Kalp etkilenmesine sebep olan antikolinerjik ilaç zehirlenmelerinde sodyum bikarbonat tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of sodium bicarbonate therapy in anticholinergic drug poisoning causing negative cardiac effects
  1. Tez No: 193052
  2. Yazar: FERHAT İÇME
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP KEKEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Antikolinerjik zehirlenme, Kalp etkileri, NaHCO3 tedavisiVII, Anticholinergic Poisoning, Cardiac Effects, NaHCO3 TherapyVIII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETKalp Etkilenmesine Sebep Olan Antikolinerjik İlaç ZehirlenmelerindeSodyum Bikarbonat Tedavisinin Etkinliğinin KarşılaştırılmasıAntikolinerjik ilaçlarla zehirlenmeler acil servislerde sık görülen ve yaşamı tehdit edenzehirlenmelerdir. Antikolinerjik ilaçların kalp hızı değişiklikleri, ritim bozuklukları ve iletigecikmeleri gibi kalp üzerine ciddi yan etkileri vardır. Bu nedenle antikolinerjikzehirlenmelerinin olumsuz kalp etkilerinin belirlenmesi ve NaHCO3 tedavisinin bu etkileriningiderilmesindeki etkinliğinin belirlenmesi oldukça önemlidir.Bu amaçla çalışmamızda antikolinerjik özellikte zehirlenme bulguları veren ilaçgruplarıyla TSA'ların kalp üzerine olumsuz etkileri ve NaHCO3 tedavisineverdikleri yanıtaçısından karşılaştırıldı.İleriye dönük olarak planlanan vaka kontrol niteliğindeki çalışmamıza 7/6/2005-30/11/2006 tarihleri arasında ÇÜTF acil servise TSA ve diğer antikolinerjik etkili ilaçlarlazehirlenme sebebiyle başvuran hastalar alındı. Hastaların; demografik, klinik EKG velaboratuar bulguları kaydedilerek analizleri yapıldı.TSA ilaçlarla zehirlenmiş 30, antikolinerjik etkili diğer ilaçlarla zehirlenmiş 28 hastaolmak üzere toplam 58 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastaların %67.2'sinin (n:39) kadın veyaş ortalamalarının 25.88±5.76 olduğu saptandı. ÇÜTF acil servise ilaç alımını izleyen 2-6saatlik süre içinde başvurular çoğunluktaydı. TSA grubunda en fazla zehirlenmeye sebep olanetken amitriptilin iken diğer grupta en fazla antipsikotik ilaçların zehirlenmeye sebep olduğutespit edildi. Hastaların hepsinde QTc uzaması ve taşikardi mevcutken % 64.9'unda (n:37)QRS≥0.1'di. NaHCO3 tedavisinden sonra Na+, K+, Ca++, idrar ve kan pH'sı sonuçlarındagruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Ancak grupların kendi içinde idrar ve kanpH'sıyla Na+ seviyeleri anlamlı olarak artarken K+, Ca++ seviyeleri anlamlı olarak azaldı.Hastaların tamamının takip ve tedavileriacil gözlem ünitesinde yapıldı. Hastalarda ölümmeydana gelmedi.NaHCO3 tedavisinin her iki grupta fark olmaksızın semptom ve bulguları tamameniyileştirmesi ve tedaviye bağlı hipertansiyon, metabolik asidoz, hipernatremi, hipokalemi,hipokalsemi gibi komplikasyonların gelişmeden iyileştirmesi antikolinerjik ilaçzehirlenmelerinde standart NaHCO3 tedavisinin geçerli etkin ve güvenli bir tedavi olduğunudüşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTComparison of the Efficacy of Sodium Bicarbonate Therapy in Anticholinergic DrugPoisoning Causing Negative Cardiac EffectsPoisoning with anticholinergic drugs are frequently seen in emergency services andlife-threatening. Anticholinergic drugs has serious cardiac side effects such as heart rate andritm abnormalities, and conduction delays. This is why it is quite important to determine thenegative cardiac effects of anticholinergic poisoning and the effectiveness of NaHCO3 therapyto cease them.The negative effects of the drugs causing anticholinergic poisoning signs and TCAs,and their response to NaHCO3 therapy were compared for this reason.Patients who had admitted to the Emergency Department of Cukurova UniversityFaculty of Medicine between July 7, 2005 and November 30, 2006 with long QT intervals oninitial ECGs because of poisoning with TCAs and other anticholinergic drugs included in thisprospective, case control study. The demographic, clinical and ECG data and laboratoryresults of the subjects were recorded and evaluated.Fifty-eight patients, 30 poisoned with TCAs and 28 with anticholinergic drugs,included in the study. Among all patients, 67.2% (n=39) were females of whom mean age was25.88±5.76. The majority of the patients were those who admitted to the EmergencyDepartment of Cukurova University Faculty of Medicine in the first 2-6 hours following drugintake. The most frequent agent causing poisoning was amitriptiline in TCA group while itwas antipsychotics in the other. Although tachycardia and elongation of QTc interval werecommon in all subjects, 64.9% (n=37) of them had QRS≥0.1s. There was no significantdifference between Na+, K+, Ca++, urine and blood pH results of the patients in both of thegroups after NaHCO3 therapy. However, while urine and blood pH with Na levels weresignificantly elevated, Ca++ levels were low in each group. All of the patients were observedin the emergency unit, no fatalities occured.Since NaHCO3 therapy completely ceased symptom and findings of the patients inboth of the groups, and any side effects due to therapy like hypertension metabolic acidosis,hypernatremia, hypopotassemia and hypocalemia did not occured, it is supposed to saystandart NaHCO3 therapy is a current effective and safe treatment in anticholinergic drugpoisoning.