Helikobakter pilori pozitif olan nonülser dispepsili hastalarda yüksek dansiteli lipoproteinin antioksidan enzimleri olan paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerinin araştırılması
Assessment of paraoxonase and arylesterase activities which are antioxidant enzymes of hdl in patients with helicobacter pylori positive nonulcer dyspepsia
- Tez No: 193018
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAŞAR NAZLIGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helikobakter pilori, paraoksonaz, arilesteraz, ateroskleroz
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Önceki çalışmalarda, aterosklerozis sürecinde önemli bir rol oynayabilen Helikobakterpilori (H. pilori) infeksiyonu ileri sürülmüştür. Bu çalışmanın amacı paraoksonaz vearilesteraz aktivitelerini ölçmek ve H. pilori infeksiyonunda aterosklerozis ile paraoksonaz vearilesteraz aktiviteleri arasında bir ilişki varsa bunu tespit etmektir.Çalışma, 50 H. pilori pozitif ve 40 H. pilori negatif hastada yapıldı. Serumparaoksonaz ve arilesteraz aktiviteleri spektrofotometrik olarak ölçüldü. Serum trigliserit,total kolesterol (TC), düşük dansiteli lipoprotein (LDL) ve yüksek dansiteli lipoprotein (HDL)seviyeleri otoanalizör ile çalışıldı. H. pilori pozitif grupta paraoksonaz ve arilesterazaktiviteleri H. pilori negatif gruba göre anlamlı derecede düşük bulundu (her ikisi içinp0.05).H. pilori ile enfekte kişilerin düşük paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerine sahipolduklarını gördük. Düşük paraoksonaz-1 (PON1) enzim aktiviteleri H. pilori ile enfektekişilerde aterosklerozun gelişmesini gösteren düşük HDL-kolesterol ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Previous studies have suggested that Helicobacter pylori (H. pylori) infection mayplay an important role in the process of atherosclerosis. The objective of this study was toestablish paraoxonase and arylesterase activities, and to determine if there is an associationbetween paraoxonase, arylesterase activities and atherosclerosis in H. pylori infection. Thestudy was performed on 50 H. pylori positive and 40 H. pylori negative patients. Serumparaoxonase and arylesterase activities were measured spectrophotometrically. Serumtriglycerides, total cholesterol (TC), low density lipoprotein (LDL)-cholesterol and highdensity lipoprotein (HDL)-cholesterol levels were determined by an autoanalyzer.Paraoxonase and arylesterase activities in H. pylori positive group were significantly lowerthan H. pylori negative group (p< 0.001, for both). Triglycerides, TC and LDL-cholesterollevels were significantly higher in H. pylori positive group than H. pylori negative group (p0.05).We conclude that H. pylori infected subjects had decreased paraoxonase andarylesterase activities. The lower paraoxonase-1 (PON1) enzymes activities may be related todecreased HDL-cholesterol, which might indicate the development of atherosclerosis in H.pylori infected subjects.Keyword: Helicobacter pylori, paraoxonase, arylesterase, atherosclerosis