Sağlık bakanlığı Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışmakta olan sağlık personelinin hizmet içi eğitim programına ilişkin görüşlerinin saptanması
Determination of opinion health personnel working at Ministry of Health Ankara Dışkapı Training and Research Hospital regarding in-service training program
  1. Tez No: 193274
  2. Yazar: FUNDA ÖZPULAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEVKAT BAHAR ÖZVARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, Sağlık personeli, Eğitim programı, Görüşler, In-service training, Health personnel, Training program, Perspectiveopinion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZETÖzpulat, F, Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Eğitim ve AraştırmaHastanesinde Çalışmakta olan Sağlık Personelinin Hizmet İçi EğitimProgramına İlişkin Görüşlerinin Saptanması, Hacettepe Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü Sağlık Eğitimi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara2005. Bu araştırma Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Eğitim ve AraştırmaHastanesinde çalışan sağlık personelinin özelliklerini ve hizmet içi eğitime ilişkingörüşlerini saptamak, elde edilen veriler ve sonuçlar doğrultusunda uygulanabiliröneriler geliştirebilmek amacıyla 17.06.2005-28.10.2005 tarihleri arasındagerçekleştirilen kesitsel tipte bir araştırmadır.Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve bu hastaneyebağlı bulunan polikliniklerde çalışan sağlık personelinin tamamına (n=1079)ulaşılmaya çalışılmış, örneklem seçilmemiştir. Sağlık personelinin tanımlayıcıbilgilerinden oluşan 14 soru ile sağlık personelinin hizmet içi eğitimlere ilişkingörüşlerini belirlemeye yönelik 43 soruyu içeren toplam 57 soruluk anket yüz yüzegörüşme yöntemi ile uygulanmış, araştırma kapsamında uygulanan anket dışındapersonele ait bilgi ve raporlardan da yararlanılmıştır.Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve bağlı bulunanpolikliniklerde 1079 sağlık personeli çalışmaktadır ve araştırma kapsamında sağlıkpersonelinin % 85,0'ına (n=917) ulaşılmıştır. Hastanede çalışan 371 hemşirenin %86,5'i (n=321), 410 doktorun %72,7'si (n=298) araştırmaya katılmış ve araştırmayakatılan hemşirelerin % 82,2'sinin (n=264), doktorların % 73,8'inin (n=220) son 6 ayiçerisinde hizmet içi eğitim faaliyetlerine katıldığı saptanmıştır. Doktor grubundanasistan ve uzmanlara hizmet içi eğitim düzenlenmekte, pratisyenlere ise hizmet içieğitim düzenlenmemektedir.Son 6 ay içerisinde hizmet içi eğitim aldığını belirten 484 sağlık personelinin %48,2'si (n=233) düzensiz aralıklarla eğitim programlarının düzenlendiğini belirtmiş,% 41,5'inin (n=201) ise son bir ay içerisinde hizmet içi eğitimlere katıldığısaptanmıştır. Eğitim programları öncesinde amaç, içerik ve organizasyonla ilgilihemşirelerin % 64,7'sinin (n=167), doktorların % 47,6'sının (n=102) kesinliklegörüşlerinin alınmadığı saptanmıştır. Hemşirelerin % 66,3'üne (n=171), doktorların% 49,3'üne (n=108) kesinlikle eğitim programı öncesinde kendilerine materyal veyakaynak gönderilmediği görülmüştür. Hemşirelerin % 77,8'i (n=196), doktorların ise% 44,5'i (n=98) eğitim programı öncesinde mevcut bilgi birikimi, beceri veyeteneklerin ortaya çıkarılması için kesinlikle değerlendirme çalışması yapılmadığınıbelirtmiştir. Hemşirelerin % 78,4'ü (n=200) servis/klinik çalışmalarında hizmet içieğitim faaliyetleri sonunda gösterdikleri başarıların kesinlikle dikkate alınmadığınıdüşünmektedir. Hemşirelerin % 88,6'sı (n=225), doktorların % 56,0'sı (n=121)kesinlikle atama, terfi, yükselme gibi işlemlerde hizmet içi eğitim faaliyetindegösterilen başarıların dikkate alınmadığını belirtmektedir.Araştırma sonunda sağlık personelinin tanımlayıcı özellikleri ve hizmet içieğitimle ilgili görüşleri dikkate alınarak, düzenlenen hizmet içi eğitimlere ve dahasonraki dönemlerde yapılabilecek araştırmalara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÖzpulat, F, Determination of Opinions of Health Personnel working atMinistry of Health Ankara Dışkapı Training and Research Hospital regardingIn-Service Training Program, Hacettepe University Health Sciences InstituteHealth Training Program Science Specialization Thesis, Ankara 2005. Thisstudy is a cross-sectional study executed between the dates 17.06.2005 and28.10.2005 in order to determine the attributes and opinions of health personnelworking at the Ministry of Health Ankara Dışkapı Training and Research Hospitalregarding in-service training, and to develop applicable proposals according to thedata and results obtained.It was tried to reach all health personnel working at Ministry of Health AnkaraDışkapı Training and Research Hospital and associated policlinics (n=1079), nosample was selected. A questionnaire consisting of 57 questions in total, including14 questions for descriptive information regarding health personnel and 43 questionsfor determining the opinions of health personnel regarding in-service trainings hasbeen executed by direct interview method; and in addition to the questionnaireexecuted in the scope of the study, information and reports belonging to thepersonnel have also been used.1079 health personnel works at Ministry of Health Ankara Dışkapı Training andResearch Hospital and associated policlinics, and 85,0% of health personnel (n=917)has been reached in the scope of the study. 86,5% of 371 nurses (n=321) and 72,7%of 410 doctors (n=298) working at the hospital participated in the study; and it hasbeen determined that 82,2% of the nurses (n=264) and 73,8% of the doctors(n=220), who participated in the study, attended in in-service training activitieswithin last 6 months. In-service training is organized for assistants and specialists,but it is not organized for practitioners.48,2% of 484 health personnal stating that they received in-service trainingwithin last 6 months (n=233) expressed that training programs are organized atirregular intervals; and it has been determined that 41,5% of them (n=201)participated in in-service trainings within last one month. It has been established thatthe opinions of 64,7% of the nurses (n=167) and 47,6% of the doctors (n=102) havenot been taken regarding objective, content and organization before trainingprograms. It has been seen that no material or source was sent to 66,3% of thenurses (n=171) and 49,3% of the doctors (n=108). It has been determined that noevaluation study was executed for revealing existing knowledge, skills and abilitiesof 77,8% of the nurses (n=196) and 44,5% of the doctors (n=98) before trainingprogram. 78,4% of the nurses (n=200) thinks that their success at the end of in-service training activities in service/clinic studies has not been taken into account.88,6% of the nurses (n=225) and 56,0% of the doctors (n=121) state that success atin-service training activities is not taken into consideration for processes such asappointment and promotion.Proposals have been developed for in-service trainings organized and studiesthat may be executed in the future at the end of the study by taking descriptiveattributes and opinions of health personnel regarding in-service training intoaccount.