Trombositten zengin plazmanın distraksiyon osteogenezisinde rejenerat oluşumuna etkisi
The effect of platelet rich plasma on making rejenerate of distraction osteogenesis
  1. Tez No: 193354
  2. Yazar: MEHMET KARAKAYALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BARTU SARISÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel, distraksiyon osteogenezisi, kantitatif kemikdansitometrisi, mekanik test, trombositten zengin plazma, Distraction osteogenesis, experimental, mechanical testing, platelet rich plasma, quantitative bone densitometry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZETDistraksiyon osteogenezisinde yeni kemik dokusu gelişimi üzerinetrombositten zengin plazmanın etkisi, kemik dansitometrisi, mekanik testlerve histolojik inceleme yöntemleri kullanılarak araştırıldı.Yeni Zelanda türü 12 tavşan iki gruba ayrılarak, sağ tibialarına osteotomiyapıldı. İlizarat eksternal fiksatör ile distraksiyon osteogenezisi uygulanarak1cm uzatma gerçekleştirildi. Tavşanların osteotomi bölgesine cerrahi girişimitakiben 1. , 2. , 3. haftalarda trombositten zengin plazma enjekte edildi.Uzatma bölgesinde gelişen yeni kemik dokusunun mineral dansitesi üçüncü,dördüncü ve beşinci haftalarda kantitatif bilgisayarlı tomografi ile ölçüldü.Tavşanlar 6. haftanın sonunda öldürülerek sağ tibialarının mekanik özellikleri,torsiyonel yüklenme testi ile değerlendirildi, oluşan yeni kemik dokusuhistolojik olarak incelendi.Kemik dansitometrisi değerleri, deney süresince trombositten zenginplazma enjekte edilen tavşanlarda ve kontrol grubunda başlangıç ölçümlerineoranla belirgin artış gösterdi (sırayla %62,3 ve %43,7). Üçüncü, dördüncü vebeşinci haftalarda ortalama kemik dansitesi trombositten zengin plazmaenjekte edilen grupta sırası ile 416 HU, 487 HU, 675 HU; kontrol grubundasırası ile 313 HU, 374 HU, 450 HU olarak ölçüldü. Her iki grubun haftalıkdeğerleri birbirleriyle karşılaştırıldığında trombositten zengin plazma enjekteedilen grupta gözlenen dansite artışı kontrol grubuna göre daha fazlaydı.Mekanik testlerde trombositten zengin plazma enjete edilen grupta ortalamatorsiyon 46.50 derece, ortalama tork 0.53 Nm, kontrol grubunda ortalamatorsiyon 19.33 derece, ortalama tork 0.65 Nm bulundu. Mekanik verilerindeğerlendirilmesinde, ortalama maksimum torsiyon açılarında iki gruparasında istatiksel olarak anlamlı fark saptandı. Histolojik incelemede, her ikigrupta eksternal ve internal periosteal kallus dokusu izlendiği, trombosittenzengin plazma enjekte edilen grupta dört, kontrol grupunda ise iki tavşandakallus dokusunun şekillenerek normal kemik yapısı kazandığı ve distrakteedilen kemik uçlarının birbirine bağlandığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe effect of platelat rich plasma on new bone formation duringdistraction osteogenesis was researched using bone density measurement,mechanical tests and histologic assesment.Twenty New Zealand rabbits were divided into two groups both beingosteotomized at right tibial bone. The tibial bone was lengthened 1 cm withilizarat external fixator. Platelet rich plasma was enjected to the osteotomizedsites of the rabbits on the 1st , 2 ndand 3 rd weeks following surgery. Mineraldensity of the new bone tissue formed in the distraction zone wasinvestigated in the 3 rd , 4 th , 5 th using quantitave computed tomography. Atthe end of the 6 th week animals killed and mechanical properties of the righttibiae were assessed by torsional loading and regenerated bone tissue wasinvestigated histologically.Bone density measurements were significantly increased during theexperimental period compared to the initial values in both groups (62,3%,43.7% respectively). İn the platelet rich plasma enjected group 3 rd , 4 th andth5 weeks were 416 HU, 487 HU, 675 HU. İn the control group the samemeasurements were 313 HU, 374 HU, 450 HU respectively. On comparasionof weekly measurements of the two groups the increase in the density in theplatelet rich plasma was higher than the control group.During the mechanical tests, platelet rich plasma enjected groups meanm torsion was 46,50 degree, means m torque was 0,53 Nm. In the controlgroup mean torsion was 19.33 degree, mean torque was 0,65 Nm. Themechanical analysis of the groups revealed significant differences in meanmaximum torsion angles.During the histological examination, it was seen that both groupspossesed external and internal periosteal callus, in the platelat rich plasmaenjected group four, in the control group two rabbits callus tissue wasremodeled, normal bone formation occured and distracted bone ends wereintact.