Behçet Hastalığında Apoptozis
Apoptosis in behçet's disease
  1. Tez No: 193185
  2. Yazar: ELİF YOLERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Apoptozis, Fas antijeni, Bcl-2 geni2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
BEHÇET HASTALIĞINDA APOPTOZİSElif YOLERİÖZETApoptozis programlanmış hücre ölümü olup normal immün sistemin düzeninde ve birçok hastalığın patogenezinde önemli işlevleri vardır. Bu çalışmada Behçet Hastalarınınperiferik lenfositlerinde proapoptotik bir molekül olan CD95 ve antiapoptotik bir molekülolan Bcl-2 ekspresyonu araştırılarak apoptotik mekanizmaların Behçet Hastalığındaki rolüaraştırılmıştır.Uluslararası Behçet Çalışma Grubu Kriterlerine uygun olarak tanısı konmuş 21Behçet Hastası ve 32 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. 21 olgunun 6'sında aktif ve inaktifdönemlerinde kanlar alındığından toplam 29 örnek üzerinde çalışma yapılmıştır Hastalarındetaylı klinik muayeneleri yapılarak mevcut klinik bulgular kaydedildi. Oral aft, genital ülser,eritema nodozum, artrit, göz, tromboz, nörolojik tutulum ya da gastrointestinal tutulumdan birya da bir kaçının bir arada olması durumunda hasta aktif kabul edildi.Hasta ve kontrol grubundan EDTA'lı tüplere kan alınarak tam kan sayımı ve çokrenkli akım sitometrisi ile periferik kan lenfositler üzerindeki CD4, CD8 ve CD 95 pozitifliğioranı ve bu markerlerin ekspresyon şiddetleri ayrı ayrı tespit edildi. Ayrıca intrasitoplazmikolarak periferik kan lenfositlerinin Bcl-2 pozitiflik oranı ve ekspresyon şiddeti belirlendi.Behçet Hastaları ile sağlıklı kontrollerin ortalama CD4+, CD8+, CD95+, CD4+CD95+ve CD8+CD95+ hücre oranları ve markerlerin ekspresyon şiddetleri bakımından aralarındafark saptanmadı (p>0.05). Behçet Hastalarının Bcl-2+ lenfosit oranı sağlıklı kontrollere göre1anlamlı olarak daha yüksek saptandı ( p0.05).Bu veriler Behçet Hastalığında proapoptotik moleküllerin yetersiz eksprese edildiğiniancak antiapoptotik moleküllerin ekspresyonunda artış nedeni ile proapoptotik veantiapoptotik mekanizmalar arasında dengesizlik sebebi ile herhangi bir nedenle başlamışolan inflamasyonun devamının sağlandığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
APOPTOSIS IN BEHCET?S DISEASEElif YOLERİSUMMARYApoptosis is meaning of programmed cell death that has many role on normal immunesystem and pathogenesis of several disease. Here in we studied expression of Fas which is aproapoptotic molecule and Bcl-2 an antiapoptotic molecule on peripheral lymphocytes ofpatients with Behçet?s Disease and discuss it?s role on pathogenesis of Behçet?s Disease.Twenty-one patients with Behcet?s Disease in according to Internaional Study Group?scirteria and 32 healthy controls were included to the study. In patient group, the studyperformed totally on 29 blood specimen, because of blood specimens were taken duringactive and inactive periods of 6 patients. After the detailed physical examination of thecontributors, clinical characteristics of the patients were recorded. Patients were accepted asactive in the presencese of any of the oral aphtous ulcer, genital ulcer, erythema nodosum,ostiofolliculitis, active eye disease, active arthritis, thrombophlebitis, arterial aneurisyms andneurological or gastrointestial involvement. Blood were withdrawn into EDTA containedtubes and whole blood cell analysis and expression ratio and expression indensity of the CD4,CD8 CD95 molecules on the peripheral blood lymphocytes by colored flowcytometricanalysis. Intracytoplasmic Bcl-2 expression rate and expression indensity were alsodetermined by colored flowcytometric analysis.1Mean ratio of the CD4+, CD8+, CD95+, CD4+CD95+ and CD8+CD95+ peripheral Tlymphocytes and mean floerosein indencity of such markers of the patients and healthycontrols were not significant (p>0.05). But Bcl-2 expression rate of the patients with Behcet?sDisease was found significantly higher than healthy controls(p: