Çocuk suçluluğunun nedenleri ve edirne ceza mahkemelerinde açılan davaların bu yönden incelenmesi
The reasons of children's criminal and investigation of the lawsuits files about this manner on edirne criminal courts
- Tez No: 193763
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Hukuk, Forensic Medicine, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Edirne, etkilenme nedenleri, suçluluk, suçlu çocuklar, Child, Edirne, the reasons of getting influenced, guilt, guilty children
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETÇocuk Suçluluğunun Nedenleri ve Edirne Ceza Mahkemelerinde AçılanDavaların Bu Yönden İncelenmesiBu çalışmanın amacı, çocukları suça yönelten nedenleri inceleyerek Edirne cezamahkemelerine çocuklarla ilgili açılan davalarda, incelenen bu nedenlerin etkilerini tespitetmeye çalışmaktır.Bu kapsamda öncelikle, ülkemizde ve diğer ülkelerde çocuk suçluluğu konusundayapılan araştırma ve bu konu ile ilgili yayınlanmış bulunan akademik çalışmalardanyararlanılarak, çocukları suç işlemeye yönelten nedenler belirlenmeye çalışılmış, daha sonraçocuklarla ilgili Edirne ceza mahkemelerine 2000-2004 yılları arasında açılan toplam 1191dava dosyası ve bu davalarda yargılanan toplam 1597 çocuk olayın başlangıcındanyargılama sürecinin sonucuna kadar incelenerek daha önce belirlenen kriterler vasıtası ileher dosyada çocukları suç işlemeye yönelten nedenlerle ilgili istatistiksel veriler eldeedilmiştir.Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler ile daha önce ulusal ve uluslararasıdüzeyde yapılmış bulunan inceleme ve araştırma sonuçlarında elde edilen veriler birlikteincelendiğinde, büyük bir kısmının paralellik gösterdiği, ancak Edirne ilinin bölgeselözelliğinden kaynaklanan nedenlerden dolayı bazı suç tiplerinde ve sanıkların tâbiiyetikonularında farklı sonuçlar ortaya çıktığı görülmüştür.Yapılan bu çalışma sonucunda, Edirne İlindeki çocuk suçluluk oranının ülkemizdekiçocuk suçluluğu oranına göre daha az olduğu, ancak bu oranın her geçen gün artış gösterdiğitespit edilmiştir. Bununla birlikte toplumun suça yönelmiş çocuklara bakış açısı, suçların adlimakamlara bildirilmemesi, bildirilen suçlarda ise mevcut delil durumu, şikayetten vazgeçme,yaş küçüklüğü gibi nedenlerle çocuklar tarafından işlenen suçların mahkeme aşamasınagelmeden kapanması ve bu nedenle mahkemelerde görülen davaların çocuklar tarafındanişlenen suçların ancak cüzi bir kısmını oluşturması, suça yönelmiş çocukların ve dolayısı ilebu çocukları suça yönelten nedenlerin önemli bir kısmının gizli kalmasına neden olduğutespit edilmiş ve tespit edilen bu konular çalışmada ön plana çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe reasons of children?s criminal and investigation of the lawsuits files aboutthis manner on Edirne Criminal CourtThe aim of this work, examining causes leading the minor to crime, is to make effortsto determine the effects of these investigated causes on cases brought before Edirne CriminalCourts.In this regard, first of all, it was tried to determine the causes leading the minor tocommit an offence, making use of research conducted in Turkey or in other countries onminor criminality, and of academic studies published on this topic; then, statistical dataregarding the causes in each case leading the minor to commit an offence was acquiredthrough criteria set previously by examining from the beginning of offences to the end oftrial process 1191 lawsuits brought against the minor at Edirne Criminal Courts in allbetween 2000 and 2004, and 1597 minors judged in these lawsuits.When data acquired by means of this work is evaluated together with data acquired asthe outcomes of investigations and researches previously carried out at national andinternational level, it is seen that major part of data looks parallel, however different resultsconcerning certain offence types and nationality of the accused due to reasons stemmingfrom regional features of Edirne province.As a result of this research, it has been determined that the rate of child-criminality inEdirne province is less in comparison with the rate in our country; the rate in the province,however, is increasing day by day. Nevertheless, it has been established that the factscausing the minor inclining to crime and consequently considerable part of the reasonsleading the minor to commit an offence to be secret are society?s point of view towards theminor inclining to crime; not notifying the police of the offences; with regard to the offencesnotified, that being come to a conclusion of offences committed by the minor before comingto court stage because of reasons such as existing state of evidence, renunciation complaints,minority; and due to this situation, cases tried before the courts constitutes minor proportionof the offences committed by the minor, and these matters defined has been underlined inthe research.