Lenke tip 1 adölesan idiopatik skolyozun cerrahi tedavisinde segmental pedikül vidası ve hibrid enstrümantasyon tekniklerinin karşılaştırılması
Comperative analysis of segmental pedicle screw and hybrid instrumentation techniques in the treatment of lenke type 1 adolescent idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 193477
  2. Yazar: ULAŞ SERARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİN ALICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idiopatik skolyoz, Lenke sınıflaması, segmental pedikülvidası, hibrid enstrümantasyon, Adolescent idiopathic scoliosis, Lenke classification, segmental pediclescrew, hybrid instrumentation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
1.ÖZETLenke Tip 1 Adölesan diopatik Skolyozun Cerrahi Tedavisinde Segmental PedikülVidası ve Hibrid Enstrümantasyon Tekniklerinin KarşılaştırılmasıDr.Ulaş SERARSLANDokuz Eylül Üniversitesi Tıp FakültesiOrtopedi ve Travmatoloji Anabilim DalıBalçova- ZM RAdölesan idiopatik skolyoz (A S) tedavisinde kullanılan en yeni yöntem, segmentalpedikül vidaları ile enstrümantasyon tekniğidir. Tamamen pedikül vidaları ile yapılanenstrümantasyonun, sadece çengeller kullanılarak yapılan enstrümantasyondan üstün olduğudaha önce çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Literatürde, lomber bölgede pedikül vidası,torasik bölgede çengel kullanımı ile uygulanan hibrid enstrümantasyon ile segmental pedikülvidasını karşılaştıran ise sadece iki adet çalışma mevcuttur. Bu çalışmalar da farklı sonuçlarortaya koymaktadır. Bu sebeple, hangi tekniğin daha etkili olduğu konusu halen tartışmalıdır.Biz de, bu yüzden, kliniğimizde uyguladığımız bu iki farklı tekniğin, eğriliğin, postoperatifdüzeltilmesi üzerindeki etkinliklerini karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmaya, A S nedeniyle, posterior spinal enstrümantasyon ve füzyon uygulanan,Lenke sınıflamasına göre tip1 eğriliği olan 52 adet hasta dahil edildi. Hastaların 26 tanesinesegmental pedikül vidası enstrümantasyonu, 26 tanesine de hibrid enstrümantasyonuygulanmıştı. Hastaların preoperatif ve erken postoperatif (postoperatif iki ay içinde) grafileriretrospektif olarak değerlendirildi ve yapılan ölçümler karşılaştırıldı.Vida grubunda, preoperatif ortalama 57,3° olan torasik Cobb açısı, postoperatif 9,2°',hibrid grubunda ortalama 51° olan preoperatif torasik Cobb açısı ise postoperatif 13,4° olarakölçüldü. Vida grubunda %83, hibrid grubunda %73 olarak gerçekleşen majör eğriliğindüzelme oranları karşılaştırıldığında, vida grubunda istatistiksel olarak daha fazla düzelmesağlandığı görüldü (P=0,016). Minör lomber eğriliğin düzelme oranları, sagital plan değişimi,dengedeki düzelme ve apikal vertebral translasyon değişimi açısından ise iki grup arasındaanlamlı fark saptanmadı.Sonuç olarak, Lenke tip 1 eğriliklerde, segmental pedikül vidaları kullanılarak yapılanposterior spinal enstrümantasyon, majör torasik eğrilikte elde edilen düzelme miktarıaçısından, hibrid enstrümantasyondan daha etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
2.SUMMARYComperative Analysis of Segmental Pedicle Screw and Hybrid InstrumentationTechniques in the Treatment of Lenke Type 1 Adolescent Idiopathic ScoliosisUlaş SERARSLAN, MDDokuz Eylul University Medical FacultyDepartment of Orthopaedics and TraumatologyIzmir-TURKEYThe most recent instrumentation innovation for the treatment of adolescent idiopathicscoliosis (AIS) is pedicle screw. n the previous studies, the all screw constructs wereshown to be superior to all hook constructs. There are only two studies in the literature thatcompare hybrid constructs (lumbar pedicle screws and thoracic hooks) and all screwconstructs. These studies showed different results. The subject that which technique isbetter, remains controversial. For this reason, we decided to compare the effectiveness oftwo different techniques, on the postoperative curve correction.Fifty two AIS patients with Lenke type 1 curves, who underwent isolated posteriorspinal instrumentation and fusion were analyzed. Twenty six patients underwent fusionusing segmental pedicle screw fixation and 26 patients underwent fusion using hybridconstructs. Preoperative and early postoperative (within 2 months postoperatively)radiographic measurements were compared .In the screw group mean thoracic Cobb angle decreased from 57,3° to 9,2°, in thehybrid group mean thoracic Cobb angle decreased from 51° to 13,4° postoperatively. Themean major curve correction was 83% in the screw group and 73% in the hybrid group.The major curve correction was significantly better in the screw group (P=0,016). Therewas no significant difference observed between two groups when lomber curve correction,sagital plane change, apical vertebral translation change and coronal balance correctionwere compared.In conclusion, the major curve correction with posterior segmental pedicle screwfixation in Lenke type 1 AIS curves is superior to that maintained with hybrid constructs.