Yazılı Alman ve Türk basınında amatör branşların yeri
The place of amateur branches in German and Turkish press
- Tez No: 193585
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞE ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Print Media, Ameteur sports, Turkish Students in Köln Academy of Sports
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
2.ÖZETÇalışmamızın konusu; amatör spor dallarının yazılı basında ne kadar yer aldıklarınınbelirlenmesi, Türkiye ve Almanya'da basında yer alan amatör spor dallarının(olimpiksporlar) tespit edilmesi, oranları, yayınlanan haber sayıları ve karşılaştırılmasıdır.Türk ve Alman Basınının Ekim 2005-Mayıs 2006 döneminde 2 ülkeden seçilen 3'ergazetenin spor sayfası incelenerek yorumlanmıştır.(Sabah, Hürriyet, Zaman, Die Welt,West Deutsche Allgemein, Der Tagesspiegel Berlin).Araştırmanın genel bilgiler bölümünde anahatlarıyla spor, Türkiye'de spor, Almanya'daspor, Türkiye'de medya ve Almanya'da medya hakkında bilgiler verilmiştir.Araştırmanın kapsamı ve yöntemleri anlatılmış, bulgular kısmında gazete karşılaştırmaları,spor dalları ile ilgili haber sayıları, oranları ve anketin sonuçları anlatılmıştır.Araştırmanın uygulama kısmında Köln Spor Yüksek Okuluna Türkiye'den eğitim içingiden öğrencilere, orada okuyan Türk öğrencilere ve diğer Üniversitelerde ya da meslekokullarında eğitim gören sporla ilgisi olan Türk öğrencilere anket uygulanmıştır. AmaçTürkiye'yi de tanıyan öğrencilerin Almanya ve Türkiye spor medyası hakkındaki görüşleri,yazılı basınların karşılaştırılması ve takip edilen gazeteler gibi sonuçlara ulaşmaktır.Araştırma sonuçlarında Türkiye ve Almanya'da yazılı basında farklı spor dallarının önplana çıktığı görülmüştür. Türkiye'deki gazetelerde basketbol branşı ön plana çıkarkenAlmanya'da homojen bir dağılım vardır. Kış olimpiyatları süresince Almanya gazeteleriOlimpiyatları çok yakından takip etmiş, Türkiye'deki gazeteler ise çok fazlailgilenmemiştir. Ayrıca Almanya spor basınını bisiklet, buz hokeyi gibi değişik branşlarayer vermektedir.Amatör spor dallarıyla ilgili müsabaka sonuçlarını Alman yazılı sporbasınında çok detaylı bir şekilde bulmak mümkündür.Anahtar Kelime: Yazılı Basın, Amatör sporlar, Köln Spor Yüksek Okulunda okuyanTürk Öğrenciler
Özet (Çeviri)
2.ÖZETÇalışmamızın konusu; amatör spor dallarının yazılı basında ne kadar yer aldıklarınınbelirlenmesi, Türkiye ve Almanya?da basında yer alan amatör spor dallarının(olimpiksporlar) tespit edilmesi, oranları, yayınlanan haber sayıları ve karşılaştırılmasıdır.Türk ve Alman Basınının Ekim 2005-Mayıs 2006 döneminde 2 ülkeden seçilen 3'ergazetenin spor sayfası incelenerek yorumlanmıştır.(Sabah, Hürriyet, Zaman, Die Welt,West Deutsche Allgemein, Der Tagesspiegel Berlin).Araştırmanın genel bilgiler bölümünde anahatlarıyla spor, Türkiye?de spor, Almanya?daspor, Türkiye?de medya ve Almanya?da medya hakkında bilgiler verilmiştir.Araştırmanın kapsamı ve yöntemleri anlatılmış, bulgular kısmında gazete karşılaştırmaları,spor dalları ile ilgili haber sayıları, oranları ve anketin sonuçları anlatılmıştır.Araştırmanın uygulama kısmında Köln Spor Yüksek Okuluna Türkiye?den eğitim içingiden öğrencilere, orada okuyan Türk öğrencilere ve diğer Üniversitelerde ya da meslekokullarında eğitim gören sporla ilgisi olan Türk öğrencilere anket uygulanmıştır. AmaçTürkiye?yi de tanıyan öğrencilerin Almanya ve Türkiye spor medyası hakkındaki görüşleri,yazılı basınların karşılaştırılması ve takip edilen gazeteler gibi sonuçlara ulaşmaktır.Araştırma sonuçlarında Türkiye ve Almanya?da yazılı basında farklı spor dallarının önplana çıktığı görülmüştür. Türkiye?deki gazetelerde basketbol branşı ön plana çıkarkenAlmanya?da homojen bir dağılım vardır. Kış olimpiyatları süresince Almanya gazeteleriOlimpiyatları çok yakından takip etmiş, Türkiye?deki gazeteler ise çok fazlailgilenmemiştir. Ayrıca Almanya spor basınını bisiklet, buz hokeyi gibi değişik branşlarayer vermektedir.Amatör spor dallarıyla ilgili müsabaka sonuçlarını Alman yazılı sporbasınında çok detaylı bir şekilde bulmak mümkündür.Anahtar Kelime: Yazılı Basın, Amatör sporlar, Köln Spor Yüksek Okulunda okuyanTürk Öğrenciler2.SUMMARYThe Place of Amateur Branches in Turkish and German PressThe determination of the share of amateur sports in print media, determination of amateursports(olympic sports) in press in Turkey and Germany, their shares, the number ofpublished news and their comparison have been examined in our study.Sports pages of 3 newspapers each selected from 2 countries, which are Turkey andGermany, and that belong to the period between October 2005 and May 2006 have beenexamined and interpreted. (Sabah, Hürriyet, Zaman, Die Welt, West Süd DeutscheAllgemein, Der Tagesspiegel Berlin).Information such as the definition of sports, sports in Turkey, sports in Germany, definitionof media, media in Turkey and media in Germany have been given in the generalinformation section of the research.The scope and methods of the research have been explained and newspaper comparisons,the rates of sports and the results of the survey have been told in the findings section.In the survey section of the research, a survey has been conducted with the students thatwent to Köln University of Sports from Turkey for education, Turkish students studyingthere and Turkish students that are interested in sports and study in other universities orvocational schools. The purpose is to obtain results such as the opinions of the students,who know Turkey, about the sports media in Turkey and Germany, the comparison of theprint media and the newspapers that are read regularly.According to the results of the research, it was seen that different sports stand out in printmedia in Turkey and Germany. While basketball stands out in the newspapers in Turkey, itis observed that there is a homogeneous distribution in Germany. During the WinterOlympics, German newspapers closely followed the Olympics even though the newspapersin Turkey were not very interested. Moreover, German sports media also publishes newsabout different branches such as biking and ice hokey. It is possible to find the results ofthe games in amateur sports in detail in German print media.