İskenderun mezbahasına getirilen sığırlarda rumen ve retikulum lezyonlarının araştırılması
Investigation of rumen and reticulum lesions in cattle brought to İskenderun slauterhouse
  1. Tez No: 193314
  2. Yazar: MEHMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN GÖNENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır, Yabancı cisim, Retikulum, Rumen, Mezbaha
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma Ocak 2005-Haziran 2005 tarihleri arasında skenderun BelediyeMezbahasında kesimi yapılan sığırlar üzerinde yapılmıştır. Çalışmada 2000 adet sığır yabancıcisim bulunup bulunmaması ve yabancı cisim sendromu açısından kesim öncesi ve sonrasıincelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda elde edilen bulgular grafiklerle sunulmuştur.Çalışmada hayvanların %73.4'ünde yabancı cisim belirlenirken %26.6'sında hiçbiryabancı maddeye rastlanmamıştır. Belirlenen yabancı cisimleri sırasıyla %28.8 çiviler, %26.8tel parçaları, %21.3 kum ve taş parçaları, %2.7 poşet, yular, toka ve ip parçacıkları gibimaddeler, %2.5 yutturulmuş mıknatıs ve %1.4 rumen parazitleri oluşturmuştur.Hayvanlar Yabancı Cisim Sendromu açısından değerlendirildiğinde; sığırların%15.1'inde (88 erkek ve 214 dişi) reticulitis simplex oluştuğu gözlenirken, %3.4'ünde (25erkek ve 43 dişi) reticuloperitonitis traumatica ve komplikasyonları saptandı. Ayrıca peritonaulaşan kesici ve batıcı yabancı cisimler değişik komplikasyonlara neden olarak 55 sığırdaperitonitis, 5 sığırda hepatitis, 3 sığırda phrenitis, 3 sığırda pericarditis ve 2 sığırda dasplenitis oluşturarak yangıya, yapışmalara ve apseye neden olmuşlardır.Sonuç olarak, sığır rumen ve retikulumu içerisinde yabancı cisim varlığının halaülkemizde büyük sorun olduğu ve eradikasyonunda yeterli başarının sağlanamadığı; ancak buyüksek orana rağmen yabancı cisim sendromu (reticulitis simplex, reticuloperitonitistraumatica ve komplikasyonları) riskinin çok düşük kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in cattle brought to Iskenderun Slauterhouse betweenJanuary 2005 and June 2005. In this study, 2000 cattle were examined for foreign bodies andforeign body syndrome before and after slautering. Findings obtained after examinations werepresented as graphics.Foreign bodies were encountered in 74.4% of cattle but not in 26.6% of them. Theseforeign bodies taken from reticulum and rumen were 28.8% nails, 26.8% wires and needles,screws and keys, 21.3% sand, 2.7% nylon, strings and wood, 2.5% magnets and 1.4% rumenparasites respectively.In regard with foreign body syndrome, ıt was seen 15.1% reticulitis simplex (88 maleand 214 female), 3.4% reticuloperitonitis traumatica and its complications (25 male and 43female). Foreign bodies such as nails, wires and needles seen in cattle with reticuloperitonitistraumatica occured hepatitis in 5 cases, pericarditis in 3 cases, phrenitis in 3 cases andsplenitis in 2 cases, leading to inflammation, adhesions and pus. In addition they resulted inonly peritonitis in 55 cases.In conclusion, it was seen that having of foreign bodies in rumen and reticulum of thecattle is stil a big problem and they were not eradicated sufficiently in the country. In spite ofthis high ratio, it was also seen that risk of foreign body syndrome (reticulitis simplex,reticuloperitonitis traumatica and its complications) stayed very low.Key words : Cattle, Foreign bodies, Rumen, Reticulum, Slauterhouse.