Sulkus vokalis hastalarında algılanan diplofoni ile subharmonik bileşenler derecesi parametresi arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between diplophonia and the degree of subharmonic components parameter in sulcus vocalis patients
  1. Tez No: 193101
  2. Yazar: ELÇİN TADIHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEYHUN TOPBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Sulkus vokalis, Diplofoni, Akustik Analiz, MDVP, Sulcus vocalis, Diplophonia, Acoustical analysis, MDVP
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
SULKUS VOKALİS HASTALARINDA ALGILANAN DİPLOFONİ ileSUBHARMONİK BİLEŞENLER DERECESİ PARAMETRESİ ARASINDAKİİLİŞKİNİN İNCELENMESİElçin TADIHANÖZETBu araştırmada, sulkus vokalis hastalarında algılanan diplofoni ile MDVP ses analiz programıkullanılarak yapılan ses analizlerinde subharmonik bileşenler derecesi (DSH) parametresi arasındakiilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır.Araştırma deseni, geriye dönük veri kontrollü araştırma modelidir. Araştırmanın örneklemi için,İstanbul Cerrahi Hastanesi KBB Majör Kliniği'ne 2000-2005 yılları arasında başvurmuş ve yalnızsulkus vokalis tanısı almış, 22-55 yaş arası 30 kişi hasta grubu olarak seçilmiştir. Kontrol grubu ise,hiçbir ses rahatsızlığı bulunmayan, 22-55 yaş arası 30 kişiden oluşturulmuştur. Hasta grubuna aitveriler, hasta dosyalarının incelenmesi ile sağlanmıştır. Kontrol grubuna ait veriler, ise MDVP akustikses analiz programı kullanılarak elde edilmiştir. MDVP akustik ses analiz programında TFF, TFK,jitter, shimmer, NHR, SPI ve DSH parametreleri incelenmiştir.Sonuç olarak, diplofoni hem sulkus vokalis ile hem DSH parametresi ile ilişkili bulunmuştur. Hasta vekontrol gruplarındaki katılımcıların yapılan MDVP analizinde aldıkları parametrelerin birbirindenanlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Hasta ve kontrol gruplarındaki kadın katılımcıların yapılanMDVP analizinde aldıkları parametrelerin birbirinden anlamlı düzeyde farklılaştığı; erkekkatılımcıların TFF, TFK jitter, SPI, DSH parametrelerin de görülen anlamlı farklılığın shimmer veNHR parametreleri açısından görülmediği bulunmuştur. Hasta grubundaki kadın ve erkekkatılımcıların TFF ve TFK'leri arasında görülen anlamlı farklılık diğer parametreler açısındanbulunamamıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular, sulkus vokaliste temel frekans ve diplofoninin, sulkus vokalistanısının konmasında ve hastalığın tedavisinde önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN DIPLOPHONIA and THE DEGREE of SUBHARMONICCOMPONENTS PARAMETER in SULCUS VOCALIS PATIENTSElçin TADIHANABSTRACTThis research has aimed to find out the direct relationship between the sulcus vocalis patients withdetectible diplophonia and degree of sub-harmonic components (DSH) analyzed by voice analyzingprogram MDVP.The research has been based on retrospective study model. Research data has been gathered fromsulkus vokalis diagnosed subjects (patient group) who applied to Istanbul Surgical Hospital KBBMajor Clinic during the 2000-2005 period. The control group was formed from individuals betweenages of 22 to 55 with no previous voice related problems. Both groups were anchored around sum of30 subjects. Sulkus vokalis patients? group information was based on their documented medicalhistory, whereas the control groups information was formed with help of MDVP acoustic voiceanalyzing programs? TFF, TFK, jitter, shimmer, NHR, SPI and DSH parameters.The results of the study showed a significant relation between diplophonia, sulkus vokalis and DSHparameter. Parameter results differ in both of our study groups; female subjects from both groupsshowed variants in their parameter readings after performed MDVP, whereas male subjects?parameters did not differ in NHR and shimmer parameters, except in TFF, TFK jitter, SPI, DSH. Thenoticeable difference in patient groups, both male and female, TFF and TFK parameters wasundetected in other parameters.Based on the results provided after the intensive study, it is affirmative that fundamental frequencyand diplophonia is very important and is a useful factor in diagnosing and treating sulcus vocalis.