Laparatomi uygulanan künt karın travmalı hastalarda prognostik faktörler ve travma skorlama sistemlerinin prognostik değeri
The prognostic factors and the prognostic values of trauma scoring systems in patients treated surgically after blunt abdominal trauma
  1. Tez No: 193295
  2. Yazar: ABDULLAH ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ HAYDAR ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Künt karın travması, travma puanlama sistemleri, prognostik faktörler, Blunt abdominal trauma, trauma scoring system, prognostic factors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETLAPAROTOM UYGULANAN KÜNT KARIN TRAVMALI HASTALARDAPROGNOST K FAKTÖRLER VE TRAVMA SKORLAMA S STEMLER N NPROGNOST K DE ERBu çalı manın amacı, laparotomi uygulanan künt karın travmalı olgularda prognozuetkileyen faktörleri ve travma puanlama sistemlerinin prognostik de erini saptamaktır.Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Klini ine 1 Ocak 1998 ile 31Aralık 2005 tarihleri arasında laparotomi uygulanan 151 künt karın travmalı olgu retrospektifolarak incelendi. Tüm hastalar için ya , cinsiyet, vital bulgular, fizik muayene bulguları,laboratuvar de erleri, yaralanan organ ve yaralanma derecesi, travma ekli, travma ileoperasyon arasında geçen süre, komplikasyon geli imi ve kan transfüzyonu ile ilgili bilgilerkaydedildi. Travma ve yaralanma iddet puanı (TY P), APACHE II, Yaralanma iddet puanı(Y P), Düzeltilmi travma puanı (DTP), Travma puanı (TP), CRAMS ve Glasgow komaölçütü için tüm hastaların travma skorları hesaplanarak hasta sonlanımları açısındankar ıla tırıldı.Hastalarımızın ya ortalaması 36,5, kadın/erkek oranı 1/2,6 idi. En sık travma eklitrafik kazaları (% 73,4), en sık yaralanan organ dalaktı (% 36,5). Hastaların 54 (% 34,8)'ündepostoperatif major cerrahi komplikasyon geli ti ve 37 (% 24,5) hasta öldü. Hastasonlanımlarını tahminde Travma ve yaralanma iddet puanı, APACHE II, Yaralanma iddetpuanı, Düzeltilmi travma puanı, Travma puanı, CRAMS ve Glasgow koma ölçütünündo ruluk oranları sırasıyla % 92, % 87, % 80, % 72, % 69, % 68 ve % 66 olarak bulundu.Laparotomi uygulanan künt karın travmalı hastalarda Travma ve yaralanma iddetpuanı ve APACHE II hasta sonlanımını tahminde en iyi sistemler olarak bulunurken 55 üzeriya , 6 üniteden fazla kan tranfüzyonu, travma ile operasyon arasındaki sürenin 12 saattenuzun olması ve postoperatif komplikasyon geli imi ba ımsız prognostik faktörler olaraksaptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE PROGNOSTIC FACTORS AND THE PROGNOSTIC VALUES OF TRAUMASCORING SYSTEMS IN PATIENTS TREATED SURGICALLY AFTER BLUNTABDOMINAL TRAUMAThe aim of this study was determining the prognostic factors in patients treatedsurgically after blunt abdominal trauma and evaluating the prognostic values of traumascoring systems.This study performed in Çukurova University General Surgery Department. Of the151 blunt abdominal trauma patients admitted and had laparotomy during 1st January 1998and 31st December 2005 were reviewed retrospectively. Data about age, sex, vital signs,physical findings, laboratory findings, severity of injury, affected organ, injury pattern, timeinterval between surgery and operation, presence of complications and blood transfusion wasrecorded for all patients. Trauma and injury severity score (TRISS), Acute Physiology andChronic Health Evaluation II (APACHE II), Injury severity score (ISS), Trauma score (TS),Revised trauma score (RTS), CRAMS and Glasgow coma scale (GCS) scores were calculatedfor all patients and compared as predictors of patient outcomes.Mean age was 36.5, with F/M ratio of 1/ 2.6. The most common pattern of trauma wastraffic accident injuries (73.4 %) with the spleen being the most affected organ (36.5 %).Major surgical complication developed in 54 (34.8 %) patients postoperatively and 37 (24.5%) patients died. The accuracy rate of Trauma and injury severity score, Acute Physiologyand Chronic Health Evaluation II, Injury severity score, Revised trauma score, Trauma score,CRAMS and Glasgow coma scale to predict the patient outcomes was found as 92 %, 87 %,80 %, 72 %, 69 %, 68 % and 66 %, respectively.Among patients with blunt abdominal trauma treated surgically, Trauma and injuryseverity score and Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II were found to be thebest systems in prediction of patient outcomes, while age over 55, transfusion over 6 units,the time interval of more than 12 hours between trauma and operation and the development ofpostoperative compications were determined as independent prognostic factors.