Kardiovasküler cerrahi anestezisinde ekstrakorporeal dolaşımda sevoflurane ve desflurane kullanımının bıs monitorizasyonu ile değerlendirilmesi
Evaluation of bis monitorization using sevoflurane versus desflurane during extracorporeal circulation in cardiovascular surgery anesthesia
- Tez No: 316631
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS TANRIVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Farkında olma, BIS monitorizasyomı, sevofluran, desfluran kapakcerrahisi, kardiyopulmoner bypass, Awareness, BIS monitorization, sevoflurane, desflurane, heart valvesurgery, cardiopulmonary bypass
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETKardiovasküler cerrahi anestezisinde ekstrakorporeal dolaşımda sevofluran ve desfluran kullanımının BIS monitorizasyonu ile değerlendirilmesi.Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı Tıpta Uzmanlık Tezi,Eskişehir,2012.Bu çalışmanın amacı; kardiovasküler cerrahi anestezisinde ekstrakorporeal dolaşımda sevoflurane ve desflurane kullanımın intraoperatif farkındalık ve hatırlamaya etkisini BİS monitörizasyonu ile değerlendirmektir.Çalışmaya koroner arter bypass greft ve kalp kapak cerrahisi uygulanan 60 hasta dahil edildi.Çalışmaya dahil edilen hastalar 2 gruba ayrıldı. Grup I'de sevofluran %2-4 lt/dk ,grup II'de ise %5-8 lt/dk desfluran ekstrakorporeal dolaşım süresi dahil olmak üzere uygulanarak hemodinamik ve klinik değerlere göre anestezi derinliği sağlanarak anestezi idamesi sağlandı. Her iki gruptaki hastalar BİS monitorizasyonu eşliğinde takip edildi. Çalışma gruplarının hepsinde anestezi indüksiyonunu takiben sabit dozda remifentanil infüzyonuna başlandı. Hastaların operasyon süresince hemodinamik verileri,BIS ölçümleri kaydedildi. Hastalara tanımaları ve tanımlamalarının kolay olması göz önünde tutularak ekstrakorporeal dolaşım başlamasından itibaren uyanıklık ve farkında olmanın değerlendirilmesi için uyarıcı ve akılda kalma özelliğinden dolayı köpek sesi kulaklık ile sürekli dinletildi.Hastalara postoperatif 2. günde uyanıklık ve farkında olma ile ilgili olarak herhangi bir ses duyup duymadıkları,hatırladıkları herhangibir olay olup olmadığı soruldu. Elde edilen veriler amaçlar doğrultusunda İstatistik Paket programı yardımıyla değerlendirildi.Çalışmamızda her iki grupta da benzer hemodinamik veriler ve BIS ölçümleri sonucuna ulaşıldı.Her iki grupta da postoperatif farkındalık ve hatırlamaya rastlanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEvaluation of BIS monitorization using sevoflurane versus desflurane during extracorporeal circulation in cardiovascular surgery anesthesia. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı,Medical Speciality Thesis, Eskişehir, 2012.The aim of this study is to evaluate the efficiency of sevoflurane and desflurane on intraoperative awareness and recall in adult patients undergoing cardıovasculer surgery during extracorporeal circulation with BIS monitorization. 60 patients were included in this study who were undergoing coroner arter bypass grafting and heart valve surgery. These 60 included patients were randomized into two groups. Group I received %2-4 lt/min sevoflurane whereas group II received desflurane %5-8 lt/min during surgery including extracorporeal circulation period. Deepness of anesthesia was maintained according to hemodynamical and clinical findings. Patients in both groups were followed by BIS monitorization. Patients in both groups received constant infusion of remifentanyl. Throughout the operation period, all hemodynamical data and BIS measurements were recorded. During extracorporeal circulation phase, headsets were placed on ear of all patients. Patients listened dog barking voice with headset; barking dog was chosen because it is easy for the patients to recognize and define what they hear after surgery. At the postoperative 2nd day, patients were questioned if they have heard anything during surgery and/or if they recall anything. In the light of acquired findings, all data were evaluated using Statistical Package Program. In our study, we found that there were similar hemodynamical data and BIS measurement results in both groups. Also, there were no finding of postoperative awareness or recall in both groups.