Kemikiçi defektlerin tedavisinde kalsiyum sülfat uygulamasının klinik ve radyografik olarak değerlendirilmesi
The clinical and radiographic evaluation of treating the intrabony defects with calcium sulfate
  1. Tez No: 193431
  2. Yazar: İLYAS OĞAN AYKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARSLAN AKGÜNLÜ, PROF.DR. FÜSUN ÜNLÜ, PROF.DR. PELİN GÜNERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kemikiçi defekt, rejenerasyon, kalsiyum sülfat, dijital farkradyografisi, intrabony defect, regeneration, calcium sulfate, digital subtractionradiography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
KEM K Ç DEFEKTLER N TEDAV S NDE KALS YUM SÜLFAT UYGULAMASININKL N K VE RADYOGRAF K OLARAK DEĞERLEND R LMESDr. lyas Oğan AYKARDoktora Tezi, Periodontoloji Anabilim DalıTez Yöneticisi: Prof. Dr. Arslan AKGÜNLÜEylül 2006, 114 sayfaÇalışmamızda rejeneratif materyallerden biri olan ve çok uzun yıllardır tıp ve diş hekimliğindeullanılan kalsiyum sülfat α-hemihidrat'ın kemikiçi periodontal defektlere flap operasyonu ek olarakuygulanmasıyla elde edilecek klinik sonuçlar incelenmek istenmiştir. Ayrıca radyologlar tarafındangeliştirilen ve konvansiyonel radyografiye göre birçok üstünlüğü bulunan dijital fark radyografisikullanılarak elde edilen sonuçların klinik sonuçlar ile desteklenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada 6 hastada tek taraflı 9 hastada da çift taraflı bulunan toplam 26 defekt kullanılmıştır.Bu defektlerden yarısına sadece flap operasyonu yarısına da flap operasyonuna ek olarak kalsiyum sülfatmaddesi uygulanmıştır.Tüm ağız plak ve gingival indeks ile cep derinliği değerleri başlangıçta, cerrahi öncesinde, üçüncüve altıncı ayda ölçülmüştür. Defekt bölgelerinin cep derinliği, ataşman düzeyi, vertikal kemik ve defektderinliği ile defekt açısı cerrahi öncesinde üçüncü ve altıncı ayda ölçülmüştür. Her iki operasyon çeşidi dehem klinik hem de radyografik verilerde başlangıca göre tedavi sonunda istatistiksel olarak anlamlı farklaroluştururken iki grup arasında bu değerler bakımından fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
THE CLINICAL AND RADIOGRAPHIC EVALUATION OF TREATING THEINTRABONY DEFECTS WITH CALCIUM SULFATEDr. lyas Oğan AYKARPhD Thesis in Department of PeriodontologySupervisor: Prof. Dr. Arslan AKGÜNLÜSeptember 2006, 114 pagesThe aims of the present study were to evaluate the clinical and radiographic outcomes of flapsurgery and added benefits of calcium sulfate material to flap surgery which was used in the treatment ofintrabony defects for a long time in dentistry. Furthermore the clinical outcomes were supported by theradiographic outcomes that were achieved by using digital subtraction radiography.26 defects were used in the present study and to the half of the defects flap surgery wereperformed and to the other half of the defects calcium sulfate material were performed that was added tothe flap surgery. Full mouth plaque and gingival index scores were measured at the beginning, beforesurgery, at the third and sixth months. The probing pocket depth, clinical attachment level, vertical bonyand intrabony defect depths and defect angle were measured before surgery, at the third and sixthmonths. Clinical and radiographic outcome values were significantly different from the beginning valuesbut there were no differences for the outcome values between the surgical procedures.