Fitoterapide karminatif olarak kullanılan apıaceae meyvaları (foenıculum vulgare, pımpınella anısum)
Apiaceae fruits (foeniculum vulgare, pimpinella anisum) used as carminative on phytotherapy
  1. Tez No: 193764
  2. Yazar: MAHMUT ORTANCIL
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLÇİN SALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Foeniculum vulgare, Pimpinella anisum, Fitoterapi, Karminatif, Fennel, Anise, Phytotherapy, Carminative
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET:Fitoterapide karminatif olarak kullanılan Apiaceae Meyvaları (Foeniculum vulgare,Pimpinella anisum)Bu çalışmada halk arasında karminatif olarak kullanılan Apiacea bitkileri Foeniculum vulgareve Pimpinella anisum'un kimyasal özellikleri ve biyolojik etkileri literatür verilerinedayanılarak incelenmiştir.Pimpinella anisum uçucu yağının büyük kısmını anetol oluşturmaktadır. Uçucu yağda ayrıcaöstragol, kumarin yapısında bileşikler (bergapten, umbelliferon ve skopoletol), lipitler(petroselinik asit, palmitik asit, linoleik asit) ve flavonoitler de bulunmaktadır.Pimpinella anisum antimikrobiyal, sekretolitik ve ekspektoran, spazmolitik, lokal anestezik,tümör inhibitör, östrojenik, antigenotoksik, karminatif, antioksidan etkiye sahiptir.Foeniculum vulgare uçucu yağında anetol, fenkon, östragol bulunmaktadır. F. Vulgareantimikrobiyal, antioksidan, sekretolitik ve ekspektoran, lokal anestezik, tümör inhibitör,antigenotoksik, karminatif, antienflamatuvar, östrojenik, hipotansif, karaciğer koruyucu,repellan, safra sekresyonunu arttırıcı etkiye sahiptir.Bulunan bilimsel literatür verileri bu bitkilerin halk arasındaki karminatif olarak kullanımınıdesteklemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYApiaceae fruits (Foeniculum vulgare, Pimpinella anisum) used as carminative onphytotherapyIn this study, scientific literature investigated for chemical properties and biological effects ofApiaceae plants Foeniculum vulgare and Pimpinella anisum which are used as carminative infolk medicine.Essential oil of Pimpinella anisum contains predominantly anethole. The essential oil alsocontains estragole, coumarins (such as bergapthene, umbelliferone, scopoletol), lipids (such aspetroselinic acid, palmitic acid, linoleic acid) and flavonoids.P.anisum has antimicrobial, secretolytic, expectorant, spazmolytic, tumor-inhibitory,estrogenic, antigenotoxic, carminative and antioxidant activities.Essential oil of Foeniculum vulgare contains anethole, fenchone and estragole. F.vulgare hasantimicrobial, antioxidant, secretolytic, expectorant, local anestesic, tumor inhibitory,estrogenic, hypotensive, antigenotoxic, carminative, anti-inflammatory, hepatoprotective,repellant and bile secretion increasing activities.Scientific data that are found supports the carminative usage of these plants in folk medicine.