayanlar, hayır demekte güçlükçekenler ve sağlık ekibi içerisinde kendini ifade etmekte güçlük çekenlerde daha düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYıldız, A. (2006). Self-esteem and assertiveness level of in Nurses and Midwifes Workingin Primary Health Care Services. University of Istanbul, Institute of Health Science, Departmentof Nursing in Psychiatry. Master?s Thesis. Istanbul.The aim of this research is to define the self-esteem and assertivity levels of nurses andmidwives working in primary health units, and to raise realistic and applicable solutions forproblems in daily work by the help of gained data.In this research, nurses and midwifes working in 214 primary health centers located in theEuropian Region of Istanbul were examined. No special selection was performed to the cases. Weaimed to reach the whole research area. Sixty nine percent of total workers in the research areahave been reached.The Questionnaire Form designed by researcher, Rathus Assertiveness Schedule andRosenberg Self-esteem Scale were performed, and gained data were analysed with z tests,ANOVA, Post hoc tests, percentile distribution and Scheffe tests.Most of the health personel included to research were women (92.8%), and the mean agewas 36.9 ± 7.0 , and 53.5% were educated at college level, and 91.5% were married, and 48.2%were nurse, 59.6% had 10-19 years of working experience.The self esteem scores of health staff were moderate, but assertiveness scores were foundlow.As the age and working experience increased, the self esteem mean scores decreased. Themean scores of self esteem were found low in cases who described themselves as having lack ofworking experience, who had a need for assertiveness training, who described themselves asaggressive, who had problem with saying 'no', who had problem with expressing himself amongworking staff, or who were experiencing problems with patients in health centers.A decrease was found at mean assertiveness scores by progressing age. Mean assertivenessscores were low in cases who were first children, who described themselves as having lowworking experience, who had lack of assertiveness training, who had an urge for assertivenesstraining, who were regressive or aggressive, who han problem with saying 'no' or who hadproblem with expressing himself among working staff.