İlkögretim yedinci sınıf öğrencilerinin orman kavramını algılamalamaları: Fenomenografik bir araştırma (Burdur ili örneği)
Seventh grade primary school students? understandings of forest: A phenomenographic study (Sample of Burdur province)
- Tez No: 256145
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Orman, Tutum, Ormana Yönelik Tutum, Kavram, Forest, Attitude, Attitude Towards Forest, Concept
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, Burdur il merkezindeki ilköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin ormanlara ilişkin görüşlerini fenomenografi tekniği kullanılarak incelemek, öğrencilerin orman kavramını nasıl algıladıklarını tanımlamak ve açıklamak olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada ayrıca, Burdur'daki ilköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin ormana yönelik tutumlarının belirlenmesi de amaçlanmıştır.Araştırma 2007- 2008 eğitim ve öğretim yılında Burdur il merkezinde ilköğretim okullarında öğrenim gören toplam 343 yedinci sınıf öğrencisi ile yapılmıştır.Araştırmada ?Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu? ve Cronbach Alfa Katsayısı = 0.71 bulunan ve 18 maddeden oluşan ?Ormana Yönelik Tutum Ölçegi? kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS ( Statistical Package for Social Sciences Program, Version 15.0 ) programı ile analiz edilmiştir.Yapılan analizlerde elde edilen sonuçlar şunlardır:?İlköğretim yedinci sınıf öğrencileri yorumları analiz edildiğinde, ?yedi farklı nitel orman tanımlama kategorisi? belirlenmiştir. Bunların dışında bir tanımlama kategorisine ulaşılamamıştır.?Bu çalışmadan elde edilen bulgular, bazı öğrencilerin orman kavramını yaşamak için gerekli olarak tanımlarken, bir kısmının vakit geçirdikleri yerler olarak yorumladıkları görülmektedir. Diğer bir kısmı da insanlara yarar sağlayan yerler olarak tanımlamışlardır.?İlköğretim öğrencilerinin büyük bir kısmının,?Ormanları korumaya yönelik tedbirler aldıkları görülmektedir.?Ormanları geliştirmek ve arttırmak amacıyla gerçekleştirmek istediği çok çeşitli projeleri olduğu görülmektedir.?Ormanların yöre ekonomisi bakımından gerekli olduğunu düşündükleri görülmektedir.?Ormanları gelişmesine yönelik herhangi bir etkinliğe katılmadıkları görülmektedir.?Ormana vakit geçirmek ve eğlenmek amacıyla gittikleri gözlenmektedir.?Ormanların insan hayatındaki önemini anladıkları, insanların ormanlara ne kadar çok muhtaç olduklarını, ormanların yok olduğunda insan varlığının da olmayacağını verdikleri ifadelerden kavradıkları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is determined to investigate the seventh class students? in the city center Primary School of Burdur, view on forests, to define and to explain how the students perceive the word forest, using the technique of phenomengraphic. Moreover the seventh class students?attitude towards forest is planned to be determined in this study.This study is made by totally 343 seventh class students who study in the city center Primary Schools in Burdur between the education years of 2007-2008.In this research ?Semi Structural Conversation Form? and ?Attitude Scale Towards Forest? which Cronbach Alpha Coefficient is 0.71 and has 18 items was used.The data that was obtained by the research was analized with SPSS( Statistical Package for Social Sciences Program, Version 15).Results which were obtained from analysis:?When the seventh class students? comments are analyzed, seven different qualitative category in explaining forest are determined. Except for them , an explaination category isn?t reached.?When some students explain the word forest as a need for living, some of them explain it as places where they spend time and also others explain it as the places which humans benefit from.?Most part of the sudents in Primary School,?Seem to have taken measures on saving forests.?Seem to have had series of projects on the purpose of developing and increasing forests.?Seem to have thought that forests are important for the logical economy?Seem to have not attended any activities towards improving forests.?Seem to have travelled in the forest to have a nice time and get entertained.?Seem to, from the answers they give, have comprehended the importance and value of the forest in human life, how much human begins are in need of forests, and human life could no longer exist without the existence of the forests.