Omuz subakromiyal sıkışma sendromlu hastalarda omuz kas kuvvetinin izokinetik olarak değerlendirilmesi.
Isokinetic evaluation of muscle strength of shoulders with impingement syndrome.
  1. Tez No: 192957
  2. Yazar: YILDIZ GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNAY SARPEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Subakromiyal sıkışma sendromu, İzokinetik değerlendirmeXI, Shoulder impingement syndrome, isokinetics evaluationXII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETOmuz Subakromial Sıkışma Sendromlu Hastalarda Omuz KasKuvvetinin İzokinetik Olarak DeğerlendirilmesiBu çalışma, omuz internal ve eksternal rotator kas grupları arasındakikuvvet farklılığının subakromiyal sıkışma sendromunun (SSS) oluşmasında etkiliolup olmadığını araştırmak amacı ile yapıldı.Çalışmaya, SSS tanısı konmuş 20 hasta ve 20 sağlıklı birey dahil edildi.Omuz internal rotator (İR) ve eksternal rotatorleri (ER) Cybex 6000 izokinetikdinamometresi ile değerlendirildi. Ölçümlerde düşük (60º/sn) ve yüksek (180º/sn)iki hız kullanıldı. Ölçümler sonucu elde edilen konsentrik pik tork / vücut ağırlığıve ortalama iş / vücut ağırlığı değerleri değerlendirmeye alındı. Hasta grubundeğerlendirilmesinde Omuz Ağrı ve Özürlülük İndeksi (SPADI) kullanıldı.Değerlendirme sonucunda, düşük (60º/sn) ve yüksek (180º/sn) hızlardaki İRpik tork / vücut ağırlığı ve ortalama iş / vücut ağırlığı değerleri hasta kolda, sağlamkoldan düşük bulundu. Düşük ve yüksek hızdaki ER değerleri hasta kolda sağlamkola göre düşük bulundu. Hasta grup İR/ER pik tork değerleri hasta kolda sağlamkoldan yüksek bulundu. Düşük ve yüksek hızdaki tork ve iş defisitleri hasta gruptakontrol grubundan yüksek bulundu. ER'lere ait defisitler İR'lerden yüksekbulundu.Sonuç olarak omuz İR ve ER' leri arasındaki kuvvet farklılığının SSS'ninortaya çıkışındaki etkenlerden biri olabileceği ve bu hasta grubununrehabilitasyonunda kas grupları arasındaki kuvvet farklılığının giderilmesigerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIsokinetic Evaluation of Muscle Strength of Shoulders With ImpingementSyndrome.This study was done to determine whether the strength difference betweeninternal and external musculatures of the shoulder is implicated in the presence ofimpingement syndrome.20 patients having impingement syndrome and 20 healthy people wereincluded in the study. Shoulder internal and external rotations were assessed withCybex 6000 isokinetic dinamometer. Low (60 degrees per second) and high (180degrees per second) test speeds were used in measurements. Concentric peaktorques and mean work capacities obtained from the measurements were alsoincluded. Shoulder pain and disabilty index (SPADI) was applied to patient group.Low and high peak torques per body weight and mean work capacities perbody weight were found significantly lower at the patient group's involvedextremities. Low and high speed ER foundings were lower at the involvedextremities. Patient groups' IR / ER peak torque rates were found higher at theinvolved side than the uninvolved one. Torque and work deficits at low and highspeeds were found higher at the patient group. ER deficits were higher than IRs.As a result, the study showed us the strength difference between shoulderinternal and external rotators may be a risk causing impingement syndrome andin the rehabilitation process of this patient group, this difference must beconsidered.