Primer akciğer kanserli hastalarda serum vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ve serum VEGF seviyeleri ile nöron - spesifik enolaz, cyfra21-1, karsinoembriyojenik antijen, CA125 ve laktat dehidorjenaz serum seviyeleri arasındaki ilişki
Serum vascular endothelial growth factor levels in patients with primary lung cancer and correlation between serum vegf levels and serum neuron - specific enolase, cyfra21-1, carcinoembryonic antigen, CA125 and lactate dehydrogenase
  1. Tez No: 193362
  2. Yazar: DURSUN ALİ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiogenesis, VEGF, akciğer kanseriiii, Angiogenesis, VEGF, lung cancer.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETAkciğer kanseri, tüm dünyada yaygın olarak görülür ve kansere bağlıölümlerin önde gelen nedenidir. Hastaların çoğunda prognoz kötüdür. Tümtedavi çabalarına rağmen hastaların %10'undan azında kür sağlanabilir veuzun dönem sağkalıma ulaşılabilir. Bu yüzden son zamanlarda çalışmalarmoleküler hedef tedavilerine ve bir biyolojik belirteç saptayabilmek içinhastalık progresyonu üzerine odaklanmıştır.Solid tümörlerin 1-2 mm3 volüme ulaştıktan sonra daha fazlabüyüyebilmeleri anjiogenezise bağımlıdır. Anjiogenez solid tümörlerinbüyümesi, progresyonu ve metastazında önemli rol oynar. Anjiogenez,mevcut vasküler yataktan yeni kan damarlarının oluşmasıdır. Anjiojenikfaktörler arasında vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) tümörneovaskülarizasyonunda gerekli olan, endotel hücrelerine spesifik güçlü birmitojen olarak bilinir. VEGF neovaskülarizasyonda anahtar rol oynamaktadır.Bu çalışmada VEGF'nin akciğer kanserli hastalarda klinik önemideğerlendirilmiştir.Malign grupta 40, kontrol grubunda 25 olmak üzere toplam 65 olgununserum VEGF düzeyleri ELİSA yöntemi kullanılarak ölçüldü. Malign gruptanöron spesifik enolaz (NSE), CYFRA21-1, karsinoembriyojenik antijen (CEA)ve CA125'in serum seviyeleri kemilüminesan yöntemiyle, laktatdehidrojenaz'ın (LDH) serum seviyeleri ise enzimatik spektrofotometrik analizile değerlendirildi.Malign grupta serum VEGF seviyeleri kontrol grubu ilekarşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı.Serum VEGF seviyeleri ile cinsiyet, histolojik tip, evre ve uzak metastazarasında ilişki saptanmadı. Cut-off değeri 249.8 pg/ml olarak bulundu. Buiieşik değerinde sensitivite %70, spesifite %76 olarak saptandı. Serum VEGFseviyeleri ile NSE, CYFRA21-1, CEA, CA125 ve LDH serum seviyeleriarasında korelasyon saptanmadı.Sonuç olarak; bu çalışma akciğer kanserinde serum VEGFseviyelerinin artmış olduğunu gösterdi. VEGF anjiogenezde anahtar roloynuyor gibi görünmektedir. Bu yüzden akciğer kanserinde VEGF'nininhibisyonu antianjiojenik tedavi için uygun bir hedef olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYSERUM VASCULAR ENDOTHELIAL GROWTH FACTOR LEVELS INPATİENTS WİTH PRİMARY LUNG CANCER and CORRELATİONBETWEEN SERUM VEGF LEVELS and SERUM NEURON-SPECİFİCENOLASE CYFRA21-1 CARCİNOEMBRYONİC ANTİGEN CA125 andLACTATE DEHYDROGENASELung cancer is the most common cancer and the leading cause ofcancer mortality worlwide. The prognosis for the majority of patients remainspoor. Despite therapeutic efforts, fewer than 10 per cent of patients can becured and enjoy long-term survival. Current studies have focused on patientprognosis by identifying biologic markers and moleculer-targeted therapies.After solid tumors reach a volume of 1-2 mm3, their further outgrowthis strictly dependent on angiogenesis. Angiogenesis plays an important rolein the growth, progresion and metastasis of solid tumors. Angiogenesis isformation of new blood vessels from the pre-existing vascular bed. Amongangiogenic factors, vascular endothelial growth factor (VEGF) is know to be apowerful endothelial cell-spesific mitogen involved in tumorneovascularization. VEGF plays a key role in the development ofneovascularization.In the present study, to assess the clinical significance of VEGF inpatients with lung cancer.Malign group consisted of forty patients, control group consisted oftwenty five patients. Using a ELİSA method, the concentration of VEGF wasmeasured in serum spesimens. Serum levels of neuron-specific enolase(NSE), CYFRA21-1, carcinoembryonic antigen (CEA) ve CA125 wereevaluted by chemiluminescent analysis, serum levels of lactateivdehydrogenase (LDH) were evaluted by enzymatic spectrophotometricanalysis in malign group.In malign group, we found higher serum VEGF levels compared to thecontrols group and these high levels were shown to be statistically significant.There were no associations between serum levels and gender, histologicaltypes, stage and distant metastasis. The cut-off level was 249.8 pg/ml. Thesensitivity and specificity using this threshold were %70 and %76 in patientswith lung cancer. There were no correlation between serum VEGF levels andserum NSE, CYFRA21-1, CEA, CA125 and LDH levels.Conclusion; the study showed that serum concentration of VEGF wasinsreased in lung cancer. VEGF seems to play a key role in angiogenesis.Thus, inhibition of VEGF offers an especially attractive target forantiangiogenic therapy in lung cancer.