Özel zincir hastanelerde yönetici hemşirelerin yetki devrinin incelenmesi
Evaluation of authority delegation of manager nurses in the chain of private hospitals
- Tez No: 464878
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR YARAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Yetki, Yetki Devri, Yönetici Hemşire, Authority, Authority of Delegation, Manager Nurse
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma özel bir zincir hastanede çalışan yönetici hemşirelerin yetki devrini incelemek amacıyla 01 – 12 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yönetici hemşirelerin sosyodemografik özelliklerini içeren bilgi formu ve Yetki Devri Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistiksel metotlar (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, oran, minimum, maksimum) yanı sıra Student's t test, Mann Whitney U test, One-way ANOVA test, Tukey HSD test ve Kruskal Wallis test kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin büyük çoğunluğu kadın, yaşları ortalama 36,24±6,06 yıldır. Hemşirelerin çoğunluğunun lisans sonrasında da yüksek lisans mezunu olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin mesleki süreleri ortalama 15,17±6,53 yıl, yöneticilik süreleri ise ortalama 6,07±4,29 yıldır. Çalışmaya katılan hemşirelerin çoğunluğu servis sorumlu hemşiresidir. Hemşirelerin yarısı yönetim, yaklaşık üçte biri yetki devri konusunda eğitim almıştır. Hemşirelerin çoğunluğunun yetki devri yaptığı, en fazla hasta bakımı konusunda sonrasında da çalışma alanlarının ve çalışma listelerinin düzenlenmesi konusunda yetki devri yaptığı belirlenmiştir. Yönetici hemşirelerin yetki devretme düzeyleri ile görev unvanı yöneticilik süresi, kurumdan memnun olma düzeyi, yetki devri eğitimi alma, yetki devri yapma durumu ve yetki devri yapılan konular arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda; hastanede çalışan tüm çalışanlara yönelik yetki devri konusunda hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi, yetki devri yapılmadan önce görev ve yetkilerin sınırlarının belirlenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF AUTHORITY OF DELEGATION OF MANAGER NURSES IN THE CHAIN OF PRIVATE HOSPITALS The present study was performed in a chain of private hospitals between 01-12 August 2016 to evaluate the authority of delegation of manager nurses. Information Form containing sociodemographic data and the authority of delegation scale were used for analysis. Descriptive statistics (means and standard deviation, medians with interquartile range) were derived. Also, student's t test, Mann Whitney U test, One-way ANOVA test, Tukey HSD test and Kruskal Wallis test were used. Majority of nurses who participated in the study were female and their average age was 36,24±6,06 years. Also, majority of nurses have a graduate degree after license educations. Their average professional time was 15,17±6,53 years and their management time was also 6,07±4,29 years. The majority of nurses who participated in the study were a charge nurse of a service. Half of the nurses were trained about management and approximately one of third nurses were educated about the authority of delegation. Authority of delegation was performed majority of nurses and the most authority of delegation issues were the patient's care, the organization of the work area and the work list. The relationship between the level of authority of delegation of manager nurses and the management time, the level of the satisfaction with the institution, the status of education about authority of delegation, the status of authority of delegation and the authority of delegation issues were statistically significant differences. According to the present results, all employees working in hospital should be trained about the authority of delegation and, the limits of duties and authorities should be determined before the authority of delegation.