Terbinafin?in insan lenfosit kültürlerindeki etkilerinin kardeş kromatid değişimi (sıster chromatıd exchange) yöntemi ile in vitro araştırılması
The effects of the terbinafine on the human lymphocyte cultures by sister chromatid exchange (sce) in vitro
- Tez No: 193172
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURCAN ARAS ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Terbinafin, KKD, DNA, RI.xii, Terbinafine, SCE, DNA, RI.xiii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETTerbinafin'in İnsan Lenfosit Kültürlerindeki Etkilerinin Kardeş KromatidDeğişimi (Sister Chromatid Exchange) Yöntemi İle İn Vitro AraştırılmasıFungal hastalıkların tedavisinin zaman alması nedeniyle, tedavininplanlanmasında, etkenin ve hastanın immün durumunun iyi bilinmesi gerekmektedir. Bunedenle enfeksiyon hastalıklarında önemli bir grubu içermektedir. Bu hastalıklarıntedavisi ile ilgili 1950'li yıllardan günümüze kadar geçen sürede çeşitli ilaçlargeliştirilmiştir.Terbinafin ise allilamin grubunda bulunan bir antifungal ilaçtır. Bu ilacınfarmakokinetik ve farmakodinamik özellikleri tercih nedeni olmaktadır.Genotoksik ajanlar, deoksiribonükleik asit (DNA) hasarı potansiyelinesahiptirler. Kardeş kromatid değişimi (KKD) genetik hasarın göstergesi olarakkullanılmaktadır. KKD testi, mutajenler hakkında önemli sonuçlar ortaya çıkarmaktadırve homolog kromozomların gen lokusları arasında DNA replikasyon ürünlerinindeğişimini test etmektedir.Replikasyon indeksi (RI) ve mitotik indeks (MI), sitotoksisiteyi tanımlamak içinkullanılmaktadır.Bu çalışmada, terbinafinin 3 ayrı konsantrasyon düzeyi kullanılarak KKD, RI veMI karşılaştırılmıştır. Bu amaçla 5 bireyden alınan kan örneklerinde kromozomkültürleri yapılmıştır. KKD analiz yöntemi uygulanarak KKD,RI ve MI oranlarıincelenmiştir. Çalışmanın sonunda terbinafinin genotoksik özelliği tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Effects of the Terbinafine on the Human Lymphocyte Cultures by SisterChromatid Exchange (SCE) in vitroIt takes long time to treat fungal illnesses. So it is very important to know thepatient?s immunisation system and the reason of disease. For this reason it contains thebig part among these kind of illnesses. Some medicens which are related to this illnesshave been found since 1950?s up to now.Terbinafine is an antifungal medicine in the group of allilamin. This medicine isthe most preferable because of pharmococinetics and pharmacodynamics pecularities.Genotoxic agents have the potentials of deoxyribonucleic acid (DNA) damage.In the test of sister chromatid exchange (SCE) we come up with some valuable resultsabout mutagens. SCE testes the changing of the replication products found amount thehomolog chromosomes.Replication index (RI) and mitotic index (MI) are used to determine cytotoxicity.On this study SCE, RI and MI are compare by using three different terbinafineconsantration level. With the aim of this; some chromosome cultures were made on theblood sample which were taken from five different person. SCE, RI and MI rates aresearched by using SCE analysing method. At the end of the studying the genotoxic ofterbinafine has not been found yet.