Aksaray il merkezinde ev kazaları epidemiyolojisi korumaya gönelik tutum ve davranışlar ev kazalarına yönelik ilkyardım bilgi düzeyi
Center of Aksaray of home occidents epidemiology to stade the behaviors the attitudes of the house wives towards preventing home occidents level of knowledge on the first aid
- Tez No: 193640
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERSİN USKUN, Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: ev kazaları, ev kazaları tipleri, ilkyardım, ev hanımları, Aksaray
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
61ÖZETKazalar dünyada ve ülkemizde çok görülen, ölüm ve sakatlanmalara neden olanönemli bir sağlık problemidir.İnsanın yaşadığı her yerde değişik nedenlerle kazalar olabilmektedir.Çeşitli tipteki kazalar sebepleri ve korunma epidemiolojisi yönünden oluşkoşullarına göre; trafik kazaları, iş kazaları (iş yerinde ya da işin yürütüm koşullarınedeniyle oluşan bütün kazalar), endüstriyel kazalar (patlamalar, yangınlar,zehirlenmeler, radyasyon vb.), spor kazaları, okul kazaları (suda boğulma, düşmevb.), ev kazaları olmak üzere beş gruba ayrılmaktadır.Ev kazaları dünyada ve Türkiye'de diğer kaza türlerine göre daha sıkgörülmektedir. Türkiye'de ev kazalarına ilişkin kesin bir sayı olmamakla birlikte,tüm kazaların %18-25'ini ev kazalarının oluşturduğu sanılmaktadır.Bu çalışma Aksaray il merkezinde ev kazaları sıklığını ve nedenlerini, etkiliolan faktörleri belirlemek, ev hanımlarının ev kazalarını önlemeye yönelik tutum vedavranışlarını belirlemek, ev hanımlarının ilkyardım bilgi düzeyini değerlendirmekamacıyla planlandı.Ev kazaları sıklığı %10.8 bulunmuştur ve daha çok kadınlarda olduğugörülmüştür.Ev kazaları içerisinde kaza türleri bakımından en sık görülenler sırasıyla kesicidelici aletle yaralanma, kaygan zeminde düşme ve yüksekten düşmelerdir. Evkazasında bireyin sosyal güvencesinin olup olmaması önemli bulunmamıştır. Isınmaaracı olarak soba kullanılan evlerde kaza sıklığı yüksektir. Ev kazalarının en çokoturma odası, mutfak ve banyo/tuvalette görülmüştür. Ev kazaları ile yaralanmalardabireylerin büyük bir çoğunluğuna ilkyardım yapıldığı belirlenmiştir. Kazageçirilmemiş evlerin hanımlarının kazaları önlemeye yönelik daha iyi tutum vedavranış geliştirmiş olduğu tespit edilmiştir.Bu araştırmanın sonucunda araştırma bölgesinde kaza sıklığı WHOrakamlarından düşük bulunmuştur. Ev hanımlarının ev kazalarını önlemeye yönelikalınacak önlemlerde ve ilkyardım uygulamalarında eğitilecek hedef kitle olmasıgerekliliği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
62SUMMARYAccidents which are frequently experienced both in our country and all over theworld and which lead to death and the injuries are the causes of many healthproblems.Accidents may happen in any place that human beings live due to variousreasons.Accidents of various types are classified in five categories based on theiroccurrence conditions regarding their reasons and protection epidemiology asfollows: Traffic accidents, workplace accidents (all the accidents in the workplaceincluding those that take place owing to the conditions whilst doing the work),industrial accidents (explosions, fires, intoxication and poisoning, radiation etc.),sports accidents, school accidents (drowning, fall, etc.), and home accidents.Home accidents are the ones, which are more frequently experienced both inTurkey and in the world than other types of accidents. Although there is not anyexact figure given about the number of home accidents, they are believed toconstitute 18-25% of all the accidents.The objectives of this study, which was carried out in provincial center ofAksaray, were to determine the frequency of home accidents and the causes of them,to state the behaviors and the attitudes of the housewives towards preventing homeaccidents, and to assess their level of knowledge on the first aid. The frequency ofhome accidents was rated 10.8% and mostly among the housewives.Among the types of accidents studied within the framework of home accidents,injuries induced by cutting and drilling tools, fall on slippery ground as well as fallfrom high are the leading ones. Whether the individuals have a social security or notdoes not have any importance with reference to home accidents. Frequency rate ofthe accidents increases in the abodes where the stove is used for heating purpose.According to the results of this study, home accidents generally take place in theliving room, the kitchen, and the bathroom/toilet. This study also states that amajority of the individuals who were exposed to the injuries caused by homeaccidents were applied first aid. Besides, the fact that the housewives in whose housethere has never been an accident before were observed to be more attentive towardspreventing them.