Rutin laboratuvarımızda izole edilen E.coli, K. pneumoniae ve E. cloacae kökenlerinde yeni bir geniş spektrumlu beta laktamaz IBC-1'in fenotipik ve genotipik yöntemlerle saptanması
Detection of a novel extended spectrum beta lactamase IBC-1 by phenotypic and genotypic methods in E.coli, K.pneumoniae and E. cloacae clinical strains
  1. Tez No: 193536
  2. Yazar: GÜLŞEN ALTINKANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UFUK HASDEMİR, PROF.DR. GÜNER SÖYLETİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: E.coli, K.pneumoniae, E. cloacae, Genişlemiş Spektrumlu BetaLaktamaz, IBC-1.1, E.coli, K.pneumoniae, E. cloacae, Extended Spectrum Beta Lactamases, IBC-1.1
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETGram negatif çomaklarda beta laktam antibiyotiklere karşı gelişendirençten sıklıkla sorumlu tutulan genişlemiş spektrumlu beta laktamazlar (GSBL) tümsefalosporinleri ve monobaktamları hidroliz edebilen enzimlerdir. Bu çalışmanın amacı,çoklu antibiyotik direncinden sorumlu tutulan, TEM, SHV ve CTX-M enzimlerinin yanısıra, yeni bir genişlemiş spektrumlu beta laktamaz olan IBC-1'in varlığını saptamaktır.Marmara Üniversitesi Hastanesi'nin değişik kliniklerinden Ocak 2004- Aralık 2005tarihleri arasında, fenotipik olarak GSBL(+) olup, IBC-1 fenotipi gösteren (seftazidimeve beta laktam inhibitörlerine dirençli, sefotaksim, sefepim, aztreonama azalmışduyarlılık ve imipeneme duyarlı) 30 köken(12 K.pneumoniae, 11 E. coli ve 7 E.cloacae) bu çalışmaya alınmıştır. Antibiyotik duyarlılık deneyleri CLSI'nin önerilerinegöre disk difüzyon ve agar dilüsyon yöntemleriyle gerçekleştirilen kökenlerin tamamı,disk difüzyon yöntemiyle ampisilin, amoksisilin klavulanik asit, piperasilin, seftazidimve trimetoprim sülfametaksazole dirençli; imipeneme ise duyarlı bulunmuştur. Diskdifüzyon yöntemiyle uyumlu olarak, kökenlerin tamamı agar dilüsyon yöntemiyle deampisilin, piperasilin ve seftazidime dirençli; imipeneme ise duyarlı bulunmuştur.Kökenlerin 26'sı E-test ile GSBL pozitif bulunurken 4'ü tanımlanamamıştır. IBC-1enziminin varlığını araştırmak amacıyla çift disk sinerji yönteminde imipenemdenseftazidime doğru inhibisyon zonunun genişlemesi pozitif olarak değerlendirilmiştir. kikökenimiz kesin pozitif iken 5 köken şüpheli pozitif olarak değerlendirilmiştir.Çalışmamızda kullanılan kökenlerde, GSBL üretiminden sorumlu olan bla IBC, bla TEM,bla SHV ve bla CTX-M genlerinin varlığını saptamak amacıyla polimeraz zincir reaksiyonuyapılmıştır. Kökenlerimizin 22(%73.3) tanesinde bla 18 (%60) tanesinde bla SHV,TEM,17 (%56.6) tanesinde bla genlerini taşıdıkları saptanmış ancak hiçbirinde blaCTX-M IBCgeni saptanamamıştır. Sonuçta hastanemizde izole edilen kökenlerimizde TEM, SHV veCTX-M enzimleri yaygın bulunurken IBC-1 enzimine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYExtended spectrum beta lactamases (ESBL), which are usually responsiblefor resistance to beta lactam antibiotics in Gram negative bacilli, are enzymes that canhydrolise cephalosporins and monobactams. The aim of this study was to detect thenovel extended spectrum beta lactamase IBC-1 in addition to TEM, SHV and CTX-Mtype ESBLs. In this study, a total of 30 strains (12 K. pneumoniae, 11 E.coli and 7 E.cloacae) isolated from different departmants of Marmara University Hospital betweenJanuary 2004- December 2005 and which produce ESBL and display IBC-1 phenotype(resistance to ceftazidime and beta lactamase inhibitors with reduced susceptibility tocefotaxime, cefepime and aztreonam and susceptibility to imipenem). Antimicrobialsusceptibility tests were performed both by disk diffusion and agar dilution testsaccording to CLSI guidelines. All isolates were resistant to ampicillin, amoxicillinclavulanic acid, piperacillin, ceftazidime and trimethoprim sulfamethoxazole butsusceptible to imipenem by both methods. ESBL phenotype was observed in 26 of theisolates but 4 isolates were found to be indeterminate by E-test ESBL strips. Enhancedinhibition zone between imipenem and ceftazidime in double disk synergy test has beenevaluated as positive for the presence of IBC-1. Two isolates were clearly positivewhile the results were doubtfull in five isolates for IBC-1. A polimerase chain reactionwas performed for bla IBC, bla TEM, bla SHV and bla CTX-M genes. Among the 30 isolates,the rates for TEM, SHV, CTX-M beta lactamases were found %73.3, %60, %56.6respectively while none of the isolates carried IBC-1 gene.. In conclusion, the results ofour study indicated that common ESBLs including TEM, SHV and CTX-M werewidely but not IBC-1 in our hospital.