Çoklu travmalı olgularda kalp etkilenmesinde etkili faktörler ve travma şiddetiyle ilişkisi
Effective factors on cardiac affection and their relationship with trauma severity in multiple traumatized patient
- Tez No: 193053
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP KEKEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Travma, Kalp Etkilenimi, Travma Şiddeti, Multiple Trauma, Cardiac Affection, Trauma Severity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Travma olguları ülkemizde acil servislere sık başvuru nedenlerindendir. Bunlararasında çoklu travmalar; birçok organ sistemini etkilemesi yanında sakatlanma ve ölümoranlarının yüksek olması nedeniyle üzerinde önemle durulması ve araştırılmasıgereken travma tipleridir.Çalışmamızda çeşitli travma şiddet ölçekleriyle zedelenme oranlarınıbelirlediğimiz çoklu travma hastalarında; bu şiddet oranlarının kalp etkilenimi üzerineetkilerini yardımcı tanı araçları ile birlikte değerlendirerek kıyaslamayı hedefledik.Böylece travma şiddeti ve kalp etkilenimi arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalıştık.İleriye dönük olarak planlanan bu çalışma, fakülte etik kurul onayı alındıktansonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Büyük Acil Servisine 1 Haziran 2005-31Ağustos 2006 tarihleri arasında başvuran 15 yaşın üzerinde çoklu travmalı 100 hastadeğerlendirilerek yapıldı. Hastalarda; ISS, GKS, RTS ve K-RTS gibi travma şiddetölçekleri kullanılarak travmanın şiddeti belirlendikten sonra, biyokimyasal ve radyolojiktanı araçlarından faydalanılarak kalp etkilenimi değerlendirildi. İstatistiksel verilerinanalizinde ?SPSS for Windows? paket programının 10.0 nolu versiyonu kullanıldı.Çalışma süresince 78 (% 78)'i erkek, 22 (% 22)'si kadın ve ortalama yaşları33,2±15,4 (15-70) olan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Çoklu travma hastalarının 92(% 92)'sinin künt travma, bunlardan da 77 (% 77)'sinin trafik kazası sonucu olduğubelirlendi. Göğüs travması ile birlikte en sık görülen travma tipi baş-boyun veekstremite travması idi. Hastaların %63'ünde çoğunluğu sinüs taşikardisi (% 36) olanEKG bozukluğu görüldü. Çoğunluğunu ventrikül fonksiyon bozukluğunun (n=24)oluşturduğu anormal EKO bulguları ise vakaların 31'inde tespit edildi. Travma şiddetiyüksek olan 19 olgunun 14'ü trafik kazası nedeniyle hayatını kaybetti. Çoklu travmahastalarında kalp etkilenimini en iyi gösteren travma ölçeğinin ISS olduğu belirlendi.Sonuç olarak; çoklu travma hastalarında, direkt veya diğer sistemik etkilernedeniyle kalp etkilenmesi olabilmektedir. Travma şiddeti yüksek olan çoklu travmahastalarında, kalp belirteçlerinin yüksek olması, anormal EKO ve EKG bulgularınıntespit edilmesi, bu hastalarda kalp etkileniminin yüksek olduğunu düşündürmektedir.Yüksek travma şiddetine sahip çoklu travmalı hastalara, kalp etkilenimi olabileceğidüşünülerek, kalp ritm bozukluğu ve hemodinamik bozukluk açısından kalpmonitorizasyonu ve yakın takip yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Trauma cases are frequently cause admission to emergency departments. Sincemultiple trauma effects a number of systems, and also increase the mortality rates, theyshould be investigated and considered as important trauma types.In this study, it is aimed to find out and compare effects of injury on cardiacaffection via certain diagnostic procedures in multiple traumatized patients whose injuryrate accounted by various trauma severity scores. In this respect, the relationshipbetween trauma severity and cardiac affection were also evaluated.This prospective study has been approved by the medical faculty?s ethicalcommitee. The study was performed between June 01th,2005 and August 31th, 2006.One hundred patients (over 15 years of age), having multiple trauma were taken in thescope of the study. After identifing trauma severity by using trauma severity scores suchas ISS, GCS, RTS and C-RTS, cardiac affection was evaluated by biochemical andradiological diagnostic tests. SPSS 10 was used for statistical analysis.In examined time period, 78 (78%) male, 22 (22%) female, a total of 100 patientswith a mean age of 33.2±15.4 (15-70) were included in the study. Out of all multipletraumatized patients, 92 (92%) were blunt trauma originated, of these 77 (77%) weredue to traffic accidents. Thorax injuries were mostly accompanied by head-neck andextremity injuries. ECG was detected to be abnormal in 63 (63%) patients, 36 (36%) ofthese were sinus tachicardia. A total of 31 patients of which a great number (n=24)show ventricular function disorder, have abnormal ECHO signs. Nineteen cases whosetrauma severity score were high resulted in death, and 14 of all deaths were secondaryto traffic accidents. Out of all trauma scores, ISS was detected to be the best indicator ofcardiac affection.In conclussion; in multiple traumatized patients, directly or secondary to systemiceffects, cardiac affection occurs. Detected high cardiac markers, abnormal ECG andECHO signs may present high cardiac affection in multiple traumatized patients withhigh trauma severity. Multiple traumatized patients who have high trauma severityshould be considered to have cardiac affection, and should be monitorized in the meanof cardiac rytm and hemodynamic instability.