Sosyal güvenlik sistemi açısından sağlık hizmetlerinin sorunları ve genel sağlık sigortasının uygulanabilirliğine yönelik bir araştırma
A research on the health services with respect to social security system'a problems and applicability of general health insurance.
  1. Tez No: 193273
  2. Yazar: HALE AKYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Sistemi, Sosyal Güvenlik Reformu, Genel SağlıkSigortası, Social Security System, Social Security Reform, General Health Insurance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZETAkyel, H. Sosyal Güvenlik Sistemi Açısından Sağlık Hizmetlerinin Sorunları ve GenelSağlık Sigortasının Uygulanabilirliğine Yönelik Bir Araştırma. Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Programı Yüksek Lisans Tezi,Ankara, 2006. Sosyal güvenlik, en genel anlamıyla belirli sosyal risklerin yol açabileceğigelir kayıpları ve gider artışlarına karşı kişilerin korunarak güvenliklerinin sağlanmasıdır.Türkiye'de mevcut sosyal güvenlik sistemi farklı kurumlar tarafından yürütülmektedir. Herkurumun kendi içinde farklı uygulamaları bulunmakta, verilen hizmetler her kuruma göreçeşitlilik göstermektedir. Bu farklılıklar, uygulamada birçok probleme neden olmaktadır.Ortaya çıkan problemler yeni uygulamaya konulacak olan Sosyal Güvenlik Sistemi ileortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Yeni Sosyal Güvenlik Sisteminin sağlıkla ilgiliproblemleri için Genel Sağlık Sigortası çözüm olarak öngürülmektedir. Genel SağlıkSigortası'nın temel amacı ülkenin tüm nüfusuna adil, herkesin ulaşılabileceği, daha genişkapsamlı sağlık hizmetlerini sunmak olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de31.05.2006 tarihine kadar geçerli sosyal güvenlik sistemi çerçevesinde sağlık hizmetleriniinceleyerek mevcut problemlerin nedenlerini ortaya koyabilmek ve bu problemlere çözümönerisi getirebilmek için sosyal güvenlik reformlarının bir uzantısı ve sağlıkla ilgili bölümünüoluşturan Genel Sağlık Sigortasının uygulanabilirliğini incelemektir. Uygulanan teknikletemel problem alanları belirlenmiş ve çözüm yolları üretilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın,Genel Sağlık Sigortası'nın olumlu ve olumsuz yanlarını ortaya koyacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAkyel, H. A Research on the Health Services with respect to Social Security System?sproblems and applicability of General Health Insurance. Hacettepe University, Instituteof Health Sciences, Health Institutions Administration Program, Graduate Thesis,Ankara 2006. In its broadest meaning, social security is ensuring the security of people byprotecting them against revenue losses or increases in expenditures which may result fromcertain social risks. In Turkey, current social security system is managed by differentinstitutions. Each institution has its own ways of implementation and the services provided bythese institutions do vary accordingly. These differences lead to many practical problems. Thenew Social Security System, which will be implemented in the near future, will try toovercome these problems. In order to solve the problems related to health issues, the newSocial Security System suggests General Health Insurance as a solution. The main objectiveof the General Health Insurance is to provide equal health services to every citizen, which areeasily accessible and covering a wider scope. The aim of this study is to find out the reasonsof the existing problems by examining the health services within the framework of the socialsecurity system in Turkey which is valid until 31.05.2006 and to analyse the applicability ofthe General Health Insurance which is an extension of the social security reforms andconstituting a part of them in terms of health issues, in order to bring suggestions of solutionto these problems. With the methodology used, the main problem areas have been determinedand solutions have been proposed. This study is expected to present the positive and negativeaspects of the General Health Insurance.