Klinik örneklerden izole edilen staphylococcus aureus suşlarının antibiyotik duyarlılığının incelenmesi
The antibiotic susceptibilities of staphylococcus aureus strains, isolated in some clinical materials
  1. Tez No: 193809
  2. Yazar: ONUR ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. NURTEN ALTANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Pharmacy and Pharmacology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Disk-difüzyon yöntemi, in vitro antibiyotik duyarlılığı, metisiline duyarlı S. aureus (MSSA), metisiline dirençli S. aureus (MRSA), Staphylococcus aureus, Disc-diffusion method, in vitro antibiotic susceptibility, methicillin-sensitive S. aureus (MSSA), methicillin-resistant S. aureus (MRSA), Staphylococcus aureus
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Klinik Örneklerden zole Edilen Staphylococcus aureus SuşlarınınAntibiyotik DuyarlılığıOnur ATLIÇalışmamızda çeşitli klinik örneklerden izole edilen Staphylococcus aureussuşlarında antibiyotik direncinin, NCCLS kriterlerine uygun olarak, Kirby-Bauerdisk difüzyon tekniği ile saptanması amaçlanmıştır.Çalışmamızda, 35 tanesi boğaz, 42 tanesi burun, 21 tanesi yara ve 2tanesi kan örnekleri olmak üzere toplam 100 adet S. aureus suşu çalışılmıştır.Toplamda 18 (%18) S. aureus suşu metisilin dirençli (MRSA) bulunmuştur. Bu18 MRSA suşunun, 12 tanesi yara, 4 tanesi boğaz ve 2 tanesi kanörneklerinden izole edilmiş S. aureus suşudur. Metisilin duyarlı S. aureussuşlarının (MSSA) sayısı 82 olarak bulunmuştur.Yara örneklerinin metisilin direncini incelersek, 21 yara kökenli suşun 12tanesi (%57) MRSA olarak bulunmuştur. 35 boğaz örneğinin 4 tanesi (%11,4)MRSA olarak bulunmuştur. Kandan izole edilen S. aureus suşlarının ikiside(%100) MRSA olarak bulunmuştur.Sonuç olarak; metisiline duyarlı S. aureus'ların çoğunlukla diğerantibiyotiklere de duyarlı oldukları saptanmıştır. Bunun yanında metisilinedirençli olan S. aureus'ların ise çoğunlukla diğer antibiyotiklere de dirençlioldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Antibiotic Susceptibilities of Staphylococcus aureus Strains,Isolated in Some Clinical MaterialsOnur ATLIThe purpose of our study is to determine of the antibiotics resistance toStaphylococcus aureus strains, isolated in some clinical materials, using byKirby-Bauer disc diffusion method.The materials of this study are a 100 of S. aureus strains, included in; 35throat cultures, 42 nasal cultures, 21 wound cultures, 2 blood cultures. Althoughthe 82% of S. aureus strains are sensitive to methicillin (MSSA), the 18% ofthem are resistant to methicillin (MRSA); included in 12 wound culters, 4 throatculters, 2 blood culters.The methicillin resistans only in wound culters is 57% (12 wihtin 21 woundculturs); however, in throat culters is 11,4% (4 wihtin 34 throat culters) and inblood culters is 100% (wihtin 2 culters).In conclusion, the MSSA strains are usually sensitive other antibiotics;however, the MRSA strains are generally resistant to the others.