65 Yaş üstü hastalarda tek doz Esmololün, Desfluran ve Sevofluran anestezisinde trakeal entübasyon sırasındaki Bispektral indeks düzeyi ve derlenme üzerine etkileri
The effect of single-dose esmolol on hemodynamic responses and BIS values to tracheal intubation and postoperative recovery during the sevoflurane and desflurane anesthesia in patients over the age of 65
- Tez No: 331483
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sevofluran, desfluran, esmolol, bispektral indeks, postoperatif derlenme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çalışmamızda, yaşlı hastalarda trakeal entübasyon öncesi tek doz uygulanan esmololün entübasyon sonrası oluşan hemodinamik yanıt, bispektral indeks düzeyi ve postoperatif derlenme üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Materyal Metod: Çalışmamız elektif operasyon planlanan Amerikan Anestezi Derneğine göre II-III grubu 65 yaş üstü 80 hastada gerçekleşti. Olgular rutin monitörize edildi. Ayrıca peroperatif anestezi derinliğini belirlemek için bispektral indeks monitörizasyonu yapıldı. Hastalar rastgele 4 gruba ayrıldı. Grup I de sevofluran ve entübasyon öncesi intravenöz salin, Grup II de desfluran ve entübasyon öncesi intravenöz salin, Grup III de sevofluran ve entübasyon öncesi tek doz esmolol 1 mg/kg, Grup IV de desfluran ve entübasyon öncesi tek doz esmolol 1 mg/kg uygulandı. Operasyon öncesi kaydedilen bispektral indeks , sistolik ve diyastolik kan basınçları ve kalp atım hızı değerleri bazal değerler olarak kabul edildi. Hastaların indüksiyon ajan uygulanması sonrası, esmolol uygulanması sonrası, kas gevşetici uygulanması sonrası, entübasyon esnasında, entübasyon sonrası 30.saniyede, entübasyon sonrası 1.dakikada, entübasyon sonrası 3.dakikada, entübasyon sonrası 5.dakikada saturasyon, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, kalp atım hızı ve bispektral indeks değerleri kaydedildi. Operasyon bitiminde hastaların ekstübasyon süresi, göz açma ve uyanıklık süresi kaydedildi. Peroperatif komplikasyon oluşan olgular bildirildi. P< 0,05 istatiksel olarak anlamalı kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda grupların demografik verileri birbirine benzerdi (0,30-0,97) . Sistolik ve diyastolik kan basınçları esmolol kullanılan gruplarda daha düşüktü. Hiçbir hastanın sistolik kan basıncı 80 mmhg'nın altına düşmedi. Tüm hastalarda yeterli anestezi derinliğine ulaşıldı. Tek doz esmolol uygulamasının sevofluran ve desfluran anestezinde endotrakeal entübasyona bağlı bispektral indeks değerlerindeki artışı engellediği görüldü. Gruplar karşılaştırıldığında esmolol uygulanan gruplarda göz açma , uyanıklık , derlenme süreleri daha kısaydı ( p=0,0001). Grupların postoperatif 5., 15., 30 . dakikadaki Aldrete skorları birbirine benzerdi. Sonuç: Yaşlı hastalarda , sevofluran ve desfluran anestezisinde tek doz esmolol uygulaması endotrakeal entübasyona bağlı hemodinamik değişiklikleri ve bispektral indeks değerlerindeki artışı baskılamıştır. Tek doz esmolol uygulanması ile göz açma, uyanıklık ve ekstübasyon zamanı kısalmıştır
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to investigate whether single dose of esmolol could supress tracheal intubation -induced hemodynamic responses and BİS values and postoperative recovery during the sevoflurane and desflurane anesthesia in elderly patients. Materials And Methods; ASA class II-III, 80 patients older than 65 years , scheduled for elective surgery were enrolled in this study. The patients were monitored routinely. In addition, BIS monitoring was performed to determine the depth of anesthesia. Patients were randomly divided into 4 groups; in group I sevoflurane, in group II desflurane, in group III sevoflurane and esmolol and in group IV desflurane and esmolol. One minute before endotracheal intubation, either 1 mg/kg of esmolol or normal saline (same volume) was administered intravenously to patients.BIS , systolic and diastolic arterial pressure (SAP, DAP), and heart rate (HR) were recorded before induction of anesthesia (awake, basic), after induction agents, after esmolol injection, during intubation and 30.sn, 1 min, 3 min and 5 min after endotracheal intubation. At the end of the operation extubation time, eye opening time, and awakening time were recorded. Perioperative complications were recorded. P 0,05). Systolic and diastolic blood pressures were lower in the groups treated with esmolol. No patient developed systolic blood pressure