Ratlara intratekal uygulanan esmololün analjezik etkinliğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 193446
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHAR KUVAKİ BALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Rat, esmolol, analjezi9, Rat, esmolol, analgesia10
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETRatlara İntratekal Uygulanan Esmolol'ün Analjezik Etkinliğinin DeğerlendirilmesiDr. Ertuğrul Öğün, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji veReanimasyon Anabilim Dalı, İzmirAmaç: Bu çalışma ile ratlara intratekal uygulanan esmololün spinal düzeyde analjeziketkinliğinin olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 24 adet Wistar rat kullanılmıştır. Ratlar dört grubaayrılarak, 10 µl volüm içinde Grup 1'e %0,9 NaCl, Grup 2'ye 1mg esmolol, Grup 3'e 2mgesmolol, Grup 4'e 4 mg esmolol intratekal uygulanmıştır. İlaç uygulamasından önce (0)ve uygulamadan 5, 10, 20, 30, 45, 60 ve 90. dakika sonra, ratlara Tail-Flick testiuygulanmıştır. Motor blok değerlendirmesi de yukarıda belirtilen süre ve zamanaralıklarında gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Kontrol grubu ile çalışma grupları arasında, Tail-Flick süreleri; 4 mg ITesmolol uygulanan dördüncü grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede daha uzunolarak saptandı (Friedman test, p=0,004). İntratekal farklı dozlarda uygulanan esmololün1mg (grup 2) ve 2mg (grup 3) dozu ile saptanan Tail-Flick süreleri arasında istatistikselolarak anlamlı bir fark saptanmadı. Grup 4 te (4 mg) maksimum analjezi süresi 5.dakikada elde edilmiş olup, bu değer 10,97±3,47 saniye olarak saptanmıştır. Ratlara ITuygulanan 1 mg, 2 mg ve 4 mg esmolol dozları sonrasında deneklerin hiçbirinde motorblok gözlenmemiştir.Sonuç: Sonuç olarak esmololün intratekal uygulanımı konusunda ilk kez yapılan buçalışmada, ratlara intratekal uygulanan 4 mg esmolol bolus doz ile motor blokgörülmeden 30 dakika süren analjezi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEvaluation Of Analgesic Efficacy Of Intrathecally Administered Esmolol In RatsErtuğrul Öğün MD, Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, Department ofAnesthesia and Reanimation, İzmirSubject: The aim of this study is to evaluate the analgesic effect at spinal level whenesmolol is administered intrathecally in rat.Methods: In this study, 24 Wistar rats were used. Rats were divided into four grups;%0,9 NaCl to Group 1, esmolol 1 mg to Group 2, 2 mg to Group 3, 4 mg to Group 4were administered intrathecally in 10 µl volume each. Tail-flick test was performed to allgroups, before administering drug (0) and at 5, 10, 20, 30, 45, 60 and 90 minutes afterdrug administration. Motor block was also evaluated at these times.Results: In the fourth group to which 4 mg esmolol was administered, Tail-Flick timeswere longer and this was statistically significant (Friedman test, p=0,004). Tail-Flicktimes between 1 mg (group 2) and 2 mg (group 3) esmolol were not found statisticallysignificant. In group 4, the peak analgesic time was seen at 5th minute and for10,97±3,47 seconds. Motor block did not develop after IT administration of 1mg, 2 mgand 4 mg esmolol in rats.Conclusion: In conclusion, in this study, in which esmolol was used for the first timeintrathecally, 4mg esmolol has provided analgesia for 30 minutes without any motorblock.