Kronik ürtikerli hastalarda ıl-4 r alfa q576r polimorfizm sıklığı
The Frequency of IL-4 R alpha Q576R Polymorphism In Chronic Urticaria Patients
  1. Tez No: 192975
  2. Yazar: NESLİHAN ERÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLÇİN ESKANDARİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Dermatoloji, Biochemistry, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Interlökin-4, IL-4 reseptör α, IL-4 Rα Q576Rpolimorfizmi, desloratadin, kronik ürtiker, Interleukin-4 (IL-4), IL-4 receptor α (IL-4 Rα), IL-4 Rα Q576Rpolymorphism, desloratadin, chronic urticaria
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETÜrtikeryal lezyonların 6 haftadan daha uzun sürdüğü ürtiker kronikürtikerdir. Alerjik hastalıklara sahip bireylerde mutant IL-4 reseptörü α zinciritespit edilmiştir. Bu mutant zincirde 576'ncı pozisyonda arginin yerine glutaminamino asidi geçmiştir. Bu ise artmış sinyal trandüksiyonuna sahip reseptöroluşumu ile sonuçlanır.Kronik ürtikerde başlıca tedavi H1 reseptör antagonistlerinin kullanımıdır.Desloratadin yeni ve seçici bir H1 reseptör antagonisti olup aynı zamanda IL-4gibi sitokinlerin üretimini de inhibe etmektedir.Bu çalışmanın amacı IL-4 reseptörüα Q576R polimorfizminin kronikürtiker gelişimine yatkınlıkla bağlantılı olup olmadığı ve kronik ürtikerlihastalarda IL-4 üretimin azaltıp azaltmadığını araştırmaktı.Mersin Üniversitesi dermatoloji polikliniğine başvuran ve ayrıntılıincelemeler sonucunda kronik ürtiker tanısı olan 102 birey hasta grubunaalınmıştır. Kendinde veya ailesinde atopi öyküsü ve bulgusu olmayan 80 sağlıklıbirey ise kontrol grubunu oluşturmuştur.Q576R polimorfizminin dağılımı ve IL-4 düzeyleri bakımından hasta vekontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı. Kronik ürtikerhastalarında tedavi öncesi ve sonrası bakılan IL-4 düzeylerinde de herhangi birfarklılık bulunamadı.Sonuç olarak araştırdığımız hasta populasyonunda IL-4 Rα subünitindeoluşan Q576R polimorfizminin kronik ürtiker gelişimine genetik yatkınlıklabağlantısı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Frequency of IL-4 Rα Q576R Polymorphismin Chronic Urticaria PatientsChronic urticaria is the presence of urticarial lesions for more than 6 weeks. Amutant IL-4 Rα chain has been identified in individuals with allergic diseases. Inthe mutant IL-4 Rα chain, glutamine is substituted for arginine at position 576 ofthe precursor protein. It was suggested that this mutation produces a receptorthat shows enhanced signal transduction.H1-receptor antagonists are the primary treatment in chronic urticaria.Desloratadine is a new, selective, histamine H1-receptor antagonist and alsoinhibits the generation of cytokines including IL-4.The aim of the present study was to investigate whether IL-4 Rα Q576Rpolymorphism is associated with susceptibility to the development of chronicurticaria and also the ability of desloratadine to inhibit the generation ofinterleukin IL-4 in patients with chronic urticaria.One hundred and two individuals were recruited from the Mersin UniversityDermatology out-patient clinic with a current physician diagnosis of chronicurticaria. Eighty healthy controls with no personal or family history of atopy wererecruited from the same clinic.No statistically significant differences between the group of patients with chronicurticaria and the controls were found when the genotype distribution of Q576Rpolymorphism was compared. We also demonstrated that IL-4 concentrationswere comparable to healthy controls, without any difference between controland chronic urticaria patients. IL-4 levels before and after desloratadinetreatment in the chronic urticaria patients has no differences.In conclusion, the IL-4 Rα Q576R polymorphism does not seem to play animportant role in genetic predisposition to chronic urticaria in the populationtested.