Ümraniye ilçesindeki 3-6 yaşlardaki çocuklarda bildirilen ve ölçülen çevresel tütün dumanı maruziyetinin karşılaştırılması
The comparison of reported and measured levels of environmental tobacco smoke exposure in children aged 3-6 in the Ümraniye district
  1. Tez No: 193630
  2. Yazar: YÜCEL GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KALAÇA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, maruziyet, kotinin, nikotin, pasif sigara içimi, çocuk, sağlık, Environmental tobacco smoke, exposure, tobacco smoke, nicotine, cotinine, passive smoking, child, health
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Haziran 2003-Şubat 2006 tarihlerinde Kazım Karabekir Mahallesindeki 3-6yaşlardaki 341 çocukla yapılan bu kesitsel araştırmada, çocuklarda evdeki ÇevreselTütün Dumanı maruziyeti, anket formu ile ailelere sorarak ve idrarda kotinin ölçümüyapılarak incelenmiştir. İdrar kotinin ölçümleri Marmara Üniversitesi FarmasötikKimya Anabilim Dalı'nda HPLC (high performance liquid crmotography-yüksekbasınçlı sıvı kromotografisi) yöntemiyle çalışılmıştır.Araştırmaya katılan çocukların; %73,3'ünde (n=250) kotinin hesaplanmıştır,ortalama idrar kotinin düzeyi 4,8 mg/ml'dir. Eşik değer 10,0 ng/ml alındığında,çocukların %14,4'ü Çevresel Tütün Dumanına maruzdur.Annelerin %46,6'sı ve babaların %89,3'ü halen sigara içmektedir. Annesi sigaraiçen ve babaları evde sigara içen çocukların kotinin düzeyleri içmeyenlerden yüksektir.Anne/baba tarafından çocuğun yanında günde içilen sigara sayısı arttıkça çocuğunkotinin düzeyi artmaktadır. Oda başına 4,1 ve daha çok kişi düşen hanelerde yaşayançocukların kotinin düzeyleri, oda başına daha az kişi düşen hanelerde yaşayanlardanyüksektir.Kotinin varlığı; çocuğun yanında içmediğini bildiren ebeveynlerin çocuklarındaen az, çocuğunu uzaklaştırdığını bildirenlerin çocuklarında en yüksek orandadır.Çocuklarının sigara dumanına maruziyetinin olduğunu bildiren ebeveynlerle olmadığınıbildirenler arasında kotinin varlığı açısından fark bulunmamıştır. Çocuklarının sigaradumanına maruz olduğunu bildiren ebeveynler maruz olmadığını bildirenlerden dahafazla sigara içmektedir ve anne/baba tarafından çocuğun yanında içilen sigara sayısı ileannenin içtiği sigara sayısı, maruz değildir diyenlerden yüksektir.Araştırmada görüşülen kişilerin sigaranın sağlığa zararları konusunda fikir sahibioldukları ancak bu fikirlerin henüz sigara bırakma yönünde davranışa dönüşmediğidüşünülebilir. Sigara içmenin önlenmesi, gelecek kuşakların sağlık kalitesi açısındanönemlidir. Ailesel bildirimleri ve biyolojik göstergeleri kullanan, daha fazla kanıt eldeetmeyi sağlayacak çalışmaların yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional study was conducted on 341 children of ages 3-6 living inKazım Karabekir district on the amount of environmental tobacco smoke(ETS) theywere exposed to at home. The reseach was done on June 2003-February 2006 byparental survey method and urine cotinine measuring. The urine cotinine measures weretaken by the Department of Pharmaceutical Chemistry at the Marmara University?sFaculty of Pharmacy by HPLC(high performance liquid crmotography) method.Cotinine was detected in 73.3% of the (n=250) children and the mean value ofurine cotinine was 4,8mg/ml. 10,0ng/ml taken as cut-off level %14.4 of the childrenwere exposed to ETS.46,6% of the mothers and 89,3% of the fathers are smokers. Children ofsmoking mothers and of fathers who smoke at home have higher cotinine levelscompared to those whose parents do not. The child?s cotinine level rises in corelation tothe number of cigarrettes smoked in the childs presence by their parents. The cotininelevels of children living in homes where the population per room is above 4.1 is higherthan those with lower numbers of people per room.The existance of cotinine is minimum in children whose parents reported theydid not smoke in the childs presence, and maximum in those, whose parents reportedthey took their child away while smoking. In terms of parental reports those whoreported that their kid was exposed and those who reported otherwise have shown nodifference in the existance of cotinine in their childs urine. Parents reporting that theirchild is exposed to tobacco smoke, are found to smoke more cigarettes in the childspresence, than those who report that their child is not exposed.The prevention of tobacco consumption is crutial in terms of the quality ofhealth of the future generations. It is advised that further studies involving the educationof the families and collecting public health concerning data should be conducted.