Tip 1 diyabetli adolesanlarda insülin infüzyon pompa uygulamasının klinik ve metabolik parametreler üzerine etkisi
The effect of insulin infusion pump application on clinical and metabolic parameters in adolescents with type 1 diabetes
- Tez No: 193476
- Danışmanlar: PROF. DR. ECE BÖBER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabet, İnsülin pompa tedavisi, adolesan2, Type 1 diabetes mellitus, Insulin pump treatment, adolescent4
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
TİP 1 DİYABETLİ ADOLESANLARDA İNSÜLİN İNFÜZYON POMPAUYGULAMASININ KLİNİK VE METABOLİK PARAMETRELER ÜZERİNEETKİSİÖzetAmaç: Tip 1 diyabetli adolesanlarda, insülin infüzyon pompası uygulamasının uzundönem sonuçlarını, çoklu doz insülin enjeksiyon tedavisi altında kaydedilen klinik vemetabolik parametreler ile karşılaştırmak ve insülin infüzyon pompa uygulamasınınetkinliğini ve komplikasyonlarını araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2002-2006 yılları arasında Dokuz Eylül ÜniversitesiTıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Adolesan Ünitesi tarafından insülin infüzyonpompası takılan tip 1 diyabetli adolesan hastalar alındı. İnsülin infüzyon pompası,diyabet süresi en az 2 yıl olan, son 1 yıldır poliklinik kontrollerine düzenli gelen,günde 3-4 kez kan şekeri ölçümü yapan ve kayıt tutan, çoklu doz insülin enjeksiyon(öğün öncesi analog yada kısa etkili + günde 1-2 doz NPH) tedavisi uygulamasınarağmen metabolik kontrolü istenen düzeyde olmayan, karbonhidrat sayma becerisinikazanmış ve uygulayabilen gönüllü adolesan hastalara takıldı. Hastalar, çoklu dozinsülin enjeksiyonu (esnek olmayan dönem), çoklu doz insülin enjeksiyonu +karbonhidrat sayımı (geçiş veya esnek dönem) ve insülin infüzyon pompa dönemiolmak üzere 3 dönemde incelendi. Insülin infüzyon pompası periyodundakihipoglisemi ve ketozis epizodları (epizod/hasta/yıl), HbA1c düzeyleri, total insülinihtiyacı (IU/kg/gün), bazal/bolus insülin oranları, lipid profilleri, glukoz ve vücut kitleindeks (VKİ) standart deviasyon skorları (SDS) esnek ve esnek olmayan çoklu dozinsülin enjeksiyon periyotları ile karşılaştırıldı. Metabolik ve klinik parametrelerinkarşılaştırılmasında non-parametrik testlerden Friedman varyans analizi kullanıldı.p0.05). Çoklu doz insülin rejimi ve esnek dönem, hipoglisemi sıklığı açısındaninfüzyon pompa uygulaması ile karşılaştırıldığında, pompa uygulaması sonrasıhipoglisemi sıklığında artma eğilimi saptanmış olmasına karşın istatistiksel olarakanlamlı bulunmadı (sırasıyla, 15.4, 19.02, 21.78 (epizod/hasta/yıl), p=0.497). Çokludoz insülin rejimi ve esnek dönem, ortalama glukoz değerleri açısından infüzyonpompa uygulaması ile karşılaştırıldığında, pompa uygulaması sonrası ortalamaglukoz değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş saptandı (sırasıyla, 199.41,171.91, 154.66 mg/dl, p=0.002). Pompa uygulaması süresince hiçbir hastadadiyabetik ketoasidoz gelişmedi.Sonuç: Adolesan yaş grubunda, insülin infüzyon pompa uygulamasının, esnek veesnek olmayan çoklu doz insülin enjeksiyon tedavisine göre kilo artışı, diyabetikketoasidoz ve hipoglisemi riskini artırmaksızın etkin ve güvenilir olduğu saptanmıştır.Bu çalışma, ayrıca karbonhidrat sayımı ile birlikte esnek çoklu doz insülin enjeksiyontedavisinin sosyal ve maddi nedenlerle insülin infüzyon pompa tedavisiuygulanamayan hastalarda da etkin ve güvenilir olarak kullanılabileceğinigöstermiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF INSULIN INFUSION PUMP APPLICATION ON CLINICAL ANDMETABOLIC PARAMETERS IN ADOLESCENTS WITH TYPE 1 DIABETESSummaryObjective: To compare the long-term outcomes of insulin pump application with theclinical and metabolic parameters recorded during multiple daily insulin therapy andto assess the efficiency and complications of insulin pump application in adolescentswith type 1 diabetes.Material and method: Type 1 diabetic adolescents, in whom insulin pump wasapplied between 2002 and 2006 in the Department of Paediatric Endocrine andAdolescence in Dokuz Eylül University, were enrolled in the study. Insulin infusionpump was inserted to volunteer adolescents who had a duration of diabetes for atleast 2 years, regularly attended polyclinic controls for the last one year, measuredand recorded blood glucose average 3 to 4 times a day, did not achieve thepreferred metabolic control despite multiple insulin injection treatment (pre-mealanalogue or short-acting insulin + NPH one or two times a day) and had the ability ofcarbohydrate counting and performing. The patients were investigated under threeperiods: multiple daily insulin injections (non-flexible period), multiple daily insulininjections and carbohydrate counting (transition or flexible period) and insulininfusion pump period. The frequency of hypoglycaemia and diabetic ketoacidosis(episode/patient/year), HbA1c levels, total insulin requirement, basal/bolus insulinratios, lipid profiles, glucose levels and BMI SDS in the insulin infusion pump periodwere compared with the data of flexible and non-flexible multiple daily insulininjection periods. Friedman variance analysis was used to compare the metabolicand clinical parameters and p 0.05). Although a trend of increased risk for hypoglycaemia wasdetected with transition to insulin pump application, no statistical difference wasobserved when compared to flexible and non-flexible multiple daily insulin injectionperiods regarding hypoglycaemia (21.78, 19.02, 15.4 (episode/patient/year),respectively, p=0.497). With transition to insulin pump application, statisticallysignificant decrease was detected in the mean glucose levels when compared toflexible and non-flexible multiple daily insulin injection periods (154.66, 171.91,199.41 mg/dL, respectively, p=0.002). During insulin pump period, none of ourpatients had diabetic ketoacidosis.Conclusion: In the adolescent age group, it is revealed that insulin pump treatmentis efficient and safe without an increased risk of weight gain, diabetic ketoacidosis,and hypoglycaemia compared to flexible and non-flexible multiple daily insulininjections. The present study also demonstrated that flexible multiple insulin injectiontreatment together with carbohydrate counting should be used efficiently and safelyin patients who could not receive insulin pump treatment because of social andfinancial causes.