Hormon tedavisi alan premenopozal ve postmenopozal kadınların mammografi bulgularındaki değişiklikler
Differences in the mammographic findings of premenopausal and postmenopausal women taking hormonal therapy.
  1. Tez No: 193294
  2. Yazar: SEDAT KIZILTEPE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: menopoz, hormon tedavisi, mammografi.vii, menopause, hormonal therapy, mammogaphy.ix
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZETHormon tedavisi alan premenapozal ve postmenapozal kadınların mammografibulgularındaki değişikliklerTüm dünyada hormon tedavisi üç ana endikasyon için onay almıştır. Bunlarvasomotor semptomların tedavisi, ürogenital atrofinin önlenmesi ve osteoporozunönlenmesidir. Tüm bu nedenlerden dolayı kişiye özgü düzenlenmiş bir hormon tedavisininsağlayacağı yarar tartışmasızdır. Bununla birlikte meme kanseri riskini arttırdığında dairtartışmalar halen sürmektedir.Mammografi, meme kanserinin erken tanısında altın standart olan bir yöntemdir.Elli yaş üzerindeki kadınlarda meme kanserine bağlı mortaliteyi belirgin orandaazaltmaktadır. Her ne kadar mammografi meme lezyonlarının tanısında en duyarlı yöntemolsa da duyarlılığı % 85-90'nın üzerine çıkmamaktadır. Bunun en önemli nedeni yoğunmeme dokusunun, altında yatan lezyonu gizleme eğilimidir. Mammografilerin kullanımıkolaydır ve mammografideki dansite artışı, artmış meme kanseri riski ile yüksek orandailişkilidir. Hormon tedavisinin değişik çalışmalarda % 25 olguda meme dansitesinde artışile ilişkili olduğu söylenmektedir. Bu durum hormon tedavisi altındaki hastaların takibindememenin değerlendirmesini önemli kılmaktadır.Bu çalışmadaki amacımız, hormon tedavisi alan perimenopoz ve postmenopozaldönemdeki kadınların mammografi bulgularındaki değişiklikleri incelemek idi. Bu amaçla2000-Aralık 2005 tarihleri arasında Ç.Ü. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ADMenapoz Kliniğine başvuran, toplam 630 olgu çalışmaya alındı. Hastaların 441'i hormontedavisi alan hastalardan oluşuyordu. 189 hasta herhangi bir tedavi almayan kontrol grubuidi. Çalışmaya alınan olguların hormon tedavisi öncesi ve sonrası çekilmiş mamografileriretrospektif olarak değerlendirildi. Mamografiler, pattern değişikliği, lezyon değişikliği vedansite değişikliği açısından değerlendirildi.Çalışma sonucunda tibolon ve konjuge oral östrojen+MPA alan grupta % 3oranında LSK/SK (Dens) meme patterni oranı artarken siklik tedavi alanlarda % 4oranında artış oldu. Sadece oral östrojen alan grupta pattern değişikliği izlenmedi. Hormontedavisi almayan grupta ve Transdermal östrojen alan grupta ise hormon tedavisisonrasında tam tersi lipomatö meme patterni artmış olarak saptandı. Hormon tedavisivialanların ilk ve ikinci grafileri topluca değerlendirildiğinde ise dens meme oranı % 6'dan% 10'a çıkmıştı. Hormon tedavisi sonrası çekilen grafilerde lezyon insidansındaki artış %3,9 ile en çok oral östrojen alan grupta görüldü. Hormon tedavisi alanlarda dansite artışıgenel olarak % 16 iken HRT almayanlarda bu oran % 4,7 idi. En çok dansite artışı sikliktedavi alan grupta (% 41) sonra konjuge ösrojen+MPA alan grupta (% 23) gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDifferences in the mammographic findings of premenopausal and postmenopausalwomen taking hormonal therapyHormonal therapy has taken permission for three main endications in the wholeworld. These are the treatment of the vasomotor symptoms, the prevention of theurogenital atrophy and the prevention of the osteoporosis. For all these reasons, the benefitof the hormonal therapy which is regulated for the patient is certain. Although, thediscussions about it to incrase the breast canser stil continues.Mammography is a gold standart procedure in the early diagnosis of the breastcanser. It deareases the mortality dependent on the breast cancer in the 50 years old orolder women. However mammography is the most sensitive procedure in the diagnosis ofthe breast cancer, its sensitivity is less than 85-90%. The main reason for this is, thetendency of the dense breast tissue in hiding the lesion lying underneath. The interpretationof the mammographies is highly correspondent to the high risk of the breast cancer. Indifferent studies, hormonal therapy is related to the increase in the density of the breast in25% of the overall cases. This condition is important in the follow up the patients takinghormone therapy.Over goal in this study is to observe the changes in the mammogaphic findings ofthe women taking hormone therapy in the premenopausal and postmenopausal periods.Due to this aim, 630 cases, attending to the menopause clins of the gynecology andaobstetrics department of the Medicine Faculty of the Çukurova University betwen the yearJanuary 2000 and December 2005, are taken into the study. 441 patients were takinghormone therapy and 189 patients weren?t taking any therapy and this is control group.The mammographies of the patients before and after the hormone therapy were discussedretrospectively according to the changes in the pattern, lesion and density.At the end of the study tibolon and conjugated oral estrogen plus+MPA takinggroup shoud a 3% increase in the liposclerosan or sclerozan (dens) breast pattern, there isshowed is a 4% increase among cyclic therapy taking patients.Only oral estrogen taking group didn?t show any change in the pattern. Conversely,there was an increase in the lipomatous breast pattern among no therapy taking group andviiitransdermal estrogen taking group. The ratio of the dense breast pattern increased from 6%to 10% until the first mammography to the second mammography in HRT taking patients.The increase in the incidense of the lesions was 3.9% in the oral estrogen taking groupwhich was the highest increase. The increase in the density was 16% in the hormonetherapy taking group while it was 4.7% in no therapy taking group. The highest increase inthe density was 41% which was seen in the cyclic therapy taking group, it was 23% in theconjugated plus+ MPA in the conjugated estogen plus MPA taking group.