Broyler rasyonlarında kullanılan inulin ve ß-glukanın besi performansı, serum kolesterol düzeyi, bağırsak uzunluğu ve immun sistem üzerine etkileri
The effects of using inulin and ß-glucan in broiler rations on growth performance, serum cholestrol levels, intestinal length and immune system
  1. Tez No: 193761
  2. Yazar: ASİA SANHOURİ ELRAYEH
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEKİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Besi performansı, broyler, ß-glukan, immun sistem, inulin, kan parametreleri
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETBroyler Rasyonlarında Kullanılan İnulin ve ß-glukan'ın Besi Performansı,Serum Kolesterol Düzeyi, Bağırsak Uzunluğu ve İmmun Sistem ÜzerineEtkileriBu araştırma, broyler rasyonlarına ilave edilen inulin, ß-glukan ve inulin+ß-glukan'ının verim özellikleri, bağırsak uzunluğu, immun sistem, bazı hematolojikkan parametreleri (akyuvar sayımı, formül lökosit) ve kan serumu toplamkolesterol ve toplam trigliserit değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıylayapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak toplam 320 adet erkek günlüketlik civciv kullanılmıştır. Deneme her biri 80 adet civcivden meydana gelen 1kontrol ve 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüş, her grup 20civcivden oluşan 4 alt gruba ayrılmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme gruplarırasyonlarına sırasıyla 7 g/kg inulin, 0,14 g/kg ß-glukan ve 7 g/kg inulin+0,14g/kg ß-glukan ilave edilmiştir. Deneme 6 hafta sürdürülmüştür.Araştırmada hayvanlara birinci günden 21. güne kadar etlik civciv yemi (HP,% 23; ME, 3200 kcal/kg), 22. günden kesim günü olan 42. güne kadar etlik piliçyemi (HP, % 20; ME, 3200 kcal/kg) verilmiştir. Hayvanlar 10. ve 26. günlerdeNewcastle hastalığına karşı Hitchner B1 (Intervet) ile aşılanmıştır.Rasyonlara ilave edilen 7 g/kg inulin katkısının CA, CAA, yem tüketimi, YYO,karkas randımanı, iç organ ağırlıkları ve oranları üzerine bir etkisigözlenmemiştir. Ancak rasyona 7 g/kg inulin ilavesi abdominal yağ ağırlığınırakamsal olarak düşürmüştür. Toplam bağırsak uzunluğu ve sekum uzunluğuüzerine etkisi istatistik bakımdan önemli bulunmuştur. İnulin ilavesinin bazıhematolojik kan parametreleri (akyuvar sayımı, formül lökosit) ve immun sistem(serum spesifik antikor düzeyi) üzerine etkisi bakımından gruplar arasında önemlibir fark oluşmamıştır. Kan serumunda toplam kolesterol ve toplam trigliseritdeğerlerini önemli derecede düşürdüğü tespit edilmiştir.Rasyonlara ilave edilen 0,14 g/kg ß-glukanın CA üzerine etkisi ikinci vedördüncü haftalarda istatistik bakımdan önemli bulunmuştur. Rasyonlara ilaveedilen 0,14 g/kg ß-glukan CAA, yem tüketimi, YYO, karkas randımanını,abdominal yağ ağırlığı ve iç organ ağırlıkları ile oranları üzerine etkisigözlenmemiştir. Bazı hematolojik kan parametreleri (akyuvar sayımı, formüllökosit), serum spesifik antikor düzeyleri ve kan serumu toplam kolesterol vetoplam trigliserit düzeyleri üzerine 0,14 g/kg ß-glukan ilavesinin etkisi önemlibulunmamıştır.Her iki yem katkı maddesinin birlikte kullanılmaları durumunda (7 g/kginulin+0,14 g/kg ß-glukan), besi performansı düşmüş, abdominal yağ değeriyükselmiş, kolesterol ve trigliserit seviyeleri önemli derecelerde artmış olması,her iki yem katkı maddesi arasında negatif bir etkileşim bulunabileceğini aklagetirmektedir. Bu nedenle her ikisinin bu çalışmada belirtilen düzeylerde birliktekullanılmalarının uygun olmayacağı kanısına varılmıştır. Ancak bu konuda dahaderinlemesine çalışmaların yapılması gereği de ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effects of Using Inulin and ß-glucan in Broiler Rations on GrowthPerformance, Serum Cholestrol Levels, Intestinal Length and ImmuneSystem.This study was designed to investigate the effect of feeding broilers inulin and ß-glucan either alone or combination on growth performance characteristics,intestinal length. It was also investigated immunomodulatory roles by measuringthe effects on specific antibody titers, some hematological parameters (whiteblood cell count, differential count), and serum cholestrol and triglyceride levels.A total of 320 one-day old male broiler chicks were divided into one control groupand three treatment groups each containing 80 birds. Each group was dividedinto four replicate groups of 20 birds each.The diets of the first, second and thirdtreatment groups were supplemented with 7 g/kg inulin, 0,14 g/kg ß-glucan and7 g/kg inulin+ 0,14 g/kg ß-glucan respectively. The experiment lasted for 6weeks.From (0 - 21) day of age, a starter diet (23% crude protein; 3200 kcal/kg ME)were fed. From (21 - 42) day of age, a grower diet (20% crude protein; 3200kcal/kg ME) were fed.