Arıcılıkta üstte boş ballıkla kışlatmanın kovan içi bağıl nem, sıcaklık ve koloninin yaşama gücü üzerine etkileri
The effects of wintering with empty supers on relative humidity, temperature and survivability of the colony in beekeeping
  1. Tez No: 193820
  2. Yazar: NESİMİ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZNUR POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Ziraat, Zooloji, Veterinary Medicine, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Bal arısı, bağıl nem, boş ballıkla kışlatma, sıcaklık, yaşamagücü, Honey bee, relative humidity, survivability, temperature, wintering withempty super
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETArıcılıkta Üstte Boş Ballıkla Kışlatmanın Kovan çi Bağıl Nem, Sıcaklık veKoloninin Yaşama Gücü Üzerine EtkileriBu araştırma, bal arısı kolonilerinin üstte boş ballıkla kışlatılmasının en önemlikovan içi parametreler olan sıcaklık ve bağıl nem üzerindeki etkilerinin belirlenmesiamacıyla yapılmıştır.Kovan içindeki ortam şartlarında değişikliğe ve arılarda rahatsızlığa nedenolmadan kayıt yapabilen veri kaydedicilerle saat başı sıcaklık ve bağıl nem değerleri84 gün boyunca kaydedilmiştir.Kovan dışında ortalama hava sıcaklığı 3,8 oC, kontrol ve deneme gruplarındasalkımdan 7-10 cm uzakta kaydedilen ortalama sıcaklık değerleri sırasıyla 7,2 ve6,6 oC, bağıl nem değerleri ise % 99,7 ve % 87,2 bulunmuştur.Kovan içi boş hacmin artırılması yoluyla, kontrol ve deneme gruplarınınsıcaklık değerleri arasında 0,6 oC, bağıl nem değerleri arasında % 12,5 fark meydanagelmiştir. Yaşama gücü yönünden gruplar arasında farklılık bulunmamıştır.Elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile kovan içinde ek olarak sağlanan 30litre havanın ısıl iletim katsayısının düşük olması nedeniyle, yalıtkan görevi yaparakgüneş ışınları ile sağlanan ısının muhafaza etkinliğini artırdığı, havanın nem taşımakapasitesini artırarak bağıl nem oranının düşürülmesini sağladığı sonucunavarılmıştır.Üstte boş ballıkla kışlatma yönteminin, kovan içi sıcaklık değerlerinde önemlibir farka yol açmadan bağıl nem değerlerinde önemli oranda azalma sağladığı ortayakonmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effects of Wintering with Empty Supers on Relative Humidity,Temperature and Survivability of the Colony in BeekeepingThis study was conducted to determine the effects of wintering honeybee colonieswith empty supers on them to the temperature and relative humidity, which are themost important parameters inside the hives.Temperature and relative humidity measures were taken by data-loggerscapable of recording data without changing the environment and disturbing the beesin hives with hourly intervals during 84 days of experiment.It was determined that the average temperature of the outside air was 3,8 oC,the average temperature values of the control and experimental colonies measured ata distance of 7 to 10 cm away from the winter cluster were 7,2 and 6,6 oC, averagerelative humidity values were 99,7 % and 87,2 %. Survivability differences were notdetermined between two groups.By way of increasing empty volume of the hives, 0,6 oC temperature; 12,5 %relative humidity differences were measured in control and experimental groups.With considering derived data from the experiment, it was concluded thatadditional volume of 30 litres of supplemented air with its relatively low thermalconductivity constant, played isolator role to promote conservation efficiency ofsolar energy and enhanced the capacity of holding absolute humidity and madedecreasing effect in relative humidity rations.It is proven that the method of wintering honey bee colonies with empty superson them, provided significant decreases in relative humidity values, while notchanging the inside temperature of the hives significantly.