İnşaat sektöründe fiziksel güce dayalı işlerin sınıflandırılması ve bu işlerde çalışanların aktivite düzeyinin belirlenmesi
Classification of physically demanding work and the activity levels of construction workers
- Tez No: 193724
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSEL PEHLİVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Spor, İnşaat Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Sports, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: inşaat sektörü, iş analizi, fiziksel güce dayalı işler, fiziksel uygunluk, antrenman programları, ampirik formüler, WSTBA, Construction worker, physically demanding work, physical fitness levelpromotion, work performance, WSTBA
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FİZİKSEL GÜCE DAYALI İŞLERİNSINIFLANDIRILMASI VE BU İŞLERDE ÇALIŞANLARINAKTİVİTE DÜZEYİNİN BELİRLENMESİM.Yeşim ALBAYRAK KURUOĞLUMarmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri EnstitüsüBeden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıDoktora ProgramıDanışman: Doç.Dr.Aysel PEHLİVANÖZETBu çalışmanın amacı, inşaat sektöründe, işe ait fiziksel uygunluk parametrelerininbelirlenebilmesi ve bu parametreleri geliştirebilmek için antrenman programlarınınmodellenebilmesi için gerekli olan fiziksel güce dayalı işlerin sınıflandırılarak iş analizininyapılması ve bu işlerde çalışanların aktivite düzeylerinin belirlenmesidir.İstanbul'un farklı bölgelerinde 15 şantiyede çalışan 608 inşaat işçisine mülakatyöntemiyle ?İnşaat sektöründe iş yaşamı, sağlık ve egzersiz? anketi uygulanmış ve elde edilenbulgular, temel istatistik teoremleri ( ağırlıklı ortalama, sıralama, frekans dağılımları vb.)yardımıyla bilgisayar programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Fiziksel işlerin, meslekünvanlarına göre dağılımları yüzdesel normalizasyon yöntemiyle toplamı %100 olacakşekilde dağılım katsayılarına dönüştürülmüştür. Anketten elde edilen bulgular, uzmangörüşleriyle değerlendirilerek her bir meslek ünvanına göre en çok yapılan fiziksel işler ve buişleri yapabilmek için devreye giren hedef vücut bölgeleri bağıntıları vektör analizi vematrisler kullanarak özgün ampirik formülerler haline getirilmiştir. ?İş-Beceri-Hedef VücutBölgesi (Work- Skill- Target Body Area ?WSTBA?) Bağıntı İndeksi? adı verilen buformülerler yardımıyla beceriler ve becerileri yapabilmek için devrede olan vücutbölgelerindeki temel kas gruplarının dağılımları benzer normalizasyon yöntemiylesınıflandırıldıktan sonra, ortaya çıkan sonuçlar, ileriye dönük tahminler ve becerileri daha iyisergileyebilmek için gerekli olan fiziksel uygunluk düzeyinin geliştirilmesine yönelikantrenman programlarının modellemelerinde girdi parametreleri olarak kullanılabileceğisonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
İNGİLİZCE TEZ KONU BAŞLIĞICLASSIFICATION OF PHYSICALLY DEMANDING WORK AND THE ACTIVITYLEVELS OF CONSTRUCTION WORKERSM.Yeşim ALBAYRAK KURUOĞLUMarmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri EnstitüsüBeden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıDoktora ProgramıDanışman: Doç.Dr.Aysel PEHLİVANSUMMARYWorkers with optimal physical fitness levels have better health conditions, decreasedsick-leaves as well as increased productivity. Physical fitness levels of workers working underheavy physical workloads can be considered as the most important parameter in terms ofwork performance.Worksite trainig programs are the most common way to promote the health, physicalfitness and the wellness of workers. However, the volume, frequency, duration and theintensity of those trainig programs are still uncertain because the type of the physicallydemanding work and the work tasks of a job haven?t been certain, yet.The purpose of this study is to analyse the physically work demands, work tasks ofconstruction work and to determine the activity demands of construction workers by aproposed ampirical mathematical method (Work- Skill -Target Body Area ?WSTBA? RelationIndex). A questionnaire was developed in order to determine the job titles, physicallydemanding work tasks and the work intensity of workers. Expert opinions were alsoconsidered in this study in order to reach ampirical mathematical formulas which can be usedto make relations between job titles, work tasks and target body areas, so that fitness levelpromotion and training programmes can be developed more effectively according to thephysical demandings of a certain work.