Sağlık sektöründeki mal ve hizmetler için yapılan reklamların hukuksal boyutunun Türkiye'deki durumu
The position of legal dimension of advertisements made for goods and services in health services in Turkey
- Tez No: 193537
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAL BEKİROĞLU, PROF.DR. ATIF AKDAŞ, Y.DOÇ.DR. TUBA DUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sektör, Reklam, Türkiye, Hukuk8, Health, Sector, Advertisement, Turkey, Law9
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETBu çalışmamız, sağlık hizmetlerinde yapılan reklamlar ve bu reklamlarınülkemizdeki hukuksal boyutunun ne olduğunu araştırmak amacıyla yapılan birçalışmadır. Literatür taramasıyla gerçekleşen bu çalışmamız, son yıllarda artan sağlıktareklam tartışmalarına farklı açılardan bakan ve değişik görüşlere yer veren birçalışmadır.Sağlık hizmetleri kişilerin sağlığının korunması, tanı, tedavi ve bakım içinkişisel ve kurumsal olarak kamu ya da özel şahısların vermiş olduğu hizmetler olaraktanımlanabilir. Sağlık hizmeti veren birçok kuruluş vardır. Hastaneler sağlık hizmetiveren kuruluşların başında gelmektedir. Rekabet koşulları içinde çalışan endüstri vehizmet işletmelerinde pazarlama temel bir fonksiyon olarak görülmesine rağmen, sağlıkhizmeti sunan hastaneler için yeni bir olgudur. Ülkemizde son beş yıl içinde kurulan vebatı standartlarını tutturan modern hastanelerin hizmete girmesiyle birlikte, sağlıkhizmetini belli bir kalitede ve anında karşılayabilmek amacıyla yüksek fiyatlar ödemeyigöze alan bir kesimin varlığı ortaya çıkmıştır. Bu kesimin ihtiyacını karşılamayı hedefalan hastaneler arasında rekabet başlamış ve hastaneler, bu potansiyel kitleyi kendibünyelerinde bulunan hizmetlere yönlendirebilmek amacıyla pazarlama stratejilerikullanmaya başlamışlardır. Reklam bu stratejilerin en başında gelmektedir.Ülkemizde, sağlıkta reklam yapılması tamamen yasaktır. Oysa AvrupaBirliği'ne dahil birçok ülkede sağlıkta reklam yapılmasının belirli kuralları vardır.Avrupa Birliği'nde, reklamların doğru ve dürüst olması ilkesi benimsenmiştir.Türkiye'de Sağlık Mevzuatı, sağlık alanını diğer ticari kuruluşlardan ayırmakta, sağlıktareklama yasaklamalar getirmekte ve haksız rekabeti önlemeye çalışan maddeleriçermektedir. Ancak tüm bu yasaklamalara rağmen sağlıkta reklam uygulamalarının hergeçen gün arttığını görmekteyiz. Sağlıkta tanıtım ihlallerinin artması ve yasaklarındelinmesi bu konunun önemini ve irdelenmesi ihtiyacını arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE POSITION OF LEGAL DIMENSION OF ADVERTISEMENTS MADEFOR GOODS AND SERVICES IN HEALTH SERVICES IN TURKEYThis study is a study performed on the purpose of searching advertisements inhealth services and what the legal dimension of these advertisements in our country is.Our study, realising with literature search, looks at advertisement debates rising inrecent years in health from different perspertives and reflects various point of views.Health services can be defined as health protection of individuals, as servicesthat public or private entities ensure via individual or corpate for diagnosis, treatmentand healthcare. There are a lot of institutions giving health service. Hospitals areheading institutions giving health service. Although working industry in competitiveenvironment and marketing in service institutions are seen as a basic function, it is anew phenomenon for hospitals serving health service.By the help of establishedmodern hospitals and operating with west standards in last five years in Turkey, a groupwilling to pay high fees for compensation of health service at a certain level andinstantly has emerged. The competition has began within hospitals targeting to meetneeds of this group and hospitals has started to use marketing strategies in order todirect this potential group to services existing in their bodies. The advertisement isheading of these strategies.In our country, advertising in health is totally forbidden. However, in manycountries inside European Economic Society there are certain rules of advertising inhealth. In European Economic Society, the principal of advertisements beeing right andhonest is accepted. In Turkey, Health Legislation takes health sector apart from othercommercial institutions, puts prohibitions to advertising in health and contains articlesaiming to prevent unfair competition. Although all of these forbiddings in health, we seeincreasing advertisement applications in health every passing day. Rising presantationinfringements and passing prohibitions in health increase the importance of this subjectand the necessity of emphasizing on it.