2004-2005 yıllarında Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı'nda otopsileri yapılan ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm olgularının incelenmesi
Investigation of death cases due to fire arm injury autopsied at Trabzon Branch Office of Forensic Medical Council of Turkey in 2004-2005 years
  1. Tez No: 193449
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL BİRİNCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateşli silah yaralanması, otopsi, ölüm, ateşli silah, Firearm fatalities, autopsy, death, firearm
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET2004-2005 Yıllarında Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı'nda OtopsileriYapılan Ateşli Silah Yaralanmasına Bağlı Ölüm Olgularının ncelenmesiAteşli silah kaynaklı ölümler farklı toplumlarda hem oransal olarak hem de diğerhususlar yönünden farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmada amaçlanan husus; Trabzon ili veçevre illerde meydana gelen ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm olaylarını, gerek aynı ilde,gerek ülkemizin diğer illerinde ve gerekse dünyada yapılan çalışmalarla karşılaştırarakfarklılıklar olup olmadığını araştırmak ve farklılıklar var ise nedenlerini tartışmaktır.Trabzon ilinde Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı'na 2004-2005 yıllarında getirilen825 adli ölüm olgusu retrospektif olarak taranmış olup, 179 ateşli silah yaralanmasına bağlıölüm olgusu saptanmıştır. Toplam otopsi olgularının %21,69'unu oluşturan ateşli silahyaralanmasına bağlı ölüm olgularının 154'ü erkek, 25'i kadındır. En fazla olgu Trabzonilinden (%29,85) gelmiştir. Eylül ayı en fazla olgunun (%14,53) geldiği ay olmuştur.Olgularda çoğunlukla tabanca (%66,48) kullanılmıştır. En fazla olgu 20-29 yaş grubunda(%28,5) gelmiş, 2 adet yara ihtiva eden olgular en fazla oranı (%34,64) oluşturmuştur. Enfazla yaralanma göğüs (%30,88) ve baş-boyun bölgelerinde (%30,15) olduğu anlaşılmıştır.Atış mesafeleri yönünden giysi tetkikine gönderilen olguların çoğunluğu (%38,55)oluşturduğu görülmüştür. %8,37 olguda çeşitli değerlerde etil alkol saptanmıştır.Olguların yıllar içerisinde artış göstermesi ve bölgemizde olgu oranlarının da yüksekolması, silahların kontrol ve denetimlerinin ne kadar önemli olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYInvestigation of Death Cases Due to Fire Arm Injury Autopsied at Trabzon BranchOffice of Forensic Medical Council of Turkey in 2004-2005 YearsDeath cases due to firearm injuries vary in different societies either proportionallywith numbers or by occurrance with different matters. The main aim in this study is to lookthrough death incidents due to firearm injuries within the city of Trabzon, neighbour cities ofTrabzon and compare with the other studies worked on with other cities in this country and inother cities around the world to analyze and discuss the diversities if exist.Out of 825 retrospectively searched death cases which were examined by TrabzonBranch Office of Forensic Medical Council of Turkey in 2004-2005, it has been ascertainedthat 179 of those cases were due to firearm injuries. Death cases due to firearm injuriescomposing %21,69 of total autopsies were consisted of 154 male and 25 female victims.Proportionally most of the cases occured in Trabzon by %29,85. The most death cases due tofirearm injury occured in september with a ratio of % 14,53. Handguns were the mostcommon crime tools by %66,48. The most age group of firearm death cases occurred werebetween 20-29 years old (%28,5), mostly comprising of 2 wounds with a ratio of %34,64. Theexaminations showed that mostly the wounds were from chest (%30,88) and head-neck region(%30,15). Another examination performed by shooting distance pointed out that cases weremostly sent to ?cloth examination? by %38,55. Ethyl alcohol in different quantities werefound in %8,37 of the cases.The increment on number of death cases by the years and the high numbers of deathcases within the region studied prove the importance of governance and control of thefirearms